Het is vandaag eindelijk zover: AC/DC treedt weer op in Nederland! Om alvast in de stemming te komen voor het concert in Gelredome, Arnhem vanavond, maken wij onze definitieve top tien van de beste songs die de hardrockhelden in hun lange carrière gemaakt hebben (zowel met Bon Scott als Brian Johnson). For those about to rock, we salute you!

10. You Shook Me All Night Long

You Shook Me All Night Long is niet zomaar een AC/DC-klassieker, maar ontegenzeggelijk een ‘anthem’ in de hardrockgeschiedenis. Bovendien groeide het nummer van het uitermate succesvolle album Back In Black uit tot een haast onmisbaar onderdeel van de setlists van de band. De single uit 1980 was overigens ook de eerste met Bon Scott’s vervanger Brian Johnson. In 2003 speelde de band deze hit samen met Steven Tyler van Aerosmith, ter gelegenheid van de inhuldiging van AC/DC in de Rock & Roll Hall Of Fame:

9. Rock ‘N’ Roll Train

Het recente album Rock Or Bust is ondanks het gemis van Malcolm weer een ouderwets lekkere AC/DC-plaat, maar toch net niet zo goed als de vorige: Black Ice (2008). Met de single Rock ‘N’ Roll Train bezorgden de oude rockers hun fans zelfs een moderne klassieker die makkelijk overeind blijft naast oude favorieten als Hells Bells en Thunderstruck. Alle ingrediënten die de beste songs van AC/DC zo aanstekelijk maken zijn aanwezig: de schreeuwzang van Brian Johnson, de strakke riffs en de melodieuze achtergrondkoortjes.

8. For Those About To Rock (We Salute You)

Een plaat als Back In Black kun je als band eigenlijk niet overtreffen en dat deed AC/DC dan ook niet met de opvolger For Those About To Rock We Salute You. De lp stond weliswaar op nummer 1 in Amerika (voor het eerst, overigens), maar op artistiek vlak stond dit toch wel een treetje lager. Wel staat op dat album uit 1981 een van de ultieme nummers van de band, namelijk de titeltrack. Net zoals bij Let There Be Rock (‘Let there be light’), is ook deze titel een variatie op een beroemde uitspraak (‘For those about to die salute you’). Live zorgt dit nummer altijd voor spektakel, wanneer de kanonnen tevoorschijn worden gehaald.

7. T.N.T.

Een van de grootste AC/DC-‘anthems’ is deze kraker van het gelijknamige album uit 1975 (en de eerste plaat die internationaal verscheen: High Voltage, 1976). Met een legendarische riff en Bon Scott’s vertrouwde schreeuwzang werd het explosieve T.N.T. een gegarandeerde livefavoriet. Onlangs nam metalband Anthrax een prima versie op voor de ep met de toepasselijke titel Anthems, samen met covers van onder meer Thin Lizzy, Rush, en Cheap Trick.

6. Let There Be Rock

In deze titelsong van het beresterke album Let There Be Rock (1977) zingt Bon Scott over de geboorte van de rock: “Let there be light, sound, drums, guitar, let there be rock!” Tijdens de liveshows van AC/DC kreeg Angus Young de ruimte voor een uitgebreide gitaarsolo, zoals te horen is op de liveklassieker If You Want Blood, You’ve Got It (1978). In de kostelijke bijbehorende videoclip zien we Bon als priester en de overige bandleden als misdienaren:

5. Back In Black

Er zijn weinig gitaarriffs zo goed als die van Back In Black en daarom alleen al hoort dit nummer hoog in dit lijstje te staan. Die riff kwam uit de koker van Malcolm Young, wat alleen al aangeeft dat de band zonder hem nooit meer hetzelfde zal zijn, Met de titelsong van het meest succesvolle AC/DC-album bracht de nieuwe line-up met Brian Johnson een mooie ode aan Bon Scott, die eerder dat jaar overleed. Hiermee wordt de herinnering aan de charismatische zanger mooi in leven gehouden. Zoals Brian Johnson hier zingt: ‘Forget the hearse cause I never die’.

4. Hells Bells

Bij AC/DC weet je dat de openingstrack van een album altijd een knaller wordt en bij Back In Black is dat natuurlijk geen uitzondering. Hells Bells is net als de titelsong van dat album een liefdevolle ode aan Bon Scott, zoals de bel aan het begin van het nummer duidelijk maakt. Ook deze gitaarriff is weer meesterlijk in zijn eenvoud. Hells Bells werd uiteraard ook een livefavoriet.

3. Highway To Hell

Wat moeten we nou nog over dit nummer zeggen? Ongetwijfeld het meest meezingbare nummer uit de toch al lekker mee te brullen AC/DC-catalogus. Het gelijknamige album waar het nummer op staat, was de laatste plaat met Bon Scott, die korte tijd later kwam te overlijden. Oorspronkelijk zou het album worden geproduceerd door Eddie Kramer (o.a. Kiss), maar uiteindelijk werd het toch Robert John “Mutt” Lange, die met zijn sound ongetwijfeld een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het succes van het album en nummer.

2. Thunderstruck

Gezien de weersomstandigheden een zeer toepasselijk nummer voor vandaag. AC/DC kwam in 1990 ijzersterk terug na een wat mindere periode in de jaren tachtig, dankzij de geweldige single Thunderstruck. Met dat nummer en het album The Razors Edge bewezen de rockers uit Australië dat we ze in de jaren negentig nog niet af hoefden te schrijven. De gitaarriff was werkelijk briljant en inmiddels had de band zijn sound ontdaan van het typische jaren tachtig-geluid, al had dat ook zo zijn charme. Met Thunderstruck had AC/DC weer een grote hit te pakken en duidelijk ook een hele nieuwe generatie rockfanaten betoverd. En dat laatste doen de mannen ongetwijfeld nog steeds!

1. Whole Lotta Rosie

Hoe zou de echte Rosie het hebben gevonden om op deze manier in een lied voorbij te komen? Naar verluidt is de tekst van Whole Lotta Rosie namelijk gebaseerd op een one night stand die Bon Scott had met een aan overgewicht lijdende Tasmaanse vrouw. In het eerste couplet worden meteen al haar maten genoemd, maar Scott noemt haar ook één van de beste minnaressen die hij ooit had. Wie zij nou eigenlijk is, is nooit duidelijk geworden. Het leverde hoe dan ook een ultieme AC/DC-track op, die wat ons betreft het beste is dat de band maakte!