Op 26 maart 1948 wordt Steven Victor Tallarico, beter bekend als Steven Tyler, in New York geboren. Aerosmith had begin jaren negentig een fantastische comeback met het album Get A Grip en ook het daaropvolgende Nine Lives was zeer succesvol. Bovendien scoorde de band in 1998 zijn eerste nummer 1-hit in de USA (in 28 jaar). Tijd dus voor een top 10 van Aerosmith-songs uit de jaren negentig.

10. Blind Man

Dit nummer is te vinden op het verzamelalbum Big Ones, met songs uit de Geffen-periode, uitgebracht in 1994. De single Blind Man verscheen in november 1994 en het nummer was nog nooit eerder uitgebracht. Blind Man, gecomponeerd door Tyler, Perry en Taylor Rhodes, is een typisch Aerosmith-nummer, rocky met een zeer pakkend refrein. Het nummer was succesvol (plaats 3 in de Billboard Mainstream Rock Tracks), maar het heeft na de Get A Grip-tournee, nooit meer op de setlist van de band gestaan.

9. Shut Up And Dance

Deze swingende uptempo song is te vinden op het succesvolle album Get A Grip. Shut Up And Dance werd gecomponeerd door de ‘toxic twins’ (Steven Tyler en Joe Perry), Jack Blades en Tommy Shaw. De single was succesvol en piekte in Engeland op plaats 24. Verder was het nummer ook te horen in Wayne’s World 2. De tekst, typisch Tyler, bevat nogal wat dubbelzinnigheden, zoals: ‘sex is like a gun, you aim, you shoot, you run’.

8. I Don’t Want To Miss A Thing

Deze mierzoete powerballad betekent voor Aerosmtih de eerste nummer 1-hit in Amerika sinds 28 jaar. De song werd geschreven door Dianne Warren (Beyoncé, Bryan Adams) voor de film Armageddon, waarin o.a. de dochter van Steven Tyler te zien is. I Don’t Want To Miss A Thing werd een wereldwijd succes (Plaats 1 in Amerika, Australië, Oostenrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen en Zwitserland) en zelfs niet-Aerosmith-fans vonden het een mooi liedje. Voor diehardfans (zoals ondergetekende) was I Don’t Want To Miss A Thing toch wel te zoet. Een echte tranentrekker dus!

7. Hole In My Soul

Deze powerballad met de prachtige titel Hole In My Soul is te vinden op het succesvolle album Nine Lives. Het nummer was gecomponeerd door Tyler, Perry en Desmond Child (KISS en Bon Jovi) en was de tweede single van het twaalfde Aerosmith-studioalbum. Hole In My Soul is een zeer emotionele ballad, met prachtige vocalen van Tyler, een zeer pakkend refrein en een lekkere, typische Joe Perry-gitaarsolo. Het nummer werd tijdens de Nine Lives-tournee altijd gespeeld en het publiek reageerde altijd euforisch op deze emotionele rock-powerballad van hoge kwaliteit.

6. Deuces Are Wild

Het nummer Deuces Are Wild was oorspronkelijk bedoeld voor het album Pump (1989), maar kwam uiteindelijk terecht op het verzamelalbum The Beavis And Butt-Head Experience (1993), uitgebracht door Geffen Records. In 1994 werd Deuces Are Wild als promosingle uitgebracht en toen was het nummer behoorlijk succesvol; plaats 1 in de Amerikaanse Mainstream Rock Tracks hitparade en plaats 25 in Canada. Deuces Are Wild, geschreven door Tyler en Jim Vallance (Bryan Adams, Alice Cooper en Ozzy Osbourne), is een midtempo ballad-achtige rocksong en is ook te vinden op het album Big Ones. Het is een onderschatte Aerosmith-song die helaas ook bijna nooit live gespeeld werd.

5. Pink

Pink is de derde single van het album Nine Lives en het nummer stamt uit de pen van Tyler, Richie Supa en Glen Ballard (de producent van het zeer succesvolle Jagged Little Pill van Alanis Morisette). Pink is een heerlijk, funky rock nummer dat begint met een vette mondharmonicasolo van Tyler; verder zijn de vocalen van Tyler weer eens meesterlijk en het refrein is natuurlijk supercatchy. Pink was een commercieel succes en piekte in Amerika op plaats 27, in Engeland op plek 38 en in Letland (of all places) op plek 19. In 1999 bracht Aerosmith Pink in Engeland opnieuw uit en toen deed dit nummer het nog beter met een dertiende plaats. Pink stond jarenlang op de setlist van de band en was zeer populair bij de fans. ‘Pink, it’s my new obsession…’

4. Crazy

Crazy is alweer een powerballad geschreven door de ‘Toxic Twins’ in samenwerking met Desmond Child. Crazy was de laatste single van het comebackalbum Get A Grip, verscheen in 1994 en was een commercieel succes, want het piekte op 17 in Amerika en op plaats 3 in Engeland en Canada. Het nummer werd o.a. zo succesvol vanwege de video, een van de meest aangevraagde MTV video’s in 1994. Waarschijnlijk had dat weer te maken met het derde optreden van Alicia Silverstone en het debuut van Liv Tyler in een Aerosmith-video. Aerosmith won een Grammy voor Crazy en het nummer was live voor de fans altijd een absolute kraker. Luister maar eens naar de versie op A Little South Of Sanity.

3. Livin’ On The Edge

Het nummer Livin’ On The Edge, was de eerste single van Aerosmith’s elfde studioalbum en werd gecomponeerd door Tyler, Perry en Mark Hudson (Scorpions, Ozzy Osbourne). De songtekst van deze Aerosmith-kraker is een van de weinig tracks met een ‘sociale boodschap’; het gaat namelijk over de miserabele toestand van de wereld. Tyler refereert in de tekst aan een nummer van de legendarische Yardbirds, namelijk: Mr. You’re A Better Man Than I. De inspiratie voor Livin’On The Edge vonden Tyler en Perry in de rassenrellen van Los Angeles in 1992. Livin’ On The Edge was een commercieel succes met plaats 18 in de USA en plaats 19 in Engeland. Het is een stevige rocktrack met een rustig intro, vette zang van Tyler en een smerige gitaarsolo van Perry.

2. Cryin’

Deze heerlijke powerballad, geschreven door Tyler, Perry en Taylor Rhodes was als single zeer succesvol en piekte in Engeland op plek 17 en in Amerika zelfs op plek 12. De video werd ook zeer populair en dat kwam niet alleen door de goede muziek, maar ook vanwege het eerste optreden in een Aerosmith-video van Alicia Silverstone. Tylers vocalen op dit nummer zijn meer dan uitstekend en de liveversie op het dubbelalbum A Little South Of Sanity mag er ook zijn!

1. Amazing

Deze fantastische powerballad is nog steeds een van de hoogtepunten in het oeuvre van de meest fameuze en beruchte rockband uit Boston. Amazing staat op het uitstekende Get A Grip en het was de vijfde single van dat succesvolle album. Amazing is geschreven door Tyler en Richard Supa, een jarenlange vriend van de band. De tekst gaat over de zware tijd (drugs en alcohol) van de band na de break up: ‘When I lost my grip, and I hit the floor. I was so sick and tired of livin’a lie, I was wishin’ that I would die’. Naast de fantastische strot van Tyler is ook de stem van niemand minder dan Don Henley (Eagles) te horen en in de video was Alicia Silverstone weer de leading lady. Amazing was succesvol en de liveversie op A Little South Of Sanity is eigenlijk ook gewoon amazing: vooral de vocalen van Tyler zijn super!