Vandaag is Steven Tyler, een van de ‘Toxic Twins’ en zanger van Aerosmith, 70 jaar geworden. De band toert nog steeds en vandaag zetten we de beste albums nog eens op een rij: van het debuut uit 1973 tot Just Push Play uit 2001.

10. Nine Lives

Nine Lives is het twaalfde studioalbum van Aerosmith en volgens veel fans en muziekcritici is het zeker niet een van de beste platen van de band. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat de heren misschien te veel voortborduren op succesalbums zoals Pump en Get A Grip en dat de meeste tracks gewoon veel te lang duren. Van Nine Lives werden maar liefst zes singles (Falling In Love, Hole In My Soul, Pink, Full Circle, Nine Lives en Taste Of India)  uitgebracht en het uitstekende Pink en Falling In Love  waren daarvan het meest succesvol, want beide behaalden de eerste plek in de Amerikaanse Mainstream Rock Charts. Nine Lives is geproduceerd door de band zelf en door Kevin Shirley en het is het eerste studioalbum van de band voor Columbia Records sinds Rock In A Hard Place (1982). De dertien nummers van Nine Lives zijn voornamelijk gecomponeerd door de Toxic Twins (Tyler en Perry), met hulp van o.a. Desmond Child, Glen Ballard (Morissette), Taylor Rhodes, Marti Frederiksen (Ozzy), Dominic Miller (Sting) en Richard Supa (Sambora). Beste tracks zijn Pink, Ain’t That A Bitch en Falling In Love. Nine Lives was commercieel gezien een succes met o.a. een eerste plek in de Amerikaanse Billboard 200 en de Finse Top 50-albumlijst.

9. Draw The Line

Draw The Line, het vijfde studioalbum van Aerosmith, verschijnt op 1 december 1977. Het bevat negen songs en het zijn eigenlijk allemaal ‘in your face’ hardrocknummers, met als uitzondering de laatste track van het album, Milk Cow Blues, een cover van Kokomo Arnold oorspronkelijk gecomponeerd in 1934!  Na de twee zeer goede albums Toys In The Attic en Rocks was Draw The Line een beetje een chaotisch werkstuk en dat had alles te maken met de drank- en drugsproblemen binnen de band. Van Draw The Line werden drie singles uitgebracht, Kings And Queens, Get It Up en de fantastische rockende titeltrack. Laatstgenoemde was ook het meest succesvol met een 42ste plaats in de Billboard Hot 100-lijst. Ondanks de kritiek en de soms matige songs van Draw The Line verkocht het album meer dan een miljoen exemplaren in minder dan zes weken en piekte het uiteindelijk op plaats 11 in de Amerikaanse Billboard 200-lijst.

8. Aerosmith

Het debuut van Aerosmith verschijnt op 5 januari 1973 en de tweede single van dat album Dream On was een grote hit voor de band. De acht nummers zijn bijna allemaal door Steven Tyler gecomponeerd, met uitzondering van de cover Walking The Dog (Rufus Thomas), Movin’ Out (Tyler, Perry) en Somebody, dat geschreven is door Tyler en Steven Emspack. Het opvallende aan dit debuutalbum is de stem van Tyler; zijn vocalen klinken namelijk totaal anders dan op daarop volgende Aerosmith-platen. Het album is heel snel opgenomen en de invloed van producer Adrian Barber is nauwelijks hoorbaar. De lp was dan ook geen succes toen het werd uitgebracht in 1973, want de band kreeg voornamelijk het verwijt een kloon te zijn van bands zoals The Rolling Stones en New York Dolls. Toch staan er, naast het nog steeds fantastisch klinkende Dream On, wel een paar lekkere rockers op deze plaat. Mama Kin, One Way Street en Movin’ Out behoren zeker niet tot het slechtste songmateriaal van de ‘bad boys from Boston’. Aerosmith ’s debuutalbum piekte uiteindelijk op plek 21 in de Amerikaanse Billboard 200.

7. Just Push Play

Het dertiende studioalbum van Aerosmith heet Just Push Play en het verschijnt op 5 maart 2001. De eerste single van Just Push Play is Jaded en dat nummer deed het commercieel erg goed met een eerste plek in de Amerikaanse Rock Chart, een zesde plek in Canada en een dertiende plek in Engeland. Helaas deden de andere drie singles, Fly Away From Here, Sunshine en de titelsongm het niet zo goed. De beste songs op dit ietwat ondergewaardeerde album zijn zonder twijfel Beyond Beautiful, Fly Away From Here, Avant Garden en het swingende Jaded, met een zeer catchy chorus. Just Push Play, mede geproduceerd door Mark Hudson (Scorpions en Ozzy) en Marti Frederiksen (Motley Crue en Ozzy), was een commercieel succes voor Aerosmith met plaats 2 in de Amerikaanse Billboard 200, een zevende plek in de Engelse Album Chart en een tweede plek in de Canadese Album Charts.

6. Permanent Vacation

Permanent Vacation, het negende studioalbum van Aerosmith, wordt gezien als de comeback van de rockband uit Boston. Op dit album, dat verschijnt op 25 augustus 1987, werkt de band voor het eerst samen met andere componisten zoals Desmond Child (KISS, Bon Jovi), Jim Vallance (Bryan Adams, Alice Cooper) en Holly Knight. Permanent Vacation leverde Aerosmith drie hits op, namelijk Dude (Looks Like A Lady), Rag Doll en de powerballad Angel. Die laatste song behaalde zelfs de eerste plaats in de Amerikaanse Rock Tracks Chart. Permanent Vacation is een heerlijk rockalbum dat het commercieel gezien zeer goed deed met een zevende plek in Canada, een elfde plek in Amerika en een 37ste plaats in Engeland. Dude (Looks Like A Lady) en Angel zijn Aerosmith-songs die bijna altijd op de setlist van de band hebben gestaan.

5. Get A Grip

Get A Grip is het elfde studioalbum van Aerosmith en ook aan deze succesvolle plaat werkten veel bekende songschrijvers zoals Tommy Shaw (Styx), Lenny Kravitz, Jack Blades (Night Ranger), Desmond Child en Jim Vallance mee. Van Get A Grip werden maar liefst zeven singles uitgebracht en Living On The Edge (plek 1 in Amerika), Cryin’ (plek 1 in Amerika), Amazing (plek 3 in Amerika), Eat The Rich (plek 5 in Amerika), Fever (plaats 5 in Amerika) en Crazy (plek 7 in Amerika) waren allemaal een commercieel succes. Vooral de powerballads Cryin’, Crazy en Amazing waren wereldwijde tophits voor Aerosmith en dat had natuurlijk ook te maken met de video’s die zeer regelmatig op MTV te zien waren! Get A Grip werd het best verkochte Aerosmith-album, met meer dan 20 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Twee nummers wonnen een Grammy, het album werd gekozen als album van het jaar 1993 en Livin’ On The Edge werd verkozen als beste rockvideo.

4. Get Your Wings

Get Your Wings is het tweede studioalbum van Aerosmith, het verschijnt op 1 maart 1974 en het is de eerste echte, klassieke Aerosmith-plaat. Get Your Wings, geproduceerd door Ray Colcord, Bob Ezrin (Lou Reed, Alice Cooper) en Jack Douglas, die ook de volgende vier albums produceerde, bevat klassieke rockers zoals Same Old Song And Dance, Lord Of The Thighs, S.O.S. (Too Bad) en Woman Of The World. Verder bevat dit album natuurlijk de heerlijke swingende Bradshaw/Kay/Mann cover van Train Kept A-Rollin’, met gastrollen voor gitaristen Steve Hunter en Dick Wagner. Van Get Your Wings verschijnen drie singles, Same Old Song And Dance, Train Kept-A-Rollin’ en S.O.S., maar helaas voor de band halen ze alle drie de hitparade niet. Get Your Wings piekte op plek 74 in de Amerikaanse Billboard 200 charts.

3. Toys In The Attic

Toys In The Attic is het derde studioalbum van Aerosmith en het verschijnt op 8 april 1975. Het is het meest succesvolle album van de band in Amerika met meer dan 8 miljoen verkochte exemplaren. Dat komt natuurlijk vooral de twee zeer succesvolle singles Sweet Emotion (plek 36 in de charts) en Walk This Way (plaats 10 in de charts). De meeste van de negen nummers op dit album stammen weer uit de pen van Tyler en Perry, maar ook Tom Hamilton (basgitaar) leverde aan twee songs een bijdrage en de tweede gitarist Brad Whitford componeerde met Tyler het swingende Round And Round. Slotnummer You See Me Crying (de derde single van het album), een mooie powerballad, is gecomponeerd door Tyler en Don Solomon en de leadgitaarsolo op dat nummer wordt gespeeld door Whitford en niet door Perry. Toys In The Attic wordt gezien als het doorbraakalbum van Aerosmith en kent natuurlijk klassieke tracks zoals Walk This Way, het heerlijke Sweet Emotion, Round And Round en de rockende titeltrack. Toys In The Attic was een commercieel succes en piekte in Amerika op plaats 11, in Canada op plek 7 en in Australië op plek 79.

2. Pump

Het tiende studioalbum van Aerosmith, dat op 12 september 1989 verschijnt, wordt o.a. ook gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van keyboards en blazers, iets dat nog niet eerder door de band werd gedaan. Van Pump verschijnen maar liefst zes singles, waarvan er vier heel succesvol waren. Bekendste nummer van Pump en tevens eerste single is natuurlijk Love In An Elevator, een vet rocknummer met een hoofdrol voor de leadzang van Tyler. De single piekte trouwens op de eerste plek in de Amerikaanse Mainstream Rock Tracks. Ook de vierde single van Pump, de powerballad What It Takes en de vijfde single The Other Side bereikten de eerste plek in Amerika. Jamie’s Got A Gun piekte op plek 2, maar F.I.N.E. en Monkey On My Back haalden de charts helaas niet. Pump is geproduceerd door Bruce Fairbarn die o.a. ook bekend is vanwege zijn succes met platen zoals Slippery When Wet (Bon Jovi) en The Razors Edge van AC/DC. Pump is een fantastisch rockalbum met veel muzikale hoogtepunten zoals Young Lust, Love In An Elevator, Jamie’s Got A Gun en het emotionele What It Takes. Natuurlijk was Pump een commercieel succes; het album piekte op plaats 5 in Amerika, plaats 3 in Engeland en zelfs op plaats 1 in Australië. In Nederland kwam Pump helaas niet verder dan plek 33.

1. Rocks

Rocks, de vierde plaat, is het ultieme Aerosmith-album, want deze lp rockt zoals geen andere van de band. Van de negen tracks op Rocks zijn er vijf absolute hard rock/blues krakers. Back In The Saddle, Last Child, Rats In The Cellar, Sick As A Dog en Lick And A Promise behoren tot de beste Aerosmith-songs ooit en liveversies van Back In The Saddle en Sick As A Dog behoren vaak tot de hoogtepunten van een Aerosmith-optreden. Last Child, Home Tonight en Back In The Saddle werden als single uitgebracht en Last Child deed het commercieel gezien het beste met een 21ste plek in Amerika. Veel bekende muzikanten noemen Rocks hun favoriete rockalbum, zoals Kurt  Cobain (“Rocks is one of my favorite albums”), Slash (“Rocks was the album that inspired me to learn guitar”) en James Hetfield (“Aerosmith was the reason I wanted to learn guitar”). De negen tracks op Rocks zijn voornamelijk geschreven door Tyler en Perry, met hulp van Whitford bij twee  nummers (Last Child en Nobody’s Fault) en Hamilton bij een nummer (Sick As A Dog). Rocks is echt een klassiek Aerosmtih-album en een must voor liefhebbers van rauwe hardrock. Rocks heeft ook bands zoals Guns N’ Roses, Metallica en Nirvana muzikaal duidelijk beïnvloed. Commercieel gezien was het ook een succes met een veertiende plek in Canada, een dertiende plek in Japan en een derde plaats in de Amerikaanse Billboard 200-lijst.