1975 was een fantastisch jaar voor rockliefhebbers en niet alleen vanwege de vele mooie singles die toen in de top veertig stonden. Kijk maar naar de lijst met artiesten die in dat jaar legendarische albums uitbrachten: Led Zeppelin, Pink Floyd, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac, KISS, Bob Dylan… Hieronder presenteren we onze top 10 van langspelers uit 1975, liveplaten zoals gewoonlijk niet meegerekend.

10. Black Sabbath – Sabotage

Van de eerste zes Black Sabbath-albums, inmiddels allemaal klassiekers, lijkt Sabotage het minst gewaardeerd te worden. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat de sound hier wat commerciëler is dan op de voorgangers, vooral in het radiovriendelijke Am I Going Insane. Toch klinken andere songs, zoals Hole In The Sky en Symptom Of The Universe, juist weer minstens zo heavy als het materiaal op een lp als Master Of Reality. Het werd allemaal wat softer met de opvolger Technical Ecstasy (1976), een plaat die bij weinig fans een favoriet is, maar toch ook weer een aantal geweldige tracks kent.

9. Jeff Beck – Blow By Blow

De ‘supergroep’ Beck, Bogert & Appice (met Tim Bogert en Carmine Appice van Vanilla Fudge) viel al snel uit elkaar, waarna Jeff Beck besloot een nieuwe kant op te gaan. En met succes, want met de beroemde producer George Martin maakte de gitaarvirtuoos een schitterende instrumentale fusionplaat, een van de betere in het genre. Liefhebbers van het heavier werk van de vroege Jeff Beck Group keken destijds misschien vreemd op, maar de instrumentatie is ook veertig jaar na de release zonder meer verbluffend. Hoogtepunt is de door Stevie Wonder gecomponeerde ballad ‘Cause We’ve Ended As Lovers, nog steeds goed voor kippenvel tijdens concerten van de meester.

8. Fleetwood Mac – Fleetwood Mac

Dankzij de komst van het Amerikaanse duo Lindsey Buckingham en Stevie Nicks werd Fleetwood Mac in de jaren zeventiger populairder dan ooit, helemaal toen in 1977 de albumklassieker Rumours verscheen. Voor het zover was, beleefde deze bezetting al een doorbraak met de lp Fleetwood Mac (de Peter Green-bezetting had in 1968 ook al een ‘titelloze’ plaat uitgebracht). Hoewel net niet zo consistent als het onder minder prettige omstandigheden gemaakte monstersucces van twee jaar later, zijn ook hier genoeg onvergetelijke songs te vinden, waaronder Rhiannon, Say You Love Me en Stevie Nicks’ schitterende Landslide.

7. Aerosmith – Toys In The Attic

De mannen van Aerosmith waren in de jaren tachtig en negentig op hun commerciële hoogtepunt, maar veel fans zijn het er vast mee eens als we zeggen dat de band nooit meer betere platen maakte dan in de seventies. Met het debuut had de band in 1973 al een veelbelovende start gemaakt, maar het was de derde lp Toys In The Attic die de definitieve doorbraak bezorgde. Logisch ook, want de plaat staat vol met krakers, inclusief de hits Sweet Emotion en Walk This Way (al kwam die tweede pas dankzij een re-release in de hitlijst). Het hoge niveau werd nog even vastgehouden met opvolger Rocks (1976).

6. Neil Young – Tonight’s The Night

Al twee jaar eerder opgenomen, maar pas in 1975 verschenen, dit hartverscheurende album van Neil Young. De muziek was, net als die van de twee andere titels uit de ‘Ditch Trilogy’ (Time Fades Away en On The Beach), nogal somber en daardoor mijlenver verwijderd van het uitermate succesvolle Harvest (1972), maar inmiddels rekenen we Tonight’s The Night tot ’s mans beste werk. Na de dood van Crazy Horse-gitarist Danny Whitten overleed ook roadie Bruce Berry, waarna Young met vrienden als Jack Nitzsche en Nils Lofgren verdrietig stemmende songs als Tonight’s The Night, Mellow My Mind en Tired Eyes opnam. De uitvoeringen zijn verre van vlekkeloos, maar dat maakt een plaat als deze juist zo goed. Later in 1975 verscheen ook nog eens het uitstekende Zuma.

5. Led Zeppelin – Physical Graffiti

Het zesde en laatste echt geweldige Led Zeppelin-album was een dubbelaar, de eerste release van de band op het eigen label Swan Song (dat ook platen van o.a. Bad Company en The Pretty Things uitbracht). Gestoken in een prachtige platenhoes is vooral de eerste lp van Physical Graffiti briljant, met onder meer In My Time Of Dying, Trampled Under Foot en natuurlijk het epische Kashmir. Net zoals Black Sabbath (zie nummer 10 in deze lijst) was Led Zeppelin later in de jaren zeventig wat minder op dreef, maar ook Presence (1976) en In Through The Out Door (1979) verdienen het om gehoord te worden.

4. Queen – A Night At The Opera

Volgens veel critici het magnum opus van Queen en dat is zeker niet alleen te danken aan het nog steeds populaire Bohemian Rhapsody. A Night At The Opera was de plaat waarop alle vier de bandleden verantwoordelijk waren voor voortreffelijk songmateriaal: Brian May leverde onder meer het folky ’39 en het epische The Prophet’s Song af, Roger Taylor schreef en zong zijn beste lied I’m In Love With My Car, John Deacon bezorgde de band wederom een grote hit met de ballad You’re My Best Friend en Freddie Mercury kwam met minstens drie van zijn beste songs ooit. Heeft inmiddels de status van een van de beste pop/rock-lp’s aller tijden – helemaal terecht wat ons betreft!

3. Bob Dylan – Blood On The Tracks

Bob Dylan heeft in zijn lange carrière zo’n beetje evenveel comebacks gehad als John Travolta, maar het album Blood On The Tracks was een ware terugkeer naar het hoge niveau dat in de jaren zestig standaard was geworden voor de zanger. De huwelijksproblemen van Dylan en Sara Lownds zouden een grote invloed hebben gehad op de aangrijpende songs, al ontkende de artiest dat zelf. Shelter From The Storm, Tangled Up In Blue, het bijtende Idiot Wind… het zijn hoe dan ook stuk voor stuk meesterlijke nummers. Dylan zei ooit eens over Blood On The Tracks: “Heel veel mensen vertellen me dat ze genieten van die plaat. Voor mij is dat lastig te begrijpen. Ik bedoel, zijn er echt mensen die genieten van dit soort pijn?”

2. Bruce Springsteen – Born To Run

De grote, veel te late doorbraak van Bruce Springsteen kwam met Born To Run, een goed voorbeeld van een perfect album en volgens veel critici een van de allerbeste uit de popgeschiedenis. Elke song is raak, uiteraard inclusief de grandioos opgebouwde titeltrack en het even briljant geschreven Thunder Road. Een beroemde uitspraak van The Boss zelf is dat hij de uitmuntend geproduceerde lp wilde laten klinken als “Bob Dylan gezongen door Roy Orbison en geproduceerd door Phil Spector.” Ter gelegenheid van de dertigste ‘verjaardag’ van het meesterwerk verscheen een boxset-editie, inclusief de niet te missen documentaire Wings For Wheels: The Making Of Born To Run.

1. Pink Floyd – Wish You Were Here

Hoe kun je een perfect album als The Dark Side Of The Moon opvolgen? Veel bands zouden hun fans alleen maar kunnen teleurstellen, maar Pink Floyd kwam zowaar met een meesterwerk dat even goed was. De vier leden brachten zoals bekend met Shine On You Crazy Diamond een aangrijpende ode aan hun voormalige collega Syd Barrett, die tijdens opnames langskwam in de studio en in eerste instantie onherkenbaar was voor Roger Waters en de anderen. Het nummer is verdeeld in twee delen, waarmee Wish You Were Here begint en eindigt. De plaat is een van de weinige waarvan alle nummers klassiekers werden, want ook Have A Cigar, Welcome To The Machine en de titelsong behoren tot het meest geliefde werk van Pink Floyd.