Vandaag viert Robert John Arthur Halford (Rob), zanger van heavymetallegendes Judas Priest, zijn 69ste verjaardag. Tijd om de beste Priest-albums eens op een rijtje te zetten.

  1. British Steel (1980)

Het zesde studioalbum van Judas Priest is voor sommige fans een superplaat, maar voor anderen (de heavy metal-diehards) een commercieel rockalbum. British Steel heeft echt een commercieel geluid en de singles Breaking The Law, Living After Midnight en het zeer zwakke United zijn echte live-meebrullers en deden het commercieel gezien ook vrij goed. British Steel is het eerste Priest-album met drummer Dave Holland en alle songs zijn geschreven door Halford, Tipton en Downing. Beste nummers: Rapid Fire en Grinder. British Steel piekte in Amerika op 34 en in het VK zelfs op 4.

  1. Killing Machine (1978)

In Amerika verscheen het vijfde Priest-studioalbum Killing Machine onder de naam Hell Bent For Leather, dit vanwege het feit dat men de oorspronkelijke titel te veel associeerde met moord… Ook Killing Machine heeft een redelijk commerciële stijl en dus is dit ook een album dat niet alle Priest-fans kon bekoren. Het album bevat echter wel goede Priest-songs zoals Delivering The Goods, Burnin’ Up en Hell Bent For Leather. Op de Amerikaanse versie staat nog een Peter Green (Fleetwood Mac)-cover, namelijk The Green Manalishi. Commercieel gezien deed Killing Machine (Hell Bent For Leather) het niet zo goed, het album piekte slechts op 128 in Amerika…

  1. Turbo (1980)

Op het tiende Judas Priest-studioalbum maakte de band voor het eerst gebruik van gitaar-synthesizers en mede daarom is Turbo volgens Halford voor de fans een love it or hate it-album… Van Turbo verschenen drie singles – Turbo Lover, Locked In en Parental Guidance – die vooral door MTV zeer succesvol waren. Alle nummers op Turbo zijn weer van Halford, Tipton en Downing en de beste songs zijn toch wel Out In The Cold en Turbo Lover. Commercieel gezien deed Turbo het best aardig, want het album piekte in Noorwegen op 13, in het VK op 33 en in Amerika zelfs op plaats 17!

  1. Firepower (2018)

Het meest recente en achttiende studioalbum van Priest werd weer eens geproduceerd door Tom Allom en dat was niet meer gebeurd sinds 1988! Firepower is weer een ouderwets goed metalalbum, typisch Judas Priest maar dan met een modern geluid. Alle nummers stammen van Halford, Tipton en Richie Faulkner die sinds 2011 de plaats van KK Downing had ingenomen. Het album bevat schitterende nummers zoals Lightning Strike, Rising From Ruins en Traitors Gate, die vooral opvallen door de uitstekende zang van Halford en het heerlijke gitaarwerk van Tipton en Faulkner. Firepower was zeer succesvol want het album debuteerde op plek 5 in Amerika en dat was Priest nog nooit gelukt… In Europe piekte Firepower op 1 in Zweden, plek 2 in Duitsland en plaats 5 in het VK.

  1. Sin After Sin (1977)

Het derde studioalbum Sin After Sin is geproduceerd door niemand minder dan Roger Glover (Deep Purple) en het was het debuut van Priest op een groot platenlabel. Sin After Sin is het enige Priest-album waarop drummer Simon Phillips te horen is. Van het album verscheen slechts een single namelijk de Joan Baez-cover Diamonds & Rust. Sin After Sin was eigenlijk het eerste commerciële succesalbum van Priest want het album piekte op plek 23 in het VK. Op dit album zijn voor het eerst de dubbele basdrum, de snelle basriff (16 tonen) en de snelle gitaarriffs (16 noten) te bewonderen, o.a. in het vette Dissident Aggressor. Het absolute hoogtepunt van dit album is echter de openingstrack Sinner, gecomponeerd door Halford en Tipton, een ware Judas Priest-klassieker.

  1. Screaming For Vengeance (1982)

Het achtste Priest-studioalbum betekende de grote commerciële doorbraak voor de heavymetalband uit Birmingham, want Screaming For Vengeance ging maar liefst vijf miljoen keer over de toonbank. Het album kent met You’ve Got Another Thing Comin’ een echte hitsingle (nummer 4 in Amerika) en dat nummer is live ook nog steeds een van de hoogtepunten van de show. De andere singles Chains en Electric Eye deden het echter niet zo goed, maar toch behoort Electric Eye al lang tot een van de live-Priest-klassiekers. Screaming For Vengeance piekte op plaats 17 in Amerika en in het VK zelfs op plaats 11.

  1. Painkiller (1990)

Painkiller, het twaalfde Priest-studioalbum, was het laatste album met Halford, voordat hij 15 jaar later weer terugkeerde in de band. Hier is de nieuwe drummer Scott Travis (ex-Racer-X en ex-Thin Lizzy) te horen en Painkiller bevat vooral veel flitsende gitaarriffs en solo’s, maar ook zeer hoge uithalen en schreeuwen van Halford. De titelsong, uitgebracht als single, is inmiddels een heavymetalhymne van de eerste orde. Op de tweede single van Painkiller, A Touch Of Evil, is Don Airey (keyboards) te horen, maar de beste songs zijn zonder twijfel Metal Meltdown, Night Crawler, One Shot At Glory en natuurlijk de titelsong! Commercieel gezien deed Painkiller het prima, want het album piekte op plek 7 in Duitsland en in het VK en Amerika op plek 26.

  1. Sad Wings Of Destiny (1976)

Op het tweede Priest-studioalbum Sad Wings Of Destiny komt het echte Judas Priest-geluid tot stand en dat is vooral te horen in geweldige nummers zoals Victim Of Changes en The Ripper. Sad Wings Of Destiny is een heel divers album en bepaalde nummers laten duidelijk horen waardoor de heren van Priest geïnspireerd zijn; Queen, Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath dus. Hoogtepunten zijn natuurlijk Victim Of Changes (gepend door Halford, Tipton, Downing en Al Atkins), met een glansrol van Halford, The Ripper (gecomponeerd door Tipton), met klassieke duo-gitaarmelodieën en hoge uithalen van Halford en Genocide, beïnvloed door de Deep Purple-songs Burn en Woman From Tokyo. Commercieel gezien was Sad Wings Of Destiny geen succes, maar het album bevat wel een aantal Judas Priest-klassiekers pur sang en behoort mede daardoor tot de beste Priest-albums ooit!

  1. Defenders Of The Faith (1984)

Het negende Priest-studioalbum Defenders Of The Faith was commercieel gezien meteen een knaller voor de band en dat kwam o.a. door de hitsingle Freewheel Burning, die een maand voor de release van het album werd uitgebracht. Ook de tweede single van Defenders Of The Faith, Some Head Are Gonna Roll (gecomponeerd door Bob Halligan Jr.), deed het commercieel gezien best goed en dus verkocht het album ook meer dan uitstekend. Beste songs zijn The Sentinel, Jawbreaker en Freewheel Burning. Commercieel gezien deed Defenders Of The Faith het uitstekend, want het album piekte in Nederland op 27, in Duitsland op 21, in Zweden zelfs op plek 2, in het VK op 19 en in Amerika zelfs op plek 18!

  1. Stained Class (1978)

Het beste Priest-album Stained Class, hun vierde studioalbum, verscheen op 10 februari 1978. Stained Class is het eerste Priest-album met het bekende logo en het eerste met drummer Les Binks. Stained Class bevat legendarische nummers zoals Exciter (ook uitgebracht als single), Beyond The Realms Of Death (powerballad met fantastisch gitaarwerk), Saints In Hell, Stained Class en natuurlijk Better By You, Better Than Me. Laatstgenoemde song is een Spooky Tooth-cover die twaalf jaar later nogal opzien baarde door de zogenaamde ‘suidice pact’-affaire waarbij Priest voor de rechter moest verschijnen… Stained Class is het enige Priest-album waarbij alle vijf bandleden bij de composities betrokken waren en het album wordt door veel fans gezien als de ultieme Priest-plaat. Commercieel gezien was Stained Class helaas geen succes met slechts een 173ste plaats in de Amerikaanse Billboard 200.