Vandaag is zanger/bassist John Waite jarig. Hij werd op 4 juli 1952 in Lancaster in het graafschap Lancashire, Engeland, geboren als John Charles Waite. Hij werd bekend als de roodharige zanger van de Britse band The Babys, die vooral erg succesvol was in de Verenigde Staten. Na het uiteenvallen van deze band zagen we hem terug als leadzanger van Bad English en daarna ging hij als soloartiest verder; hij scoorde in 1984 een wereldhit met Missing You (nummer 1 in de VS), die hij mede schreef. Missing You werd veelvuldig gecoverd, onder meer door Tina Turner en het countryduo Brooks & Dunn. In 2006 nam hij de song opnieuw op als duet met Alison Krauss, wat hem een grote bekendheid in de Amerikaanse countryscene opleverde. Ter gelegenheid van zijn 62ste verjaardag een top tien van de beste songs uit het repertoire van The Babys.

10 If You’ve Got The Time

Afkomstig van het debuutalbum The Babys uit 1977 is deze door John Waite geschreven song. Naast Waite (die naast zanger ook bassist was) bestond de band uit leadgitarist Wally Stocker, slaggitarist/toetsenist Michael Corby en drummer Tony Brock. Op deze song en een cover van Barry Mann en Larry Kolber na waren de vier muzikanten gezamenlijk verantwoordelijk voor de songs op dit album. Dit was de eerste single van de band, die het alleen in de VS tot een hitnotering schopte, nummer 88.

9 Turn And Walk Away

Afkomstig van het vijfde en laatste studioalbum On The Edge uit oktober 1980, dat werd geproduceerd door Keith Olsen. Deze song werd geschreven door John Waite en Jonathan Cain en was de enige single die van het album getrokken werd. In de Billboard Hot 100 werd nummer 88 bereikt.

8 A Piece Of The Action

Afkomstig van het tweede album Broken Heart uit 1977 en werd geschreven door Mike Japp en Chas Sanford. Het album werd opgenomen in de Hidden Valley Ranch Studio en de Record Plant te Los Angeles, met Ron Nevison als producer. Nummer 17 in de Nederlandse Top 40 was de hoogste notering van deze single, die 7 weken in de lijst bleef staan.

7 Sweet 17

Afkomstig van het laatste album On The Edge uit 1980. Deze song werd geschreven door John Waite, Jonathan Cain en Wally Stocker. Alle nummers op dit album werden, in verschillende combinaties, geschreven door de bandleden.

6 Give Me Your Love

Afkomstig van het succesvolle tweede Babys-album Broken Heart uit 1977 komt deze song, die werd geschreven door John Waite, Wally Stocker, Michael Corby en Tony Brock. Op dit door Ron Nevison geproduceerde album komt de stem van John Waite meer op de voorgrond dan op de voorganger, wat ongetwijfeld het grotere succes tot gevolg had. Naast de vier bandleden doen drie achtergrondzangeressen hun intrede: The Babettes (Lisa Freeman Roberts, Pat Henderson, Myrna Mathews).

5 Back On My Feet Again

Dit is NIET de gelijknamige song die we kennen van onze vaderlandse trots Vandenberg of die van The Foundations uit 1968. Deze is geschreven door John Waite, Dominic Bugatti en Frank Musker en staat op het vierde album Union Jacks uit 1980, dat werd geproduceerd door Keith Olsen. Back On My Feet Again is de laatste Babys song die een hit werd, korte tijd na het uitkomen van deze derde single van het album viel de band uiteen.

4 Midnight Rendezvous

John Waite en Jonathan Cain schreven deze rocksong, die als tweede single van Union Jacks werd uitgebracht en slechts een bescheiden hit werd, nummer 72 in de Billboard Hot 100. De eerste single van dit album was overigens True Love Confessions, maar die flopte genadeloos.

3 Every Time I Think Of You

Dit is waarschijnlijk de bekendste Babys-song. Niet geschreven door de band zelf, maar door Jack Conrad en Ray Kennedy (zie ook nummer 2!). Het was DE single van het album Head First uit 1979: een top 10 notering in de Nederlandse Top 40, want nummer 7 werd bereikt en de single stond tien weken in de lijst. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 werd nummer 13 bereikt en op de Cashbox hitparade zelfs nummer 8. De krachtige vrouwenstem in de song is van Annie Bertucci. Het strijkersarrangement werd geschreven door Jimmie Haskell. Onder de iets aangepaste titel Everytime I Think Of You werd in 2006 in ons land de nummer één in de hitparade bereikt met de cover van Marco Borsato en Lucie Silvas. In België kwam deze versie tot nummer 5. John Waite liet weten erg blij met deze cover te zijn, ook al verdiende hij er geen cent aan. Zijn naam werd immers weer vaak genoemd en dat vond hij veel belangrijker.

2 Isn’t It Time

Afkomstig van het album Broken Heart uit 1977, deze song werd als single uitgebracht en werd een wereldhit. Het is een compositie van Jack Conrad (muziek) en Ray Kennedy (tekst); Kennedy had voordien meegeschreven aan songs voor The Beach Boys. Hij schreef de tekst over zijn twijfels in een relatie met een toenmalige Franse vriendin. De krachtige damesvocalen zijn van The Babettes, drie zangeressen van de gospelgroep Andraé Crouch & The Disciples: Lisa Freeman-Roberts, Myrna Matthews en Pat Henderson. In Nederland werd nummer 4 in de Top 40 bereikt, nadat de single tot Alarmschijf was verkozen en dus veel airplay kreeg op Hilversum 3, elf weken lang stond Isn’t It Time in de hitlijst. In alle edities van de Radio 2 Top 2000 kwam Isn’t It Time voor, met nummer 385 in 2001 als hoogste notering; in de editie van 2013 stond ie op 1420. In de Billboard Hot 100 werd de dertiende plaats bereikt.

1 Head First

De titelsong van het derde album, dat in 1979 werd uitgebracht en geproduceerd door Ron Nevison. Head First werd geschreven door de drie overgebleven originele bandleden John Waite, Wally Stocker en Tony Brock. Na interne problemen werd gitarist/toetsenist Michael Corby door platenmaatschappij Chrysalis in 1978 uit de band gezet. Deze stevige rocker werd een redelijke hit in de VS, waar nummer 77 werd bereikt, al valt dat in het niet bij de voorganger op single, de nummer 3 van deze lijst, die het namelijk tot nummer 13 schopte. Head First werd eerst als b-kant van Every Time I Think Of You uitgebracht en later als ‘zelfstandige’ single.

Foto: Harry Pater