Op aanraden van zijn goede vriend Neil Young startte voormalig Guess Who-gitarist Randy Bachman begin jaren zeventig een samenwerking met C.F. (Fred) Turner. Nadat hun groep Brave Belt niet echt de gewenste populariteit bracht, besloten ze de naam te veranderen in Bachman-Turner Overdrive. Met succes, want tot halverwege de jaren zeventig scoorde BTO enkele grote hits en maakte de band met Not Fragile een fantastische hardrockplaat. Op de 73ste verjaardag van C.F. Turner lichten wij tien songs uit die het beste aantonen waarom Bachman-Turner Overdrive zo’n geweldige groep was.

10. Blue Collar

Bachman-Turner Overdrive debuteerde in 1973 met een prima self-titled album dat de band in Canada al enig succes bracht. De internationale doorbraak liet nog een jaar op zich wachten, maar de single Blue Collar werd de eerste BTO-hit in het thuisland (in Amerika bleef het plaatje steken op een magere nummer 68). Het door C.F. (Fred) Turner geschreven en gezongen nummer heeft ongeveer dezelfde ontspannen vibe als het latere Lookin’ Out For #1 (zie verderop). Prachtig gitaarwerk van Randy Bachman.

9. Hey You

Een van de laatste wereldwijde hits van BTO was deze simpele rocksong van het vierde album Four Wheel Drive (1975), met het snerende refrein: ‘You realize now / You should have tried now / The music’s gone now / You lost it somehow’. Zanger en schrijver Randy Bachman gaf later toe dat deze regels gericht waren aan zijn oude Guess Who-collega Burton Cummings. Hij beweerde namelijk dat Randy het nooit meer zou maken na het uiteenvallen van die band. Cummings had het duidelijk bij het verkeerde eind: Hey You betekende de vijfde grote Amerikaanse hit van BTO op rij.

8. Sledgehammer

Een loeiharde rocksong van de albumklassieker met de toepasselijke titel Not Fragile (1974). Sledgehammer was geen singlehit voor Bachman-Turner Overdrive, maar groeide toch uit tot een fanfavoriet en met name dankzij het refrein met de betonnen riff en het luide gebrul is het heerlijk om deze track op hoog volume te draaien. Het nummer werd geschreven door Randy Bachman en hij deelde de leadzang met collega C.F. Turner.

7. Let It Ride

De eerste grote hit van Bachman-Turner Overdrive in Amerika werd geschreven door Bachman en Turner nadat zij met hun tourbus vast kwamen te zitten in een file en een truckbestuurder hen vertelde: ‘take it easy and let it ride’. Het nummer kwam terecht op het tweede album Bachman-Turner Overdrive II (verschenen in januari 1974) en verscheen dus ook op single. Daarmee werd de 23ste positie in Amerika bereikt.

6. Roll On Down The Highway

Nadat de band met You Ain’t Seen Nothin’ Yet in 1974 zijn grootste hit had gescoord, verscheen Roll On Down The Highway op single. Veel van de nummers van Bachman-Turner Overdrive zijn uitermate geschikt voor een autorit, wat ook niet gek is als je bedenkt dat de heren zich ooit vernoemden naar Overdrive, een magazine voor truckers. Roll On Down The Highway is dus geen uitzondering en gaat zelfs over een truckrit, waarbij de bestuurder achtervolgd wordt door de politie.

5. Rock Is My Life, And This Is My Song

Wederom een hoogtepunt van het album Not Fragile (1974), waarin het ‘hurried up’ leven van een rockband beschreven wordt. Rock Is My Life, And This Is My Song brengt alle typische BTO-ingrediënten samen: het nummer begint in de rustige stijl van bijvoorbeeld Lookin’ Out For #1, doet door de bijna overslaande stem van Bachman in de tweede vers denken aan You Ain’t Seen Nothin’ Yet en brengt in het catchy refrein de rechttoe-rechtaan hardrock van bijvoorbeeld Takin’ Care Of Business in herinnering. ‘You’re only as good as your last record / I know that someday we’ll be gone’, zingt Bachman. Gelukkig is de muziek van BTO tijdloos gebleken en worden songs van de band nog altijd op de radio gedraaid.

4. Lookin’ Out For #1

Toen het vijfde album Head On (waar niemand minder dan Little Richard overigens een gastrol op heeft!) eind 1975 verscheen, had de band zijn grootste internationale successen al wel geboekt. Een van de singles van die plaat werd echter een van de weinige BTO-hits in Nederland. Waren de meest eerdere singles snoeiharde rocksongs, Lookin’ Out For #1 was een tamelijk ontspannen lied met een bijna jazzy sound. Het nummer behaalde hier de veertiende positie in de hitlijst.

3. Not Fragile

De machtige titeltrack van het bekendste en – volgens velen – beste BTO-album. Not Fragile is een van de meest heavy nummers van de band, met een loodzware gitaarriff en brulzang van C.F. Turner (die het lied overigens ook schreef). De titel van de song en de plaat was overigens een knipoog naar de progrockers van Yes, die drie jaar eerder het album Fragile hadden uitgebracht. Volgens Randy Bachman was ‘breekbaar’ geen logische omschrijving van een rockplaat. De term gaat dan ook zeker niet op voor deze geweldige openingstrack van een geweldige lp.

2. Takin’ Care Of Business

Deze single van het tweede album Bachman-Turner Overdrive II werd nooit een hit in Nederland, maar geldt in Amerika als een absolute rockklassieker. De basis voor Takin’ Care Of Business werd door Bachman al bedacht toen hij lid was van The Guess Who, maar zijn collega’s vonden het nummer maar niets. Tijdens een autorit hoorde de gitarist de uitdrukking ‘we’re takin’ care of business’ op de radio en dat inspireerde hem voor de titel en het refrein. Mede dankzij die catchy regel en een fantastische gitaarriff werd Takin’ Care Of Business een classic rock-anthem.

1. You Ain’t Seen Nothing Yet

Een voorspelbare nummer 1, maar You Ain’t Seen Nothing Yet werd nu eenmaal een van de grootste rockklassiekers van de jaren zeventig en hét lied waar de meeste mensen BTO van kennen. Opvallend is natuurlijk het gestotter van Randy Bachman, die dat deed als geintje voor zijn broer Gary (die echt stotterde). Het was aanvankelijk niet de bedoeling dat de tekst in de uiteindelijke opname op die manier gezongen werd en You Ain’t Seen Nothing Yet werd zelfs pas op het laatste moment aan het album Not Fragile toegevoegd, maar het nummer bleek dus een enorm succes. De single bereikte de bovenste positie in zowel de Canadese als Amerikaanse hitlijst.