Vandaag is Paul Rodgers jarig en pensioengerechtigd… want de nu 65-jarige Brits/Canadese zanger werd op 17 december 1949 in Middlesbrough, North Yorkshire, Engeland geboren en sinds 21 oktober 2011 is hij officieel Canadees staatsburger. Hij wordt alom geroemd als een van de allerbeste bluesy rockvocalisten ever en werd bekend als leadzanger van Free (vooral bekend van de hit All Right Now) en daarna van Bad Company. Nadat hij deze band verliet begon hij een vrij succesvolle solocarrière, al werd nooit het succes van Free en Bad Company bereikt, ook niet met bands als The Firm (met o.m. Jimmy Page) en The Law (met voormalig (Small) Faces- en The Who-drummer Kenney Jones).

Tussen 2004 en 2009 toerde hij met veel succes met Brian May en Roger Taylor onder de vlag Queen+ Paul Rodgers de wereld rond. In 2009 werd bekendgemaakt dat deze samenwerking voorbij was (met name door het floppen van de enige studio-cd The Cosmos Rocks) en naast zijn blues- en soul/R&B-soloalbums werkt hij tegenwoordig weer met Simon Kirke en Mick Ralphs onder de naam Bad Company. Hopelijk komen de mannen snel onze kant op! Ter gelegenheid van Pauls 65ste verjaardag presenteren we een top tien van de beste Bad Company-songs. Laat ons gerust weten wat JOUW favoriete Bad Co. song is!

10. Rock Steady

De vaak als supergroep betitelde band Bad Company werd in 1973 opgericht door zanger Paul Rodgers en drummer Simon Kirke, die daarvoor samen in Free zaten, gitarist Mick Ralphs, bekend van Mott The Hoople (die met de David Bowie-compositie All The Young Dudes doorbrak) en bassist Boz Burrell, die in King Crimson speelde. Het debuutalbum van Bad Company wordt door velen gezien als een van de beste debuutplaten aller tijden. Ondergetekende is het daarmee volledig eens. Vandaar ook dat zes van de songs in deze top tien van dit album afkomstig zijn. De lp werd door de band zelf geproduceerd.

9. Rock ‘n’ Roll Fantasy

Deze door Paul Rodgers geschreven song is afkomstig van het vijfde Bad Company-album Desolation Angels uit 1979, dat in augustus–september 1978 werd opgenomen in de Ridge Farm Studios, Surrey, Engeland. Voor de productie van het album tekende opnieuw de band. Als single werd Rock ‘n’ Roll Fantasy uitgebracht, in de Amerikaanse Billboard Hot 100 werd nummer 13 bereikt. Paul Rodgers bedacht de riff terwijl hij op een gitaarsynthesizer aan het spelen was. Rock ‘n’ Roll Fantasy was de laatste grote hit van de band en volgens velen is Desolation Angels het laatste sterke album van de band.

8. Movin’ On

Afkomstig van het allereerste Bad Company-album, dat dezelfde titel kreeg als de gelijknamige song èn de bandnaam. Gitarist Mick Ralphs is de componist van deze song. Het debuutalbum werd in november 1973 opgenomen en kwam in juni 1974 in de winkels te liggen. Het was de eerste release op het Swan Song label, dat was opgezet door de mannen van Led Zeppelin. Zep’s manager Peter Grant werd ook de manager van Bad Company.

7. Ready For Love

Mick Ralphs schreef deze song terwijl hij nog in Mott The Hoople speelde, het origineel is op het album All The Young Dudes van deze band te horen. Ready For Love van Bad Company staat op het gelijknamige debuutalbum uit 1974, dat werd opgenomen in Headley Grange, een voormalig armenhuis in Headley, Hampshire, Engeland, met Ronnie Lane’s Mobile Studio. Het gebouw werd in de jaren zestig en zeventig gebruikt als opname- en repetitieruimte voor bands als Led Zeppelin, Bad Company, Fleetwood Mac, Genesis, Peter Frampton, The Pretty Things en Ian Dury & The Blockheads.

6. Feel Like Makin’ Love

Paul Rodgers en Mick Ralphs schreven deze song, die op de tweede lp Straight Shooter (zie ook nummers 5 en 4) uit 1975 staat. In augustus 1975 werd de song op single uitgebracht en dat werd een behoorlijk succes: nummer 10 in de Billboard Hot 100, nummer 20 in de UK Singles Chart, nummer 5 in Canada en zelfs nummer 2 in Nieuw-Zeeland. Feel Like Makin’ Love werd door diverse artiesten gecoverd, zoals Kid Rock, die er in 2003 nummer 33 in de Billboard Hot 100 mee bereikte. In 2013 was dit de enige Bad Company-song in Radio 2’s Top 2000, op nummer 1947.

5. Shooting Star

Aan de titel kun je al zien dat deze song op de langspeler Straight Shooter staat, het is de afsluitende song op kant 1. Paul Rodgers is verantwoordelijk voor deze compositie, die hij zowel tijdens zijn solocarrière als ook soms tijdens concerten met Queen speelde. Het is een mooie ballad over de ‘rise and fall’ van muzikant Johnny. Het eerste couplet zegt het eigenlijk al: “Johnny was a schoolboy when he heard his first Beatle song, ‘Love me do,’ I think it was. From there it didn’t take him long. Got himself a guitar, used to play every night, Now he’s in a rock ‘n’ roll outfit, And everything’s all right, don’t you know?”

4. Good Lovin’ Gone Bad

Deze lekkere rocker staat ook op het tweede Bad Company-album Straight Shooter, dat in april 1975 werd uitgebracht. In maart van dat jaar werd Good Lovin’ Gone Bad op single uitgebracht. De song werd geschreven door gitarist Mick Ralphs. Als single werd nummer 36 in de Billboard Hot 100 bereikt. Het album Straight Shooter bereikte zowel in de Verenigde Staten, als Groot Brittannië en Canada nummer 3 op de albumlijsten.

3. Seagull

De afsluitende song op kant twee van het debuutalbum Bad Company uit 1974, dat in november 1973 werd opgenomen in Headley Grange in Headley, Hampshire, Engeland, met Ronnie Lane’s Mobile Studio. Seagull werd geschreven door Paul Rodgers en Mick Ralphs en wordt sinds vorig jaar regelmatig gespeeld door bluesgitarist Joe Bonamassa tijdens (vooral) zijn akoestische concerten. Op de originele Bad Company-versie bespeelt Paul Rodgers alle instrumenten.

2. Can’t Get Enough

De bekendste Bad Company-song, geschreven door Mick Ralphs. In augustus 1974 werd de song als eerste single van de band uitgebracht en werd een wereldwijde hit, zo werd in de Amerikaanse Cashbox Hot 100 nummer 1 bereikt en in die van Billboard op nummer 5, in Canada nummer 3, in Groot Brittannië nummer 15 en in Nederland werd de single, evenals alle andere singles die de band hier uitbracht, de hitparade niet gehaald (alleen de Tipparade). De clip komt uit het populaire tv-programma Top Of The Pops, opgenomen in 1974 in het BBC TV Centre in Londen. In die tijd moesten de songs door de band of artiest zelf in de studio gespeeld worden (vanwege vakbondsregels), wat eerder op de dag gebeurde. Paul Rodgers zingt live over deze backing track, terwijl de andere drie bandleden (slecht) playbacken.

1. Bad Company

De titelsong van het debuutalbum uit 1974 werd geschreven door Paul Rodgers en Simon Kirke. De song werd als derde single uitgebracht, maar wist nergens een hitparadenotering te bereiken. De songtekst is in feite een korte samenvatting van de westernfilm Bad Company met Jeff Bridges en Barry Brown uit 1972. De eerste drie akkoorden van de song zijn ook in de film te horen. Diezelfde akkoorden gebruikte Joni Mitchell in haar song Woodstock (1970) evenals het pianospel. De piano op de Bad Company song werd bespeeld door Paul Rodgers. Het is vrij zeldzaam dat de titel van een song hetzelfde is als dat van het album waarop het staat én als de naam van de band. Enkele andere voorbeelden zijn Black Sabbath, Damn Yankees, Iron Maiden en Motörhead.