Als voormalig gitarist en zanger Pete Ham van Badfinger nog zou hebben geleefd, dan zou hij vandaag 68 jaar zijn geworden. Maar het tragische verhaal is bekend. Badfinger werd opgelicht door manager Stan Polly, en op 24 april 1975 pleegde Pete Ham – op 27-jarige leeftijd – zelfmoord. De carrière van de band leek aanvankelijk zo rooskleurig. Badfinger stond onder contract van het Apple-label van The Beatles. En met alle vier The Beatles hadden ze wel iets te maken. Helaas is van deze band voornamelijk het tragische verhaal bekend (naast Ham pleegde later ook Tom Evans zelfmoord), en is hun muziek ten onrechte vrij ondergewaardeerd gebleven. Al kwam daar anderhalf jaar geleden een beetje verandering in toen Baby Blue werd gebruikt in de finale van de tv-serie Breaking Bad, en vervolgens massaal werd gedownload. Om stil te staan bij wat de 68ste verjaardag van Pete Ham had moeten zijn stelden wij een top 10 samen van de beste nummers van Badfinger, die in de meeste gevallen werden geschreven door Pete Ham en Tom Evans.

10. Without You

Uiteraard kon dit nummer niet ontbreken, want Badfinger maakte toch het origineel van dit nummer dat later een grote hit zou worden van zowel Harry Nilsson als (helaas) Mariah Carey. Oorspronkelijk wilde Pete Ham het nummer If It’s Love als titel geven. De versie van Badfinger is veel rauwer dan de latere coverversies die zo bekend zijn geworden.

9. Meanwhile Back At The Ranch/Should I Smoke

De laatste track van het album Wish You Were Here uit 1974, dat de laatste plaat was van de originele bezetting van de band (er zouden later nog andere bezettingen komen van Badfinger die allen niet succesvol waren). Het album verkocht slecht en raakte daardoor ook in de vergetelheid. Toch verscheen dit nummer later wel op compilaties van Badfinger, en werd het wel veel geprezen door fans en critici.

8. I Can’t Take It

De opener van het album No Dice uit 1970 en een van de ruigere nummers van Badfinger. Het is een typische jaren ‘70 rocksong. Het lijkt misschien wel een beetje op Brown Sugar van The Rolling Stones, terwijl dat nummer een jaar later verscheen.

7. Maybe Tomorrow

Dit nummer is geschreven door Tom Evans en verscheen op het gelijknamige debuutalbum – al had de band zelf toen nog een andere naam: The Iveys. Omdat ze vaak verward werden met een andere Britse band, Ivy League, veranderden ze hun naam. De naam Badfinger was een suggestie van Beatles roadmanager Neil Aspinall. Hij herinnerde zich de werktitel van het Beatles-nummer With A Little Help From My Friends, dat als werktitel Bad Finger Boogie had.

6. Name Of The Game

Het was de bedoeling dat dit nummer de leadsingle zou worden van het album Straight Up uit 1971. Het album was mede geproduceerd door George Harrison en ook hij was enthousiast over dit lied. Toch werden alleen Day After Day en Baby Blue singles, maar dit nummer bleef een albumtrack, terwijl het ook een favoriet was van de bandleden zelf – zo zei Joey Molland (het enige originele bandlid dat nog leeft) later in een interview.

5. Come And Get It

Paul McCartney schreef dit nummer voor de film The Magic Christian (waarin Ringo Starr ook speelde). Hij liet dit vervolgens opnemen door Badfinger en produceerde de single ook. Het werd de eerste hit van Badfinger. McCartney heeft zelf ook een demo opgenomen in 1969 die later verscheen op Anthology 3 van The Beatles. Tijdens zijn tournee in 2011 speelde hij het voor het eerst live en droeg hij het op aan de leden van Badfinger.

4. No Matter What

Ook een van de rockers van Badfinger, maar eigenlijk wilde Pete Ham in eerste instantie het nummer als een akoestisch liedje uitbrengen. Dat is ook duidelijk terug te horen in de demoversie die later als bonustrack verscheen op de reissue van het album No Dice.

3. Day After Day

Zoals veel nummers van Badfinger klinkt ook Day After Day vrij weemoedig. Ook deze is geschreven door Pete Ham. Overigens kregen ze bij dit nummer medewerking van twee grote namen: George Harrison op slidegitaar en Leon Russell op piano.

2. Apple Of My Eye

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat dit nummer net als Baby Blue het verhaal over een verbroken relatie beschrijft. Maar het is een verwijzing naar het voormalige platenlabel Apple, dat Badfinger zou verlaten. De plaat Ass uit 1973, waarvan Apple Of My Eye een single was, zou de laatste bij het label worden.

1. Baby Blue

Het zal dankzij Breaking Bad misschien inmiddels wel het bekendste Badfinger-nummer zijn. Pete Ham schreef het nummer over een meisje met wie hij een verhouding had tijdens de Amerikaanse tournee van Badfinger. Natuurlijk is zij de Dixie in het nummer. Dixie Armstrong is haar volledige naam. Eigenlijk is dit ook het perfecte voorbeeld van de kwaliteit van Badfinger en Pete Ham als songwriter. Ze waren zowel sterk in het maken van ballads als wat meer powerrockers. Baby Blue is daar de perfecte combinatie van.