Op 19 april 1957 wordt Anthony Philip Harford geboren, die later bekend werd onder zijn artiestennaam Tony Martin. Hij was van 1987 tot 1992 en van 1994 tot 1995 zanger bij Black Sabbath en zijn meer dan uitstekende zang is te horen op vijf albums van de band: The Eternal Idol, Headless Cross, Tyr, Cross Purposes en Forbidden. Vandaag wordt Martin 62, tijd om de beste Sabbath-songs met zijn strot op een rijtje te zetten.

10. Eternal Idol

De titelsong van het dertiende studioalbum van Black Sabbath is een heerlijke metalballad, gecomponeerd door Tony Iommi en van tekst voorzien door Bob Daisley en Ray Gillen. Martins uitstekende vocalen dragen dit nummer en het is een zeer ondergewaardeerde Sabbath-song die ook zeker in de Ozzy-tijd niet misstaan had.

9. I Witness

I Witness is te vinden op het zeventiende Black Sabbath studioalbum Cross Purposes, dat verscheen op 31 januari 1994. Na het ‘mislukte’ Dehumanizer (1992) met Ronnie James Dio als zanger is op dit album Tony Martin weer te bewonderen. I Witness is de uptempo openingstrack van Cross Purposes en het is eigenlijk gewoon een ouderwets Sabbath-nummer: heavy, uptempo met uitstekende zang en lekkere gitaarpassages. I Witness werd gecomponeerd door Geezer, Iommi en Martin.

8. The Battle Of Tyr/Odin’s Court/Valhalla

Deze trilogie is te vinden op Tyr, het vijftiende Sabbath-studioalbum en alle teksten op deze plaat komen uit de pen van Tony Martin, terwijl de muziek gecomponeerd is door alle Sabbath-leden. The Battle Of Tyr is de instrumentale ouverture voor het prachtige, emotionele Odin’s Court, gevolgd door het stevige Valhalla. Laatstgenoemde nummer heeft trouwens een behoorlijk catchy refrein, maar valt vooral weer op door de meer dan uitstekende zang van Martin en de vette gitaarsolo van Iommi.

7. The Sabbath Stones

The Sabbath Stones is het langste nummer van Tyr (1990) en het is een typisch Sabbath-nummer met vette gitaarhooks/riffs en heerlijke dramatische en emotionele zang van Martin. De tekst heeft vooral Keltische invloeden en het nummer is gecomponeerd door Iommi, Powell, Murray en Nicolls, terwijl Tony Martin de tekst heeft geschreven. Mede dankzij dit uitstekende, helaas ondergewaardeerde, nummer bereikte het album Tyr plaats 12 in de Duitse en plaats 24 in de Engelse charts. The Sabbath Stones is een vet nummer dat vooral goed klinkt op een maximaal volume, met lekkere bassen!

6. Nightwing

Nightwing is het laatste nummer van het veertiende Black Sabbath-studioalbum Headless Cross, dat op 24 april 1989 verschijnt. Nightwing is gecomponeerd door Martin, Iommi en Powell en het nummer wordt weer uitstekend vertolkt door zanger Martin. Na een akoestisch begin komt Iommi weer op de proppen met een vette gitaarriff en in het midden van deze ballad-achtige song horen we een elektrische en een akoestische gitaarsolo en vooral de melodieuze elektrische solo is heerlijk, net zoals de explosieve slotgitaarsolo.

5. When Death Calls

When Death Calls is het langste nummer op het veertiende studioalbum van Black Sabbath en in deze prachtige doom metal-song is ook een gitaarsolo van niemand minder dan Brian May van Queen te beluisteren. When Death Calls is gecomponeerd door Iommi, Powell, Nicholls, Martin en Cottle en de tekst gaat voornamelijk over het occulte m.b.t. de dood. Het nummer opent rustig maar na ongeveer drie minuten gaat het tempo wat omhoog en speelt May een heerlijke gitaarsolo. Martin zingt maar weer eens zijn longen uit zijn lijf en zorgt er o.a. voor dat When Death Calls alweer een uitmuntende Sabbath-song is.

4. The Shining

The Shining is de openingstrack van het dertiende Black Sabbath-studioalbum met de titel The Eternal Idol. Het is de eerste plaat van de band waarop de vocalen door Tony Martin worden verzorgd en het verschijnt op 23 november 1987. De muziek komt uit de pen van Iommi, terwijl de tekst verzorgd is door Bob Daisley en Ray Gillen. The Shining werd ook als single uitgebracht, maar deed commercieel gezien helaas erg weinig. The Shining is een heerlijk Sabbath-nummer, zeer herkenbaar, met vette riffs, krachtige, melodieuze vocalen, een zeer pakkend refrein en een prachtige typische Iommi-gitaarsolo.

3. Cross Of Thorns

Cross Of Thorns is te vinden op het zeventiende Black Sabbath-studioalbum Cross Purposes en het nummer is weer zo een typische doomballad met grandioze vocalen van Martin en een flitsende gitaarsolo van Iommi. Cross Of Thorns bezit een heerlijke melodie en toont aan waarom Martin tot een van de betere zangers in dit genre behoort.

2. Anno Mundi

Anno Mundi is de openingstrack van Tyr, Black Sabbaths vijftiende album. Het prachtige nummer begint bijna a cappella met prachtige zang van Martin en wordt gevolgd door een beukende gitaarhook. Anno Mundi is een uitstekende Sabbath-song, waarvan de tekst werd geschreven door Martin en de muziek door de rest van de band. De majestueuze vocalen van Martin en het uitstekende gitaarwerk van Iommi domineren dit prachtnummer. Play it loud!

1. Headless Cross

Het titelnummer van het veertiende studioalbum is het beste Black Sabbath-nummer met de vocalen van Tony Martin. Headless Cross is gecomponeerd door Martin, Iommi en Powell en de tekst is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het gaat over het dorp Headless Cross, dat in de Middeleeuwen geteisterd wordt door de pest en de mensen uit het dorp gaan naar de top van de heuvel om te bidden dat God hun helpt om de pest te overwinnen. Helaas overleeft niemand uit het dorp… Martin zingt dit nummer zeer emotioneel en de gitaarsolo van Iommi is er een om in te lijsten. De melodie is splijtend, melodieus en dreigend en de tekst doet de rest.