Blue Öyster Cult, ook bekend als BÖC, is een echte cultband die veel te weinig waardering heeft gekregen. On Your Feet Or On Your Knees is een van de beste dubbel-livealbums in de heavy metal en ook onze Arjen Lucassen is een grote fan van BÖC, getuige zijn coverversie van Veteran Of The Psychic Wars. Vandaag is Donald Roeser, beter bekend als Buck Dharma, jarig en dus zetten we de beste eens op een rijtje.

10.  (Don’t Fear) The Reaper

Het bekendste nummer van Blue Öyster Cult staat op het album Agents Of Fortune uit 1976. De single was een groot succes voor de band. (Don’t Fear) The Reaper piekte op nummer 12 in Amerika en leverde een beroemde Saturday Night Live-sketch op.

9.   Burnin’ For You

Fire Of Unknown Origin, BÖC’s achtste album uit 1981, is waarschijnlijk de bekendste plaat van de band. Burnin’For You werd als single uitgebracht en behaalde in Amerika, mede dankzij de videoclip, de eerste plaats in de Billboard rock charts. Martin Birch produceerde het album en het is tevens het laatste album in de originele bezetting, want tijdens de aansluitende tournee van dit album werd drummer Albert Bouchard op straat gezet.

8.   Hot Rails To Hell

Dit nummer staat op het tweede BÖC-album Tyranny And Mutation uitgebracht in 1973. Opvallend is dat de band op deze lp The Blue Öyster Cult wordt genoemd… Ook deze track staat op het legendarische live album On Your Feet Or On Your Knees en klinkt  daar een stuk heavier.

7.   Cities On Flame (With Rock And Roll)

Dit uptempo hardrocknummer staat op het debuut uit 1972 en is een van de nummers die bijna altijd op de setlist stonden en tot de lievelingsnummers van de fans behoorden. De liveversie van het nummer is trouwens veel beter dan de wat slappe studio versie. Cities On Flame werd ook uitgebracht als single en de gitaarriff in het nummer is gebaseerd op het nummer The Wizard van Black Sabbath.

6.   7 Screaming Diz-Busters

Vooral de liveversie van 7 Screaming Diz-Busters is de moeite waard, want het is een compleet gitaarduel en staat bol van de heerlijke gitaarsolo’s. Ook het dialoogje op het einde is elke keer weer leuk om te beluisteren. De studioversie is ongeveer 1,5 minuut korter en ook iets minder spannend.

5.   ME262

ME262 is te vinden op het derde BÖC album Secret Treaties, uitgebracht in 1974. Veel fans beschouwen dit album als het beste van de band ooit en het was commercieel gezien ook behoorlijk succesvol. De studioversie van dit nummer duurt slechts 4:48, maar de liveversie op On Your Feet Or On Your Knees is een en al improvisatie en duurt maar liefst ruim acht minuten. Het gitaarduel in het midden van deze track is subliem te noemen.

4.   Then Came The Last Days Of May

Deze prachtige ballad staat op het debuut van Blue Öyster Cult en de tekst is gebaseerd op een  waargebeurd verhaal over twee vrienden die gedood worden tijdens een drugsdeal. De liveversie op On Your Feet Or On Your Knees bevat een magistrale gitaarsolo van Buck en bezorgt elke keer weer kippenvel. Magisch gewoon.

3.   Buck’s Boogie

Deze instrumentale track is geschreven door Roeser (Buck Dharma) en vooral de liveversie op On Your Feet Or On Your Knees is een BÖC-kraker van de eerste orde. Dit is echt boogie muziek van de allerbeste soort. Play it loud!

2.   The Subhuman

The Subhuman is de tweede track van het beste BÖC album Secret Treaties en is geschreven door Bloom en Pearlman. Wederom is de studio-uitvoering prima, maar kan deze niet tippen aan de magistrale liveversie. The Subhuman is de openingstrack van BÖC’s eerste livealbum, uitgebracht in 1974 en bevat oorstrelende gitaarsolo’s en een heerlijke lange orgelsolo van Allen Lanier (die trouwens in augustus overleed op 67-jarige leeftijd).

1. Astronomy

Het beste BÖC-nummer staat wederom op Secret Treaties, als afsluiter van dat album. Dit is een favoriete song van veel fans en vooral de versie op het tweede livealbum Some Enchanted Evening (1978) is een beauty. Some Enchanted Evening is BÖC’s best verkochte album en dat komt waarschijnlijk mede door Astronomy, want het is acht minuten genieten van zeer melodieuze, intelligente hardrock/metalmuziek, met als belangrijkste element de weergaloze gitaarsolo’s.