De Amerikaanse saxofonist Bobby Keys speelde met veel grote artiesten samen, maar hij wordt vooral herinnerd vanwege zijn werk bij The Rolling Stones. Gisteren overleed de muzikant op zeventigjarige leeftijd aan de gevolgen van levercirrose. Classic Rock Mag brengt een ode aan Keys met de onderstaande lijst vol prachtplaten waar hij onvergetelijke bijdragen aan leverde.

10. Ringo Starr – Ringo (1973)

In tegenstelling tot de drie andere Beatles heeft Ringo nooit een meesterwerk gemaakt. Maar deze derde solopoging met een erg leuke hoes komt het dichtst in de buurt van een uitstekende plaat. Een hele stoet beroemde collega’s kwam opdagen voor de opnames, onder wie alle ex-Beatles (helaas niet samen in één opname), Marc Bolan en Harry Nilsson. Bobby Keys duikt op in slechts één track, maar dat is dan wel gelijk het beste nummer van de lp: de hit Photograph. Fijne solo!

9. Eric Clapton – Eric Clapton (1970)

Nog een plaat met een ‘all star’-cast: het solodebuut van Eric Clapton. Bobby Keys maakt deel uit van een zorgvuldig geselecteerde groep veelgevraagde (sessie)muzikanten en vocalisten, zoals Dominos-collega’s Bobby Whitlock en Jim Gordon, Rita Coolidge en Leon Russell. Het album bracht onder meer de hitcover van JJ Cale’s After Midnight voort, maar Keys krijgt meer ruimte om te schitteren in de funky eerste track Slunky. In dit instrumentale stuk staat namelijk de saxofoon op de voorgrond, gevolgd door een tweede deel met uiteraard het gitaarwerk van Clapton.

8. Graham Nash – Songs For Beginners (1971)

De samenwerking tussen Crosby, Stills, Nash & Young verliep al snel niet soepel meer en de heren gingen ieder hun eigen weg. Dat leverde in het begin uitsluitend sterke soloplaten op van de vier singer-songwriters. Graham Nash was de laatste die debuteerde met een eigen album en hij kwam met een prachtige folkrock-lp die zelfs nog een hitje voortbracht (Chicago). Bobby Keys speelt een heerlijke solo in een minder bekend nummer van de plaat: There’s Only One.

7. Warren Zevon – Warren Zevon (1976)

Hij had een wereldster kunnen – nee, moeten – worden, maar Warren Zevon bleef toch altijd een rockzanger die vooral door collega’s gerespecteerd werd. Zo produceerde Jackson Browne deze eerste fatsoenlijke Zevon-plaat en horen we zomaar sterren als Stevie Nicks, Lindsey Buckingham en Don Henley op de achtergrond meezingen. In drie tracks komt ook de saxofoon van Bobby Keys langs: Poor Poor Pitiful Me, Join Me In L.A. en Mohammed’s Radio. En laat dat ook drie van de beste tracks op deze prachtplaat zijn!

6. Lynyrd Skynyrd – Second Helping (1974)

Ja, dit is het album met Sweet Home Alabama erop, maar gelukkig heeft deze tweede Lynyrd Skynyrd-lp veel meer te bieden. Second Helping onderscheidt zich van de ongeveer even goede voorganger (Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd) door onder meer de toevoeging van blazers in de nummers Don’t Ask Me No Questions en de JJ Cale-cover Call Me The Breeze. Deze instrumenten werden gespeeld door Trewor Lawrence, Steve Madiao en… Bobby Keys.

5. Joe Cocker – Mad Dogs & Englishmen (1970)

Deze dubbel-lp heeft de tand des tijds doorstaan als een van de meest opwindende liveplaten van de jaren zeventig (en dus aller tijden). Nadat hij een verpletterende indruk achterliet op Woodstock en zijn tweede studioplaat Joe Cocker! uitbracht, kwam de rauwe Britse zanger met het hoogtepunt uit zijn carrière, mede dankzij een ongelooflijk goede band. Naast topmuzikanten en –vocalisten als Leon Russell en Rita Coolidge mocht ook Bobby Keys plaatsnemen in deze groep begeleiders. Zijn spel is onder meer te horen in de succesvolle uitvoering van The Letter.

4. George Harrison – All Things Must Pass (1970)

Misschien wel het beste soloalbum van een ex-Beatle, deze driedubbel-lp van George Harrison. Wederom maakt Bobby Keys deel uit van een grote groep gerenommeerde gastmuzikanten, met in dit geval onder anderen Eric Clapton, Bobby Whitlock en Billy Preston. De blazers zijn in meerdere nummers van de plaat te horen, waaronder Wah-Wah, Run Of The Mill en de geweldige titelsong. Op de derde lp, volledig bestaande uit jams, doet Keys mee op de track Out Of The Blue.

3. The Rolling Stones – Let It Bleed (1969)

Het was producer Jimmy Miller die voorstelde dat het nummer Live With Me van het album Let It Bleed een saxofoon nodig had. Hoewel Bobby Keys de band in 1964 al had ontmoet, deed hij pas vijf jaar later voor het eerst mee op een lp van The Rolling Stones. Zijn saxsolo is gelijk een van de fraaiste elementen van Live With Me, de enige track van de lp waar hij in te horen is. Zoals we allemaal weten mocht de muzikant nog veel vaker samenwerken met de Stones, zowel in de studio als op het podium.

2. The Rolling Stones – Sticky Fingers (1971)

Albumklassieker Sticky Fingers gaat van start met een van de ultieme Stones-songs: Brown Sugar. In dat nummer zit ook de ultieme Bobby Keys-solo. Volgens de saxofonist zelf werd dit gedeelte opmerkelijk genoeg in één take vastgelegd. Overigens is Brown Sugar niet de enige track waarin hij schittert. Hierbij moeten we namelijk ook Can’t You Hear Me Knocking vermelden, met een prachtig ‘duel’ tussen gitaar en sax. Als je wilt weten waarom Bobby Keys zo goed was, moet je deze plaat nog maar eens loeihard opzetten!

1. The Rolling Stones – Exile On Main St. (1972)

Wéér The Rolling Stones? Jazeker, want de drie opeenvolgende studioplaten Let It Bleed-Sticky Fingers-Exile On Main St. zijn gewoon bijna niet te overtreffen. In een interview met Rolling Stone zei Bobby Keys twee jaar geleden dat het opnemen van Exile On Main St. zijn favoriete tijd met de Stones was. Meerdere nummers op het album, dat voor veel fans het absolute meesterwerk van de band is, bevatten het heerlijke saxofoonspel van de gisteren overleden muzikant, waaronder Sweet Virginia, Casino Boogie en de single Happy. Overigens speelt hij in die laatstgenoemde opname niet alleen saxofoon, maar ook de maracas.