John Francis Bongiovi, oftewel Jon Bon Jovi, is vandaag jarig en hij wordt 56 jaar. Zijn band heeft wereldwijd inmiddels meer dan 100 miljoen albums verkocht en is voor veel rockliefhebbers (ook voor ondergetekende) een absolute guilty pleasure! Nu wordt het dus echt eens tijd om de tien beste Bon Jovi-songs op een rijtje te zetten.

10. Always

Always is een heerlijke powerballad geschreven door Bon Jovi en deze guilty pleasure pur sang is te vinden op het album Cross Road dat in 1994 uitgebracht werd. Het nummer was zeer succesvol en verkocht maar liefst 1 miljoen exemplaren in Amerika en 3 miljoen wereldwijd. Always piekte op 4 in Amerika en behaalde in vier Europese landen de eerste plaats. De song was trouwens geschreven voor de film Romeo Is Bleeding, maar Bon Jovi vond de film niks, dus werd het ‘gewoon’ een Bon Jovi-nummer. Always is trouwens de meest succesvolle single van Bon Jovi in Engeland met meer dan een half miljoen verkochte exemplaren.

9. Lay Your Hands On Me

Lay Your Hands On Me is de vierde single van het zeer succesvolle album New Jersey (1988). Het lekkere rocknummer met een opzwepend drumintro is geschreven door Bon Jovi en Richie Sambora. Lay Your Hands On Me is tevens een lekkere meezinger tijdens liveconcerten van Bon Jovi. Lay Your Hands On Me piekte op 7 in de Amerikaanse Billboard 100 en in Engeland op plek 18.

8. It’s My Life

Dit is de eerste single van het album Crush, dat in 2000 verscheen. It’s My Life was eigenlijk een kleine comeback voor de band, want het was vijf jaar geleden dat Bon Jovi een goed album (These Days) uitgebracht had. Het is een catchy pop/rocknummer met verwijzingen naar Livin’ On A Prayer (“for Tommy and Gina who never backed down”) en Frank Sinatra’s My Way (“Like Frankie said, I did it my way”). It’s My Life, gecomponeerd door Bon Jovi, Sambora en Max Martin (Backstreet Boys, Britney Spears), was een commercieel succes en piekte in Nederland, België, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland en Italië op de eerste plaats.

7. Bed Of Roses

Deze emotionele powerballad is te vinden op het album Keep The Faith (1992). Jon Bon Jovi schreef het nummer in een hotelkamer terwijl hij een kater had. De tekst van dit mooie, melodieuze nummer gaat o.a. over de muziekindustrie en de rol van de media in zijn leven. Muzikaal vallen vooral de gitaarriffs van Sambora en het sfeervolle pianospel op. Bed Of Roses was een succes voor Bon Jovi en piekte in Amerika op plek 10, terwijl in Spanje zelfs de eerste plaats werd gescoord. Bed Of Roses is ook zo een typische guilty pleasure, heerlijk om lekker in de auto mee te brullen!

6. These Days

These Days is de titelsong van het zesde studioalbum van Bon Jovi en het werd uitgebracht in 1995. Het nummer werd geschreven door Bon Jovi en Sambora en was de vierde single van het album. De nogal donkere tekst van dit nummer gaat o.a. over relatieproblemen en het proberen om je dromen te verwezenlijken. These Days stond heel vaak op de setlist van de band en het nummer was ook een commercieel succes, want het piekte op plaats 7 in Engeland. Muzikaal is These Days weer zo’n heerlijke midtempo pop/rocksong met uitstekende vocalen van Jon en relaxed gitaarwerk van Sambora.

5. Keep The Faith

Keep The Faith is de titelsong van het vijfde studioalbum van Bon Jovi en het album verscheen op 3 november 1992. Het heerlijke, swingende rocknummer met een vette basgitaarriff is gecomponeerd door Bon Jovi, Sambora en Desmond Child (KISS, Aerosmith, Alice Cooper) en is een van de favoriete livenummers van de band en de fans. Keep The Faith bevat verder natuurlijk een uiterst pakkend refrein en een vette gitaarsolo van Sambora. Het was een commercieel succes want het nummer behaalde in maar liefst drie landen (Noorwegen, Spanje en Amerika) de eerste plaats!

4 Bad Medicine

Bad Medicine is te vinden op het album New Jersey, het vierde Bon Jovi studioalbum dat in 1988 het licht zag. Bad Medicine is gecomponeerd door Bon Jovi, Sambora en Desmond Child en het rockende nummer is vooral bekend vanwege het zeer verslavende refrein! Bad Medicine is een echt rocknummer met vet gitaarwerk van Sambora en het was al snel een favoriet nummer tijdens de liveshow van de band. Commercieel gezien was Bad Medicine een succes, met een eerste plek in de Amerikaanse Billboard Hot 100, een derde plaats in de Amerikaanse Mainstream Rock lijst en een tweede plek in de Nieuw-Zeeland hitparade!

3. I’ll Be There For You

Deze klassieke powerrockballad is te vinden op het album New Jersey en het is nog steeds een absolute guilty pleasure voor rockliefhebbers. I’ll Be There For You is gecomponeerd door Bon Jovi en Sambora en bevat tekstueel aardige woordspelingen (“true love is suicide” of “I can’t buy back yesterday”) en natuurlijk een heel relaxte gitaarsolo van Sambora. Weer zo’n heerlijk meebrulnummer voor in de auto! Met het nummer I’ll Be There For You behaalde Bon Jovi weer de eerste plaats in de Amerikaanse charts.

2. You Give Love A Bad Name

You Give Love A Bad Name is de eerste single van het zeer succesvolle derde studioalbum Slippery When Wet, uitgebracht in 1986. You Give Love A Bad Name, geschreven door Bon Jovi, Sambora en Desmond Child werd de eerste nummer 1-hit voor Bon Jovi. Het is een van de bekendste en meest gespeelde Bon Jovi-songs en is op de setlist natuurlijk een absolute must! Commercieel gezien was You Give Love A Bad Name een groot succes en in Nederland behaalde het nummer de tweede plek in de top 100! “Shot through the heart and you’re to blame..”

1. Livin’ On A Prayer

Livin’ On A Prayer is de bekendste en volgens veel fans ook de beste Bon Jovi-song. De swingende pop/rock-track, geschreven door Bon Jovi, Sambora en Desmond Child, is zeer herkenbaar door het talkboxgeluid van Sambora en de uitstekende vocalen van Bon Jovi. Livin’ On A Prayer werd mede een groot succes door het feit dat de video zeer vaak te zien was op MTV. Het was de tweede single van het album Slippery When Wet en het nummer was uiterst succesvol, want het piekte in maar liefst vijf landen (Canada, Engeland, Amerika, Noorwegen en Nieuw-Zeeland) op de eerste plek! In Nederland strandde Livin’ On A Prayer op plaats 2 in de Top 40.