De symfonische rockband Camel wordt in 1972 opgericht en sindsdien verschijnt een aantal prachtige albums. Maar de band breekt helaas nooit echt door, ondanks de muzikale klasse. Met Andrew Latimer als enige oorspronkelijke bandlid is Camel op 3 maart te bewonderen in Paradiso. Als voorproefje hieronder de tien mooiste klassiekers uit het oeuvre:

10. Never Let Go

Dit is misschien wel het bekendste Camel-nummer. Het lied is geschreven door Latimer en staat op het debuutalbum van de band uit 1973. Never Let Go wordt live nog steeds gespeeld en wordt gekenmerkt door de mellotron van Peter Bardens en de sprankelende gitaarsolo van Latimer. Het nummer werd ook in verkorte versie als single uitgebracht, maar was helaas niet echt succesvol.

9. Long Goodbyes

Deze prachtige, emotionele ballad staat op het album Stationary Traveller, uitgebracht in 1984. Die lp is een conceptalbum over Berlijn en de voormalige DDR, met teksten geschreven door Susan Hoover. Onze Ton Scherpenzeel speelt op dit album ook mee. Long Goodbyes heeft een zeer pakkend refrein en een heerlijk zwevende gitaarsolo. De emotionele zang is van niemand minder dan Chris Rainbow.

8. Unevensong

Deze song stamt van het album Rain Dances uit 1977. Rain Dances is het vijfde studiowerk van de band en is toegankelijker dan de vorige albums (lees: commerciëler). Op dit album horen we ook voor het eerst de saxofoon, gespeeld door Mel Collins die o.a. ook bij Caravan speelde. Unevensong is een zeer melodieuze track met gevoelig gitaarwerk van Latimer en emotionele vocalen. Met andere woorden: een typische klassieke Camel-song.

7. Dunkirk

Dit is een van de laatste nummers op het instrumentale album The Snow Goose, uitgebracht in 1975. Het derde album van Camel is een conceptalbum gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Gallico. The Snow Goose was zeer succesvol en de band kreeg dan ook een aanmoedigingsprijs van Melody Masker als meest belovende Engelse band! Dunkirk is een van de beste nummers op dit orkestrale album en heeft hoofdrollen voor Latimers gitaar en Bardens snelle keyboardsolo.

6. Lady Fantasy

Dit vrij lange nummer met de mooie titel Lady Fantasy staat op Camel’s tweede album Mirage. Het nummer is een bandcompositie, dus naast Bardens en Latimer schreven ook Doug Ferguson (basgitaar) en Andy Ward (drums) aan dit nummer mee. Lady Fantasy staat bol van de lange instrumentale passages en het album was helaas niet erg succesvol. Langzamerhand kreeg Camel echter wel, mede dankzij het prachtige Lady Fantasy,  een naam in de underground scene.

5. Drafted

Drafted is een nummer van het conceptalbum Nude uit 1981, naar een idee van Susan Hoover. Het verhaal gaat over een Japanse soldaat die alleen op een eiland zit en denkt dat de tweede Wereldoorlog nog steeds bezig is. Drafted is een mooie ballad met als absoluut hoogtepunt de zwevende, emotionele gitaarsolos’van Latimer, waarbij je als luisteraar echt kippenvel krijgt. Hard afspelen is wel een vereiste!

4. Sasquatch

Alweer een instrumentale track, dit keer van het album The Single Factor, dat het licht zag in 1982. Veel fans vonden het een extreem zwak album omdat er heel veel korte, nogal simpele nummers op stonden. Latimer was ondertussen het nog enige originele bandlid, maar in deze opname speelt wel Peter Bardens op orgel mee. Sasquatch is een gitaarnummer, met heerlijke riffs, solo’s en melodieën en een must voor gitaarfreaks. De titel van het nummer refereert aan de nogal grote voeten van Latimer.

3. Echoes

Deze track is van het album Breathless uit 1978, het is Camel’s zesde studio album en tevens het laatste waarop Peter Bardens te horen is. Breathless stond een hele week in de album top 60 in Engeland en het is waarschijnlijk een van de meest ondergewaardeerde albums van Camel. Echoes is een prachtig divers symfonisch rocknummer dat vooral in het begin excelleert met gitaar en keyboardpassages. Het lied, geschreven door Latimer/Bardens en Ward stond echter niet vaak op de set list van de band, terwijl het bij uitstek een uitstekend livenummer is…

2. Three Wishes

In 1999 brengt Camel het album Rajaz uit, maar eigenlijk is dit gewoon een soloalbum van Latimer, want de rest van de band bestaat weer uit bekende sessiemuzikanten als Colin Bass, Ton Scherpenzeel en Dave Stewart. Three Wishes is een instrumentale track van bijna zeven minuten en herbergt alles wat een Camel-song zo speciaal maakt. Heerlijke gitaarorgasmen van Latimer domineren dit voortreffelijke symfonische rocknummer. Latimer weet als geen ander de ene na de andere klassieke Camelgitaarriff/melodie uit zijn gitaar te toveren.

1. Lunar Sea

In 1976 levert Camel haar vierde studioalbum Moonmadness af en de band bestaat nog steeds uit Latimer, Bardens, Ferguson en Ward, maar dat is dan ook de laatste keer. Lunar Sea is een instrumentaal nummer dat vooral gedomineerd wordt door de felste gitaarsolo van Latimer ooit. Met andere woorden: hier gaat Andy echt uit zijn plaat. Ook de drumpartijen van Ward zijn fenomenaal en nogal complex. Op sommige Moonmadness-lp’s houdt het album maar niet op en wordt het eindthema van Lunar Sea steeds weer herhaald… Lunar Sea is ook een liveklassieker van Camel, naderhand werd er helaas ook een saxofoon solo in verwerkt waardoor het nummer toch wat minder klinkt. De studioversie heeft dus de voorkeur en is een Camel-meesterwerk van meer dan negen minuten!