Vandaag wordt Eric Clapton 71 jaar. Hoewel hij vorig jaar besloot om alleen nog bij uitzondering optredens te doen, is ‘Slowhand’ nog wel actief. Zo verschijnt op 20 mei zijn nieuwe album I Still Do, waarvoor hij samenwerkte met o.a. Paul Carrack. Clapton heeft in zijn carrière van ruim 54 jaar met veel andere artiesten samengewerkt. Wij hebben de tien opvallendste samenwerkingen met andere artiesten geselecteerd. Hierbij hebben we de bands waarin hij speelde (Cream, Blind Faith, Derek & The Dominos) achterwege gelaten.

10. Santana

Santana maakte in 1999 een succesvolle comeback met het album Supernatural, waarop hij samenwerkte met o.a. Rob Thomas, Lauryn Hill en dus ook Eric Clapton. Clapton speelde mee op het zeven minuten durende The Calling.

9. Kate Bush

Het zijn misschien niet twee artiesten die je direct met elkaar in verband zou brengen. Toch verleende Clapton zijn medewerking aan het nummer And So Is Love op het album The Red Shoes van Kate Bush. En ook toen zij in 2011 het nummer opnieuw opnam voor het album Director’s Cut speelde Clapton gitaarpartijen in voor het nummer.

8. Aretha Franklin

Het is niet heel bekend, maar Clapton heeft ook ooit eens zijn medewerking verleend aan een song van Aretha Franklin. Op haar album Lady Soul speelde Slowhand mee in het nummer Good To Me As I Am To You.

7. Pete Townshend & Ronnie Lane

In 1977 sloegen Pete Townshend en Ronnie Lane van The Small Faces de handen ineen voor het album Rough Mix. Hiervoor vroegen ze meer bekende namen om eraan mee te werken. Onder wie ook Eric Clapton. In vier liedjes speelde Clapton mee, en aan het nummer Annie heeft hij meegeschreven.

6. Steve Winwood

Beiden heren zaten natuurlijk bij Blind Faith. Bijna veertig jaar later speelde Clapton mee in het nummer Dirty City op Winwoods album Nine Lives. Daarna toerden ze samen. Van hun gezamenlijke concert in Madison Square Garden verscheen in 2009 een live-registratie.

5. Roger Waters

Het album The Pros And Cons Of Hitch Hiking had Roger Waters eigenlijk als een Pink Floyd-album bedoeld, maar werd uiteindelijk in 1984 zijn eerste soloplaat. De gitaarpartijen die voor David Gilmour waren bedoeld nam Eric Clapton voor zijn rekening. Hij speelde ook met Waters mee tijdens de bijbehorende tournee voor het album in 1984.

4. BB King

Twee gitaarvirtuozen op één album. In 2000 gebeurde het. Met BB King nam Eric Clapton het album Riding With The King op. Een plaat met covers van o.a. John Hiatt, Sam & Dave en Charlie Segar. Het album werd lovend ontvangen en bekroond met een Grammy Award.

3. John Mayall & The Bluesbreakers

Deze mocht niet ontbreken. Vlak nadat Eric Clapton in 1965 The Yardbirds had verlaten, voegde hij zich toe aan John Mayall’s Bluesbreakers. In 1966 verscheen het album Bluesbreakers with Eric Clapton dat als één van de beste bluesalbums uit de jaren ‘60 wordt beschouwd.

2. The Beatles

Clapton was vrij nauw betrokken bij The Beatles, en was natuurlijk voornamelijk bevriend met George Harrison. Harrison nodigde Clapton dan ook uit in de studio tijdens de opnames van While My Guitar Gently Weeps. Clapton nam de solo voor zijn rekening, maar hiervoor kreeg hij geen naamsvermelding op The White Album, waar het nummer op te vinden was.
Ook na het uiteenvallen van The Beatles heeft Clapton met alle vier samengewerkt. Bij George Harrison heeft hij aan meerdere albums meegewerkt, en de twee vrienden zijn begin jaren ‘90 ook nog samen op tournee geweest door Japan. De samenwerking met John Lennon bestond aan een deelname aan diens Plastic Ono Band in 1969. Clapton speelde ook mee op het live-album Live Peace In Toronto. Met Paul McCartney heeft Clapton op twee soloalbums meegewerkt: in het nummer Freedom van Driving Rain, en My Valentine op het album Kisses On The Bottom. Tot slot speelde hij op Ringo Starr’s plaat Ringorama in 2003 mee op het nummer Never Without You. Een eerbetoon aan Harrison.

1. J.J. Cale

Clapton was een groot bewonderaar van J.J. Cale. Natuurlijk bleek dat al uit de covers After Midnight en Cocaine waarmee Eric grote hits scoorde. In 2006 sloegen ze de handen ineen voor het album The Road To Escondido. Ook deze plaat werd een jaar later bekroond met een Grammy Award. Nadat J.J. Cale in 2013 overleed, bracht Eric Clapton als eerbetoon het tibute-album The Breeze: An Appreciation Of JJ Cale uit.