Vandaag wordt Eric Clapton 70 jaar. De laatste tijd heeft hij in interviews meerdere malen aangekondigd dat hij na zijn 70ste wil stoppen met toeren. De legendarische gitarist heeft dan ook een carrière van ruim 50 jaar erop zitten, waarin hij onder meer in de bands The Yardbirds, Cream, Blind Faith en Derek & The Dominos speelde, om vervolgens een hele reeks soloalbums uit te brengen. Een goede aanleiding om eens de beste nummers die hij zelf heeft geschreven op een rijtje te zetten. Natuurlijk heeft Clapton ook regelmatig nummers van anderen opgenomen, zoals Cocaine en After Midnight van J.J. Cale, en I Shot The Sherrif van Bob Marley, maar die covers slaan we even over. In deze top 10 gaat het echt om nummers die hij zelf heeft geschreven.

10. Eric Clapton – My Father’s Eyes

Dit nummer verscheen in 1998 op het album Pilgrim en is een van Claptons meest persoonlijke songteksten, over zijn in 1985 overleden vader, die hij nooit heeft kunnen ontmoeten. In 2004 besloot Clapton dit nummer en Tears In Heaven niet meer live te spelen vanwege de beladenheid van beide songs. Toch speelden hij beide nummers weer in 2013.

9. Eric Clapton – Let It Rain

In 1970 bracht Clapton zijn eerste soloalbum uit. Het bekendst daarvan is waarschijnlijk de J.J. Cale-cover die hij voor het album opnam van After Midnight. Een ondergewaardeerd nummer van deze lp is Let It Rain, een nummer dat perfect in die tijd van begin jaren ‘70 past met een herkenbare gitaarriff als intro. Het nummer schreef hij samen met Delaney en Bonnie Bramlett, die ook de productie van het album deden.

8. Eric Clapton – Tears In Heaven

Het nummer mocht niet ontbreken in een lijst van de beste nummers die Clapton zelf heeft geschreven. 21 maart 1991 werd een zwarte dag in zijn leven, want zijn vierjarige zoontje Connor viel uit het raam van een wolkenkrabber naar beneden en was direct overleden. Clapton verwerkt zijn verdriet in dit nummer, dat een wereldwijde hit wordt.

7. Cream – Sunshine Of Your Love

Twee klassiekers van Cream mochten in dit lijstje niet ontbreken. Waaronder Sunshine Of Your Love, dat hij weliswaar samen met zijn Cream-collega Jack Bruce en Pete Brown schreef, maar het sterke gitaarwerk mag volledig aan Clapton worden toegeschreven. Het is niet voor niks dat een andere legendarische gitarist uit de jaren ‘60, Jimi Hendrix, het nummer coverde en regelmatig live speelde.

6. Derek & The Dominos – Bell Bottom Blues

In 1970 nam Clapton met een nieuwe formatie, Derek & The Dominos, het album Layla And Other Assorted Love Songs op. Bell Bottom Blues werd daarnaast ook de b-kant van de single Layla. In feite heeft het nummer dezelfde strekking als de a-kant. Want ook dit is een hartenkreet van Clapton vanwege zijn onbeantwoorde liefde voor Patti Boyd, die toen nog een relatie had met zijn beste vriend George Harrison. Weliswaar is dit nummer minder krachtig dan Layla, maar zeker niet minder gevoelig.

5. Eric Clapton – Wonderful Tonight

Uiteindelijk ging Patti Boyd scheiden van George Harrison en trok ze toch in bij Eric Clapton. De twee trouwden in 1979, maar gingen in 1988 weer uit elkaar. Desondanks heeft ze Clapton tijdens hun relatie nogmaals geïnspireerd voor een klassieker: Wonderful Tonight. Weliswaar valt het nummer onder de categorie softrock, maar ook hierin komt het knappe gitaarwerk van Clapton naar voren in de herkenbare gitaarriff van het nummer.

4. Cream – Badge

Samen met George Harrison schreef Clapton in 1968 nog een nummer voor Cream: Badge. Het lied kwam terecht op de laatste lp van de band, met de veelzeggende titel Goodbye. Harrison speelt zelf ook ritmegitaar mee op het nummer. Hij staat overigens onder het pseudoniem L’Angelo Misterioso vermeld op het album.

3. Eric Clapton – Forever Man

Net als veel van zijn generatiegenoten waren ook voor Eric Clapton de jaren ‘80 geen gemakkelijk decennium. Toch had hij in 1985 een commercieel succesvolle comeback met het album Behind The Sun, dat werd geproduceerd door Phil Collins. Het bekendst daarvan is de hitsingle Forever Man, die 30 jaar na dato nog altijd even sterk klinkt.

2. Eric Clapton – Let It Grow

Met 461 Ocean Boulevard bracht Clapton in 1974 een van zijn bekendste en sterkste soloalbums uit, hoewel hij wel kritiek kreeg op zijn cover van I Shot The Sherrif van Bob Marley uit onbegrip waarom een bluesgitarist aan de haal ging met reggae. Desondanks werd dat ook een wereldwijde hit voor Clapton. Ondergewaardeerd van dat album is juist een van zijn mooiste nummers: Let It Grow. Hoewel hij ook op dit lied weleens de kritiek heeft gekregen dat het wel erg veel zou lijken op Stairway To Heaven van Led Zeppelin. Maar laten we eerlijk zijn: heeft Led Zeppelin die klassieker ook niet een beetje gejat van een bandje genaamd Spirit?

1. Derek & The Dominos – Layla

Het meest perfecte nummer van Eric Clapton, waarin hij zijn gevoelens voor Patti Boyd wist te combineren met een krachtige rocksong en hij ook nog eens even liet horen wat hij als gitarist allemaal kon. In 1992 werd Layla een grote hit in de akoestische bluesuitvoering van het album Unplugged, maar toch is de versie van Derek & The Dominos uit 1970 veel beter, doordat de boodschap van het nummer in combinatie met het krachtige gitaarwerk zoveel krachtiger overkomt.