Afgelopen maandag overleed Joe Cocker op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij zal vooral de geschiedenis ingaan als een groots coverzanger, maar er mag niet vergeten worden dat veel nummers die hij zong niet eerder door anderen zijn uitgebracht. Veel van die songs zijn wel door anderen geschreven, maar sommige door de zanger zelf. Hoewel Cocker op dit moment vooral wordt geprezen om zijn versies van With A Little Help From My Friends en Summer In The City is er meer dan genoeg materiaal om een top 10 samen te stellen van de beste niet-covers:

10. Tonight (1997)

In de jaren ’90 nam het aantal covers dat Cocker op zijn albums zette een klein beetje af, wat ruimte gaf voor nummers die anderen voor hem schreven. Tonight opent Across From Midnight (1997) en zet direct de toon voor een meer popgeoriënteerd album. Gelukkig weet Cocker er met zijn stem veel diepgang in te brengen.

9. I Come In Peace (2012)

Erg veel aandacht heeft het laatste album van Cocker, Fire It Up! (2012), niet gekregen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen goede nummers op staan. I Come In Peace is een typische Joe Cocker-song, met een vrolijk orgel, duidelijke piano en herkenbaar gitaarspel. De perfecte opener voor wat Cockers laatste tour zou blijken.

8. The Simple Things (1994)

Van het in 1994 verschenen Have A Little Faith maken de eerste vier nummers de meeste indruk, waaronder het rustige The Simple Things, waarmee Cocker de mensen er nog maar eens aan herinnert dat het de kleine dingen zijn die het leven goed maken. Als je in het achterhoofd houdt dat Cocker in de jaren ’70 met ernstige drank- en drugsverslavingen kampte, krijgt het nummer een veel diepere, autobiografische betekenis.

7. Night Calls (1991)

In de nummers van Joe Cocker komen de achtergrondzangeressen altijd duidelijk naar voren en in de refreinen van Night Calls nemen ze het bijna helemaal over. Dit lied is geschreven door ELO’s Jeff Lynne, die ook het gelijknamige album produceerde.

6. What Are You Doing With A Fool Like Me? (1990)

Live was Joe Cocker vaak nog beter dan op plaat. Bekend zijn de karakteristieke handbewegingen en natuurlijk de energie die hij uitstraalde op het podium. Sommige nummers nam hij dan ook nooit in een studio op, daarvan is What Are You Doing een mooi voorbeeld. Het nummer is geschreven door Grammy-winnares Diane Warren en kwam in 1990 uit als eerste single van Joe Cocker Live.

5. Hitchcock Railway (1969)

Op het album Joe Cocker! uit 1969 maken vooral Delta Lady en She Came In Through The Bathroom Window veel indruk, maar 21 jaar later is Hitchcock Railway één van de hoogtepunten op het beroemde live-album. Deze  versie is nog energieker dan de albumversie. In 2012 mocht het nummer dan ook de meeste shows van Joe Cocker openen.

4. Up Where We Belong (1982)

In 1983 werd Joe Cocker door dit duet met Jennifer Warnes Grammy-winnaar. Het nummer is afkomstig uit de film An Officer And A Gentleman. Bijna was Cocker zijn Grammy misgelopen. Producer Don Simpson wilde het nummer aanvankelijk niet uitbrengen, met de woorden “the song is no good. It isn’t a hit”. Gelukkig zagen de makers van de film er wel wat in en werd het gebruikt. Up Where We Belong bereikte in de Verenigde Staten, Canada en Australië de eerste plaats in de hitlijsten en mag zich met recht Cockers grootste hit noemen.

3. High Time We Went (1972)

High Time We Went van het titelloze album van Joe Cocker is één van de weinige nummers die hij zelf schreef. Ten tijde van de release van het album kreeg het nummer minder aandacht dan nummers als Blue-Eyes Blues en Midnight Rider, maar mede dankzij de cover van Eric Clapton tijdens zijn liveshows, groeide het nummer uit tot de bekendste eigen compositie van Cocker. Memorabel zijn de versies die hij live speelde.

2. N’oubliez Jamais (1997)

Zonder twijfel het meest sentimentele nummer van Joe Cocker, maar hiermee bewees de zanger in de jaren ’90 wel nog steeds een relevante artiest te zijn. Het Franse aspect van het nummer werd naast de titel ook versterkt door het gebruik van een accordeon. Bovendien wist het team van Cocker voor de videoclip één van de grootste namen van de Franse film te strikken: meervoudig César-winnares Catherine Deneuve speelde de hoofdrol.

1. When The Night Comes (1989)

Deze soulvolle ballad was de laatste top 40-hit in Amerika van Joe Cocker, afkomstig van het album One Night Of Sin uit 1989. Een mooie kroon op het succesvolle werk van Joe Cocker in de jaren ‘80. Het nummer werd niet door de minsten geschreven: rocklegende Bryan Adams werkte mee aan het nummer en speelt het overigens nog vaak live tijdens zijn shows. Ook Cockers hitcomponiste Diane Warren schreef mee.