De muziek-dvd lijkt mede door het aanbod op YouTube zijn beste tijd wel gehad te hebben, maar nog steeds verschijnen er concertregistraties die onmisbaar zijn voor rockliefhebbers. Zo kon je in 2012 niet om de release van Led Zeppelins Celebration Day heen en werden Queen-fans eerder dit jaar blij gemaakt met een dvd die de band op zijn allerbest laat zien (Live At The Rainbow ’74). Deze tien titels mogen wat ons betreft niet in je collectie ontbreken:

10. Cream – Royal Albert Hall, London May 2005

Een bijzondere reünieshow waar door het overlijden van Jack Bruce eerder dit jaar helaas geen vervolg meer op kan komen. In mei en oktober 2005 gaven Eric Clapton, Ginger Baker en Bruce een aantal shows in de Royal Albert Hall in Londen en in Madison Square Garden, New York. Van die eerste reeks concerten verscheen zowel een dvd als cd, die vanzelfsprekend laten zien en horen dat de drie heren wat ouder waren geworden, maar ook dat het samenspel nog steeds groots kon zijn. En eindelijk hoorden we Cream eens de hit Badge live spelen. En goed ook!

9. Bruce Springsteen & The E Street Band – Live In New York City

Volgens velen – inclusief ondergetekende – is Bruce Springsteen een van de ultieme live-acts en dus mag hij niet ontbreken in deze lijst. Er zijn meerdere goede shows van hem op dvd verschenen, waaronder een historisch optreden in Hammersmith Odeon (als onderdeel van de Born To Run-boxset) en een recentere show op het festival Hard Rock Calling (London Calling: Live In Hyde Park). Minstens zo indrukwekkend is deze dubbel-dvd, opgenomen tijdens de reünietour van Springsteen en The E Street Band. Muzikaal zit het allemaal prima in elkaar, maar bovenal wordt hier (nogmaals) duidelijk dat The Boss een briljant entertainer is.

8. The Rolling Stones – Shine A Light

Het maken van een meesterlijke muziekdocumentaire of concertfilm kun je wel aan topregisseur Martin Scorsese overlaten, zo bewees hij eerder met onder meer The Last Waltz en No Direction Home: Bob Dylan. Het is ook voor een belangrijk deel dankzij hem dat de Stones-film Shine A Light zo onmisbaar is in deze lijst, want het camerawerk en de montage zijn werkelijk subliem. En natuurlijk doen Mick, Keith en de rest ook wat ze moeten doen tijdens een misschien niet vlekkeloze (verwachten we ook niet van deze heren), maar zonder meer van begin tot eind fascinerende show. Mooie gastoptredens van Buddy Guy en Jack White ook.

7. The Doors – Live At The Bowl ‘68

Beelden van dit historische optreden van The Doors waren eerder al te zien op dvd’s als 30 Years: Commemorative Edition, maar pas in 2012 werd de volledige show opgepoetst en wel uitgebracht op dvd. De uitvoeringen van onder meer The Unknown Soldier en Five To One zijn het onomstotelijke bewijs dat The Doors ook een fantastische liveband was (mocht dat nog niet duidelijk zijn). Grappig detail: acteur Harrison Ford, een vriend van de band, was een van de cameramannen bij deze show. Bekijk ook onze recente lijst met de tien meest legendarische optredens van The Doors.

6. Queen – Live At The Rainbow ‘74

Dit jaar was het dan eindelijk zover: er kwam eindelijk een concert van Queen uit de jaren zeventig uit op dvd! Na de – ook niet verkeerde – registraties van onder meer Montreal ’81 en Wembley ’86 zien we op deze beelden uit de beginperiode de band op z’n allerbest. Voor een kleiner publiek dan in latere jaren weet Freddie Mercury als een geroutineerde frontman de aandacht op te eisen, maar ook met name Brian May mag zich lekker uitleven op instrumentaal vlak. En hoe goed veel van die latere hits ook zijn, het is ook wel eens fijn om het minder grijsgedraaide materiaal op een Queen-dvd te horen.

5. Jimi Hendrix – Jimi Plays Monterey

Een van de beroemdste optredens uit de rockgeschiedenis is dat van The Jimi Hendrix Experience op het Monterey Pop Festival in 1967. Regisseur D.A. Pennebaker maakte al een (eveneens niet te missen) compilatiefilm over het festival waar ook Janis Joplin en Otis Redding definitief doorbraken. Daarin is ook de welbekende uitvoering van Wild Thing, waarbij Hendrix zijn gitaar in de fik zet, te zien. De echte liefhebber mag Pennebakers korte film Jimi Plays Monterey ook niet overslaan, met daarin meer van dit iconische en nog steeds adembenemende optreden. De luxe set The Complete Monterey Pop bevat een dvd met zowel Hendrix’ als Otis Reddings sets.

4. The Who – Live At The Isle Of Wight Festival 1970

Rond 1970 was The Who de ultieme liveband en nergens werd dat zo bevestigd als tijdens de wervelende show op het verder nogal chaotische Isle Of Wight Festival in 1970. Een aantal nummers van dit optreden was al te zien in Murray Lerners documentaire Message To Love, maar een uitgebreider beeld van The Who’s performance is ook los verkrijgbaar op dvd. De band gaf een uitzonderlijk dynamische show weg met geweldige zang van Roger Daltrey en een schitterende climax in de vorm van We’re Not Gonna Take It. Het mag duidelijk zijn: The Who gaf het meest imponerende optreden van het festival.

3. Led Zeppelin – DVD

We hadden hier ook kunnen kiezen voor Celebration Day, de terecht de hemel in geprezen registratie van het reünieconcert dat Led Zeppelin in 2007 in Londen gaf. Toch kan er weinig op tegen de overweldigende verzameling livemateriaal die in 2003 onder de simpele titel DVD verscheen. We zien Page, Plant, Bonham en Jones op hun allerbest in onder meer de Royal Albert Hall (1970), in Madison Square Garden in New York (1973) en Earls Court in Londen (1975). In hetzelfde jaar verscheen de driedubbel-cd How The West Was Won en die is ook bijzonder fraai, maar met de beelden erbij is Led Zeppelin natuurlijk helemaal grandioos. Simpelweg de beste concert-dvd van één artiest ooit uitgebracht.

2. Woodstock

De moeder van alle festivalfilms blijft natuurlijk Michael Wadleighs bekroonde documentaire over Woodstock, die in 1970 in première ging. De verschillende optredens zijn stuk voor stuk legendarisch: Jimi Hendrix, The Who, Santana, Ten Years After, Crosby Stills & Nash (en eigenlijk ook Young, maar die wilde niet gefilmd worden), Joe Cocker… ze waren tijdens die drie dagen in augustus 1969 allemaal in topvorm. Inmiddels zijn er ook uitgebreide edities verkrijgbaar op dvd en blu-ray, met niet alleen sprankelende beeld- en geluidskwaliteit, maar ook optredens die niet in de originele film te zien waren. Zo kunnen we alsnog van o.a. Johnny Winter, Creedence Clearwater Revival, The Grateful Dead en Mountain genieten!

1. The Last Waltz

Simpelweg de beste muziekfilm ooit gemaakt en dat is niet alleen te danken aan de muzikale inhoud – die van ongekende schoonheid is – maar ook aan de briljante regie van Martin Scorsese (Taxi Driver, Raging Bull). Over de show zelf hoeven we eigenlijk niet veel meer te zeggen: tijdens het afscheidsconcert van The Band kwamen beroemde vrienden als Bob Dylan, Neil Young, Eric Clapton en Van Morrison langs en allen zetten ze een onvergetelijke performance neer. Toch overschaduwen zij geen van allen de hoofdpersonen uit Scorsese’s documentaire: de mannen van The Band. Als extra op de dvd staan ook nog eens leuke outtakes, zoals een jam waarbij Stephen Stills ook nog even langskomt.