Vandaag 20 jaar geleden, op 5 april 1998, overleed de beroemde powerdrummer Cozy Powell na een verkeersongeluk in de buurt van de Engelse stad Bristol. Het schijnt dat hij meer met zijn mobiele telefoon bezig was dan met autorijden en daarom tegen een boom eindigde. Naast drummen was hij gek op motorrijden en autoracen. In een interview schijnt hij ooit gezegd te hebben “I drive like I drum – madly”.

Cozy Powell werd als Colin Trevor Flooks op 29 december 1947 in Cirencester, Gloucestershire, Engeland geboren. Hij werd geadopteerd en zijn werkelijke ouders heeft hij nooit gekend. Als artiestennaam koos hij voor Cozy (naar jazzdrummer Cozy Cole) Powell. Op twaalfjarige leeftijd begon hij met drummen en dit deed hij altijd met veel power. Hij was de ‘huisdrummer’ van platenlabel RAK Records en speelde op platen van onder meer Suzi Quatro en Hot Chocolate.

Omdat hij nogal van hardrock-achtige muziek hield en daar steengoed in was, werd hij een veelgevraagd slagwerker in diverse grote bands, als Rainbow, Whitesnake, Michael Schenker Group, ELP en Black Sabbath. Hij werd echt bekend toen hij tussen 1970 en 1972 in de Jeff Beck Group speelde. Het schijnt dat hij in die tijd ook heeft meegespeeld op Superstition van Stevie Wonder, al wordt zijn naam nergens genoemd. Zijn laatste werkgever was Queen gitarist Brian May, waarmee hij een viertal albums opnam en meerdere wereldtournees deed. Daarna probeerde hij de legendarische ex-Fleetwood Mac-gitarist/zanger Peter Green weer op weg te helpen met diens Splinter Group. Hieronder een chronologische selectie van songs waarop Cozy Powell meespeelde.

10. Jeff Beck Group – Defintely Maybe

Een van de oudste opnamen van Cozy Powell komt uit het legendarische Duitse tv-programma Beat Club, waarin hij als drummer van de Jeff Beck Group te zien is. Hij speelde in 1971 en 1972 in deze band.

9. Cozy Powell – Dance With The Devil

Anno 2018 kun je je haast niet voorstellen dat een drumsolo een grote hit zou worden, maar het lukte Cozy Powell in 1974, toen hij nummer drie in de Britse hitparade bereikte. Hierbij een live-opname, waar hij samen speelt met collega-drummer Pete York.

8. Cozy Powell’s Hammer – Na Na Na

Met zijn band Cozy Powell’s Hammer bracht hij in 1974 deze single uit en kwam er zelfs mee op tv in Top Of The Pops.

7. Rainbow – Still I’m Sad

Tussen 1976 en 1979 speelde hij in Ritchie Blackmore’s Rainbow. Hieronder een mooie uitvoering van deze Rainbow-klassieker met een drumsolo van Cozy.

6. Michael Schenker Group – Armed And Ready

In 1981 speelde Cozy in MSG, ook bekend als de Michael Schenker Group. Dat jaar speelde de band op Pinkpop en dat werd gelukkig opgenomen voor tv. Een mooie versie van deze MSG-klassieker.

5. Whitesnake – Ain’t No Love In The Heart Of The City

Ook in Whitesnake speelde Cozy een belangrijke rol, hij speelde ook nu weer samen met vriend en bassist Neil Murray. In 1984 is hij te horen op de Amerikaanse versie van het album Slide It In.

4. ELP – The Score

Omdat Carl Palmer was opgestapt vroegen Keith Emerson en Greg Lake of Cozy hem wilde vervangen, waarna ze gewoon als ELP verder konden gaan, zij het dat het dan nu ineens Emerson, Lake & Powell was. Ze maakten één studioalbum en gingen op tournee. Hierbij een opname uit Detroit in 1986, met de song The Score.

3. Black Sabbath – War Pigs

Cozy speelde tussen 1989 en 1995 in Black Sabbath, met Tony Martin als leadzanger en opnieuw Neil Murray op bas. Hier een live-opname uit 1989 van deze Sabbath-klassieker.

2. Brian May – Resurrection

Op het album Back To The Light van Brian May uit 1992 staat deze door Brian May, Cozy Powell en Jamie Page geschreven song, die ook op single werd uitgebracht. Zowel in de studio als tijdens de concerten was ook nu weer Neil Murray van de partij.

1. Peter Green Splinter Group – Goin’ Down

Cozy werkte in 1997 en 1998 hard aan de comeback van voormalig Fleetwood Mac-gitarist/zanger Peter Green, samen met onder meer Neil Murray en toetsenist Spike Edney (Queen).

Foto: Henry Knegt