Eric Clapton maakte in de jaren zestig en zeventig deel uit van meer grote bands dan vrijwel alle andere beroemde rockers. Hij zat bij The Yardbirds, John Mayall & The Bluesbreakers, Blind Faith en Derek & The Dominos, maar geen van deze formaties had zo’n grote impact op het verdere verloop van de rockgeschiedenis als het slechts enkele jaren actieve Cream, dat hij samen met bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker oprichtte. Volgens ons zijn dit de tien beste nummers van dit powertrio:

10. Spoonful

Het eerste Cream-album Fresh Cream (1966) was meer bluesgeoriënteerde dan de andere drie platen van het trio. Naast enkele eigen composities staan op dit puike debuut ook covers van o.a. Robert Johnson en Willie Dixon. Van laatstgenoemde is natuurlijk ook de bluesstamper Spoonful. De albumversie van Fresh Cream is fraai, maar de bijna zeventien minuten durende uitvoering op de tweede lp van dubbelset Wheels Of Fire laat horen hoe goed deze drie mannen live waren. De eindeloze solo’s vervelen ondanks de speelduur geen moment, en dat deed lang niet elke band ze na.

9. World Of Pain

Een somber stemmende, maar onderschatte albumtrack van het tweede en beste album Disraeli Gears. World Of Pain werd geschreven door producer Felix Pappalardi en diens vrouw Gail Collins. Pappalardi werd enkele jaren later ook de bassist/co-zanger van de hardrockband Mountain (vaak omschreven als een Amerikaans antwoord op Cream). Hij kwam in 1983 op een wel erg tragische wijze om het leven: zijn echtgenote Gail schoot hem dood met het pistool dat hij voor haar had gekocht!

8. Politician

Een uitschieter op het studiogedeelte van Cream’s dubbel-lp Wheels Of Fire (1968), met een dreigende, memorabele riff. Politician is opnieuw een nummer van het duo Jack Bruce en tekstschrijver Pete Brown. Een fijne live-versie van Politician staat op het laatste album Goodbye (1969) en op de dvd Farewell Concert, opgenomen in de Royal Albert Hall. Ook met zijn nieuwe fusionsupergroep Spectrum Road (met o.a. Living Colour’s Vernon Reid) speelde Bruce het nummer, zoals tijdens North Sea Jazz in 2012.

7. I Feel Free

Een van de mooiste opnames van Cream is de tweede single I Feel Free uit 1966, die volgde na het experimentele Wrapping Paper (overigens ook een klein hitje in Engeland). Deze eveneens vrij ongewone compositie van bassist/zanger Jack Bruce en tekstschrijver Pete Brown resulteerde in een psychedelisch getinte rockklassieker die een hogere positie in de Britse hitlijst bereikte dan alle andere Cream-singles. I Feel Free was daar ook niet op een album te vinden. In Amerika werd het nummer wel toegevoegd aan het eerste album Fresh Cream.

6. Strange Brew

Eric Clapton zong deze hitsingle uit 1967, tevens de openingstrack van het inmiddels klassieke album Disraeli Gears – dat meer een psychedelische sound had dan de bluesy voorganger Fresh Cream. De single bereikte de top twintig in zowel Engeland als Nederland, en werd gevolgd door het eveneens succesvolle Sunshine Of Your Love. Clapton schreef Strange Brew samen met producer Felix Pappalardi en diens vrouw Gail Collins (zie nummer 9).

5. Tales Of Brave Ulysses

Het Cream-nummer waar misschien wel het duidelijkst de psychedelische invloeden in te horen zijn. Tales Of Brave Ulysses werd gezongen door Jack Bruce, maar gecomponeerd door Eric Clapton en tekstschrijver Martin Sharp. Die laatste, overleden in december vorig jaar, ontwierp ook de bekende hoezen van de Cream-albums Disraeli Gears en Wheels Of Fire. Tales Of Brave Ulysses is te vinden op  Disraeli Gears, maar verscheen ook als de B-kant van de single Strange Brew (zie nummer 6).

4. Crossroads

Het aloude blueslied Cross Road Blues van Robert Johnson is inmiddels ontelbare keren gecoverd, maar voor veel classic rock-fanaten is de Cream-versie op het livegedeelte van Wheels Of Fire (1968) het definitieve arrangement. Eric Clapton en Jack Bruce hadden echter al eerder een opname uitgebracht van Crossroads, maar dan met de kort bestaande band Powerhouse (verder met o.a. Steve Winwood). De Cream-versie bevat een van Claptons beste gitaarsolo’s en werd een hitje in Amerika.

3. Badge

Nadat Cream in november 1968 al afscheid had genomen, volgde enkele maanden later nog een vierde plaat: Goodbye. De lp bestond uit enkele aardige livenummers en een drietal studiotracks. Van die nieuwe nummers was de single Badge met afstand het beste. Eric Clapton schreef deze mooi opgebouwde rocksong samen met ene ‘L’Angelo Misterioso’, die in werkelijkheid niemand minder dan George Harrison bleek te zijn. Hij deelt overigens ook de gitaarpartijen met Clapton. Werd een hitje in Engeland.

2. White Room

De wereldhit White Room is een van de bekendste composities van Jack Bruce en zijn vaste tekstschrijver Pete Brown. Waar de opvallende tekst precies over gaat? Dat is niet helemaal duidelijk, maar Brown omschreef het in 2005 tegen Rolling Stone als volgt: “White Room is a state of mind, as well as a description of a particular place and time.” De single bereikte nummer 4 in Nederland en was ook in Amerika een top 10-hit, maar vreemd genoeg bleef deze onvervalste rockklassieker in eigen land steken op de 26e positie.

1. Sunshine Of Your Love

De ultieme Cream-song was een gezamenlijke compositie van Jack Bruce, tekstschrijver Pete Brown en Eric Clapton. Het als single wereldwijd succesvolle Sunshine Of Your Love heeft een van de meest onvergetelijke riffs aller tijden en beïnvloedt tot op de dag van vandaag talloze jongere bands. Voor zijn latere soloplaat Shadows In The Air (2001) nam Bruce een nieuwe versie op. Dat album bevat gastoptredens van bevriende stergitaristen als Gary Moore en Vernon Reid, maar in de nieuwe versie van Sunshine Of Your Love was de enige echte Clapton te horen. Andere artiesten die zich aan de sixtiesklassieker waagden, waren o.a. Toto, Ozzy Osbourne en Santana.