Rockveteraan David Crosby is vandaag al weer 73 jaar geworden! Of het nu met The Byrds of als lid van Crosby, Stills, Nash (& Young) is, de besnorde zanger staat altijd garant voor enerverende samenzang. Samen met collega Graham Nash is hij op talloze platen van andere beroemdheden te horen, doorgaans met prachtige resultaten. Wij zetten vandaag de tien beste nummers met achtergrondzang van Crosby & Nash op een rij.

10. Marc Cohn – She’s Becoming Gold

Vraag David Crosby naar zijn favoriete liedschrijvers en je kunt donder op zeggen dat de naam Marc Cohn genoemd wordt. Deze inderdaad bijzonder getalenteerde singer-songwriter had in 1991 een hit met Walking In Memphis, maar keerde niet meer terug in de charts en wordt zodoende gezien als ‘one hit wonder’. Toch bleef Cohn ook na zijn sfeervolle debuut mooie muziek maken. Crosby en Nash, die ook materiaal van deze zanger coverden, verzorgen de achtergrondzang in twee van de beste nummers op het tweede album The Rainy Season (1993), waaronder de ballad She’s Becoming Gold.

9. Paul Kantner / Jefferson Starship – Starship

Voor wie op zoek is naar een heerlijke hippieplaat: Paul Kantners Blows Against The Empire uit 1970 is een waar meesterwerk en misschien wel beter dan elke plaat die de gitarist voorheen als lid van Jefferson Airplane maakte. Zoals de toevoeging van de naam Jefferson Starship al aangeeft, was deze lp echter geen soloproject van Kantner. Naast Airplane-zangeres Grace Slick droegen een heleboel andere hippie-iconen bij, met naast leden van Grateful Dead en Quicksilver Messenger Service ook David Crosby en Graham Nash. Zij spelen allebei een rol op een groot deel van het album, maar het lekker zweverige Starship is de enige track waarin beide stemmen te horen zijn.

8. Neil Young – Last Dance (live)

Sinds zijn definitieve doorbraak bij het grote publiek als lid van Crosby, Stills, Nash & Young is Neil Young natuurlijk meer dan alle andere artiesten in dit lijstje verbonden met David Crosby en Graham Nash. Zijn twee parttime-collega’s waren ook te gast op meerdere soloplaten van de onvoorspelbare Canadees, waaronder het live opgenomen en alleen op vinyl uitgebrachte Time Fades Away (1973). Een soort verloren klassieker, met de afsluiter Last Dance als een van de hoogtepunten. De samenzang klinkt hier veel ruwer dan op het meeste studiowerk, maar in een dergelijk rocknummer lijkt dat alleen maar gepast.

7. Elton John – Cage The Songbird

Deze combinatie van toptalenten zou je niet direct verwachten, maar Elton John heeft dan ook met zo’n beetje elke grote pop- en rockartiest samengewerkt: van Stevie Wonder tot Bob Dylan. Crosby en Nash bleken uitstekende keuzes voor de achtergrondzang in het folky lied Cage The Elephant, afkomstig van de dubbel-lp Blue Moves uit 1976. De tekst was een ode aan de legendarische Franse zangeres Édith Piaf. Verderop op de plaat duiken Crosby en Nash overigens nog een keer op, in het nummer The Wide-Eyed And Laughing.

6. Paul Simon – Here Comes The Sun (live)

Als íemand goede samenzang kan herkennen, is het natuurlijk Paul Simon wel. Met Art Garfunkel was hij immers verantwoordelijk voor enkele van de mooiste harmonieën ooit opgenomen. In 2009 vierden enkele van de grootste muzieklegendes in New York het vijfentwintigjarige bestaan van de Rock & Roll Hall Of Fame, waarbij bijzondere samenwerkingen ontstonden. In deze video brengt de kleine meester een ode aan goede vriend George Harrison met een oorstrelende cover van Here Comes The Sun. Crosby, Nash & Simon: waarom was niemand eerder op dat idee gekomen?

5. Carole King – You’ve Got A Friend (live)

Dat zangeres en liedschrijfster Carole King, die in 1971 een wereldsucces te pakken had met haar album Tapestry, in hoog aanzien staat bij David Crosby en Graham Nash, mag duidelijk zijn. Beide heren coverden werk van haar in hun tijd bij respectievelijk The Byrds en The Hollies. Bovendien was ze te horen op hun duoalbum Wind On The Water (1975) en waren ze een jaar later te gast op Kings lp Thoroughbred. Luister ook eens naar de prachtige harmonieën in de liveversie van haar klassieker You’ve Got A Friend, opgenomen in 1993.

4. James Taylor – Mexico

You’ve Got A Friend werd natuurlijk vooral een grote hit voor James Taylor, nog zo’n grote naam uit de Laurel Canyon-scene van de late jaren zestig en de vroege jaren zeventig. Ook hij is dus een oude bekende uit de CSNY-vriendenkring en werkte veelvuldig samen met vooral Crosby en Nash. De heren zongen zelfs mee in een van Taylors bekendste hits: Mexico. Op het bijbehorende album Gorilla (1975) staat overigens nog een ander niet te missen voorbeeld van deze samenwerking: Lighthouse. Taylor hielp als zanger en/of gitarist op zijn beurt mee aan diverse solo- en duoalbums van Crosby en Nash.

3. Joni Mitchell – Free Man In Paris

Zoals bekend hadden zowel David Crosby als Graham Nash ooit een relatie met de ongekend getalenteerde singer-songwriter Joni Mitchell en het zal dan ook niemand verbazen dat ze volop aan elkaars albums hebben meegewerkt. Op een van Joni’s allerbeste albums, Court And Spark uit 1974, is de onmiskenbare samenzang van haar voormalige geliefden te horen in Free Man In Paris, een van haar weinige echte singlesuccessen. Zelfs de meest complexe melodielijn blijkt geen enkel probleem voor deze rockveteranen. De tekst gaat trouwens over niemand minder dan David Geffen.

2. Jackson Browne – The Pretender

Net als de eerder genoemde Carole King, James Taylor en Joni Mitchell was ook Jackson Browne samen met CSNY een van de grote namen binnen de Laurel Canyon-scene. Hoewel deze singer-songwriter en rocker met Stephen Stills en Neil Young nooit veel van doen had, bouwde hij wel een hechte vriendschap op met David Crosby en Graham Nash. Met die laatste kwam hij bijvoorbeeld in actie met de No Nukes-concerten in 1979 en Crosby heeft op maar liefst zes van Browne’s albums meegezongen. In de beroemde titelsong van de succesplaat The Pretender (1976) is ook Nash te horen. Het resultaat is een van de essentiële Jackson Browne-nummers.

1. David Gilmour – On An Island

Het lijkt erop dat we Crosby en Nash binnenkort ook gaan horen op het ‘nieuwe’ Pink Floyd-album The Endless River, maar heel vreemd hoeven we daar niet van op te kijken. Op plaat en podium werkte het duo eerder namelijk al samen met gitarist David Gilmour. In de titelsong van diens meest recente, uiterst succesvolle soloplaat On An Island uit 2006 is de samenzang even adembenemend als het uit duizenden herkenbare gitaarspel. Crosby en Nash waren ook te gast tijdens Gilmours concerten in de Royal Albert Hall in hetzelfde jaar (vereeuwigd op de dvd Remember That Night), met verder uitvoeringen van onder meer Shine On You Crazy Diamond en CSNY’s Find The Cost Of Freedom.