De onvergetelijke Thin Lizzy-frontman Phil Lynott kwam op 4 januari 1986 aan zijn tragische einde, op slechts 36-jarige leeftijd. Het oeuvre dat de zanger en bassist achterliet, behoort tot het beste uit de hardrockgeschiedenis. We vroegen onze Twittervolgers naar de titels die zeker in een lijstje van Thin Lizzy-klassiekers thuishoren, en de zeer uiteenlopende reacties deden ons nogmaals beseffen dat de band te veel krakers heeft gemaakt voor een top 10. Killertracks als Jailbreak, Massacre, Got To Give It Up en Killer On The Loose ontbreken in dit lijstje.  Niet te doen!

10. Bad Reputation

Moddervette titeltrack van het album uit 1977. Gitarist Brian Robertson blesseerde zijn hand en als gevolg daarvan is hij op slechts enkele nummers van het album te horen. Ook werd hij niet op de hoes afgebeeld. Dat betekent dat de rol van gitarist Scott Gorhams groter is dan op de andere platen van de band. Ook in de ruige rocker Bad Reputation spelen alleen de Thin Lizzy-leden Phil Lynott, Brian Downey en Gorham.

9. Suicide

De oorspronkelijke studioversie staat op het minder bekende album Fighting (1975). Zoals voor meer Thin Lizzy-songs geldt (Rosalie, Still In Love With You), is de uitvoering op de liveklassieker Live And Dangerous nog net wat levendiger. Hieronder een opname voor het programma Rockpalast uit de periode waarin Snowy White snarenman bij Thin Lizzy was.

8. Cold Sweat

Het laatste Thin Lizzy-album Thunder And Lightning (1983) was nog wat steviger dan we van de band gewend waren. Mede dankzij de talenten van gitarist John Sykes (o.a. Whitesnake) in de sublieme solo is deze snelle metalsong een van de lekkerste tracks uit het Lizzy-oeuvre. Het door Sykes en Lynott geschreven Cold Sweat werd een bescheiden hit in Groot-Brittannië en Ierland.

7. Don’t Believe A Word

Op geen ander studioalbum van Thin Lizzy klinken de gitaren zo gaaf als op Johnny The Fox (1976). Luister alleen al naar de scheurende solo in Don’t Believe A Word, een van de beroemdste tracks van die plaat. Gary Moore, zoals bekend ook af en toe gitarist van Thin Lizzy geweest, nam het lied op voor zijn prima soloalbum Back On The Streets (1978).

6. Roisin Dubh (Black Rose)

Over Gary Moore gesproken… De ook al te vroeg overleden meestergitarist speelde mee op een van de beste studioalbums van de band: Black Rose: A Rock Legend (1979). Met Moore nam Thin Lizzy enkele fenomenale songs op voor de plaat, zoals Got To Give It Up en Waiting For An Alibi. Zijn spel voegt vooral veel toe aan het afwisselende epos Roisin Dubh (Black Rose), waarin enkele door Lynott en Moore gearrangeerde traditionele stukken werden verwerkt.

5. The Boys Are Back In Town

Deze mag niet ontbreken op een lijstje van Thin Lizzy-klassiekers. The Boys Are Back In Town, afkomstig van het ultieme studioalbum van de band (Jailbreak, 1976), groeide uit tot een livefavoriet. De single betekende een top 10-hit in Ierland en Engeland, en ook in de Verenigde Staten had Thin Lizzy een hit te pakken. Lynott omschreef de tijdloze rockclassic later als een lied dat “iedere straatbende op aarde kan aanspreken.”

4. Dancing In The Moonlight

Deze dansbare vingerkniphit met onvergetelijke baslijn was Phil Lynotts ode aan landgenoot Van Morrison. Eerder liet hij zich al door Van The Man inspireren bij het schrijven van Running Back op het album Jailbreak. Dancing In The Moonlight (bijtitel: It’s Caught Me In Its Spotlight) is een zomerse klassieker met een saxofoonsolo van John Helliwell (Supertramp), afkomstig van het album Bad Reputation (1977). Dancing In The Moonlight werd live gespeeld door latere bands als U2 en Smashing Pumpkins.

3. Emerald

Het meest complete Thin Lizzy-studioalbum Jailbreak (1976) staat bol van de klassiekers, zoals Cowboy Song, The Boys Are Back In Town en de titelsong. De plaat sluit af met Emerald, een meesterlijke track vol verrukkelijke riffs. Lynotts ‘strijdlied’ waarin zwaarden, schilden en noem maar op langskomen, werd een logische live favoriet en een hoogtepunt op zowel Jailbreak als Live And Dangerous.

2. Whiskey In The Jar

Een arrangement van de Ierse traditional Whiskey In The Jar leverde Thin Lizzy een eerste grote hit op. De single, oorspronkelijk bedoeld als b-kantje, stond officieel niet op een studioalbum, maar Whiskey In The Jar werd later wel toegevoegd aan uitgebreide versies van de derde plaat Vagabonds Of The Western World (1973). Ook Metallica nam een beroemde versie van het nummer op.

1. Still In Love With You

Op weinig livealbums zul je zulke overdonderende gitaarsolo´s vinden als in Still In Love With You op Live And Dangerous. Phil Lynotts majestueuze rockballad stond al op het vierde album Nightlife (1974), maar de definitieve versie werd live uitgevoerd. In de Live And Dangerous-uitvoering schitteren Lynotts emotionele zang en Brian Robertson ontzagwekkende, gierende solo’s. Still In Love With You is in deze versie een van de ultieme classic rockballads.