Acterende muzikanten zijn niet zo ongewoon, maar af en toe kom je in een film of serie toch een verrassing tegen. Rockers in slechte komedies, Ozzy Osbourne die een belerende dominee speelt en Frank Zappa in de überfoute 80’s-serie Miami Vice: je vindt het allemaal in onze Top 10 met opmerkelijke cameo’s.

10. Keith Richards in Pirates Of The Caribbean

Veel schmink zal er niet voor nodig geweest zijn om Keith Richards er als oude, verlopen piraat te laten uitzien in het derde en vierde deel van Pirates Of The Caribbean. Richards speelde in die films kapitein Teague, de vader van de door Johnny Depp vertolkte Jack Sparrow. Overigens heeft Depp altijd gezegd dat zijn vertolking van het karakter grotendeels op de Stones-gitarist geïnspireerd was. Ook in het komende vijfde deel zal Richards naar verluidt zijn opwachting maken.

9. David Bowie in Extras

In het tweede seizoen van de Ricky Gervais-comedy Extras belandt hoofdpersoon Andy Millman in het VIP-gedeelte van een bar. Daar ontmoet hij David Bowie, met wie hij zijn problemen probeert te bespreken. Het loopt echter niet helemaal zoals gepland wanneer Bowie een nummer aan hem begint op te dragen met de titel Chubby Little Loser. Opmerkelijk is overigens dat de melodie daarvan enkele overeenkomsten vertoont met Bowie’s onlangs uitgebrachte comebacksingle Where Are We Now?

8. David Crosby en Phil Collins in Hook

De groots opgezette avonturenfilm Hook van Steven Spielberg (1991) wordt gedomineerd door een heerlijk schmierende Dustin Hoffman als de titelschurk. Wie goed oplet, ontdekt ook de rocklegendes Phil Collins en David Crosby. Zij werkten op plaat regelmatig samen (o.a. voor Another Day In Paradise), maar zijn hier afzonderlijk te zien. Collins speelde natuurlijk vaker in films, met onder meer de hoofdrol in de mislukte komedie Buster. Crosby heeft minder filmervaring: hij was alleen te zien in cameo’s in Backdraft (1991, met Robert De Niro) en Thunderheart (1992, met Val Kilmer). Crosby’s rol als piraat in Hook past hem als gegoten, terwijl Collins kort optreedt als inspecteur.

7. Alice Cooper in Nightmare On Elm Street & Wayne’s World

We moesten even nadenken in welke sequel het ook alweer was (er zijn er immers zóveel) maar in het zesde deel van de horrorklassieker Nightmare On Elm Street speelt Alice Cooper een gastrolletje als stiefvader van Freddy Krueger. Blijkbaar was Cooper fan van de filmserie, want zijn Raise Your Fist And Yell-tour was er deels op geïnspireerd. Ook leuk is de cameo in Wayne’s World, waarin de door Mike Myers gespeelde hoofdfiguur er tot zijn verrassing ineens achter komt dat Alice Cooper buiten het podium best een vriendelijke man is met een grote kennis van geschiedenis.

6. Lemmy in Airheads

De vreselijke comedy Airheads (1994) verdient het eigenlijk niet om wat voor aandacht dan ook te krijgen, maar de cameo van Lemmy Kilmister (die in de credits als “Lemmy von Motörhead” opduikt) doet ons in tegenstelling tot de rest van de film toch een beetje gniffelen. In een scène waarin mensen publiekelijk bekentenissen over hun jeugd afleggen, duikt Lemmy op en schreeuwt dat hij vroeger hoofdredacteur van de schoolkrant was (wat overigens waar is). Elders in de film wordt er door de hoofdrolspelers gediscussieerd over wie er sterker is: Lemmy of God. Conclusie aldaar: Lemmy ís God.

5. Edward Van Halen in Two And A Half Men

De sitcom Two And A Half Men met Charlie Sheen mag dan soms verschrikkelijk flauw zijn, dit korte fragment uit de eerste aflevering van het zevende seizoen is een klassiekertje. Charlie moet naar de wc maar ontdekt dat deze bezet is. Niemand minder dan Eddie Van Halen komt naar buiten met zijn gitaar (“You never know when inspiration might strike”). Uiteraard mag de gitarist nog even kort virtuoos soleren. Geen schaterlach van onze kant, maar alleen voor die solo is dit fragment een ‘must-see’.

4. Bruce Springsteen in High Fidelity

Liefdesadvies krijgen van The Boss, dat is toch wel heel bijzonder. Het overkomt lijstjesfanaat Rob (gespeeld door John Cusack) in de aangename komedie High Fidelity (2000), overigens ook een prima Valentijnsfilm. In een prachtige korte scène krijgt Rob wijze raad van Springsteen. “Give that big final good luck and goodbye to your all time top-five and just move on down the road”, zegt The Boss met zijn gitaar in handen. “Thanks, Boss!”, reageert Rob.

3. Bob Dylan in Dharma & Greg

Bob Dylan in een comedyserie: dat verwacht je niet. Als die comedyserie dan ook nog eens Dharma & Greg is en Dylan meerdere malen breeduit lachend in beeld komt (op zichzelf al een zeldzaamheid) is de verwarring compleet. In de betreffende aflevering doet de altijd excentrieke Dharma auditie als drummer bij een band die van Dylan blijkt te zijn. Let overigens ook op T-Bone Burnett die in de scène een bandlid speelt.

2. Frank Zappa in Miami Vice

In een aflevering van de hitserie Miami Vice zat onwaarschijnlijk genoeg een gastrol van Frank Zappa. Het muzikale genie kwam slechts vijf minuten voor in Payback, de negentiende aflevering van het tweede seizoen. Zappa speelt best overtuigend de rol van drugsdealer Mario Fuente, die het goedje ‘Weasel Dust’ verhandelt. Fuente komt op een boot oog in oog te staan met Crockett (Don Johnson) en Tubbs (Philip Michael Thomas). Hoe dat afloopt? Kleine spoiler dan: ze krijgen de schurk te pakken, maar mogen hem niet arresteren. “Time for a swim, pal!”

1. Ozzy Osbourne in Trick Or Treat

In de film Trick or Treat uit 1986 raakt een scholier geobsedeerd door heavy metal. Hij krijgt te maken met duistere krachten wanneer hij een zeldzame plaat van de overleden muzikant Sammi Curr afspeelt. Niemand minder dan Gene Simmons maakt kort zijn opwachting als radio-dj, maar de cameo van Ozzy Osbourne is toch wel het meest opvallend. Dat komt vooral vanwege de rol die hij speelt: een dominee die op tv zijn walging van het duivelse metalgenre laat blijken. “Ik vind het zieke mensen. (…) Wat is er mis met een simpel liefdesliedje?”