Op 27 augustus 1953 werd Alexandar Zivojinovic – beter bekend als Alex Lifeson, gitarist van Rush – geboren. Vandaag viert hij dus zijn 67ste verjaardag en daarom maken we een top 10 van zijn beste gitaarsolo’s.

  1. Kid Gloves

Kid Gloves is te vinden op het tiende studioalbum van Rush, getiteld Grace Under Pressure (12-04-1984), en het is de meest toegankelijke song van dit album. De mooie arpeggio’s van Lifeson openen deze track en verderop in de song speelt hij een prachtige crescendo gitaarsolo.

  1. Bravado

Bravado staat op het veertiende Rush-studioalbum Roll The Bones (03-09-1991) en volgens Lee, Lifeson en Peart behoort het tot hun favoriete songs van dat album. De gitaarsolo van Lifeson behoort volgens hemzelf tot een van de beste die hij ooit gespeeld heeft, want deze zeer melodieuze solo weerspiegelt de tijdgeest van toen Rush het album Roll The Bones opnam. Bravado werd zeer vaak live gespeeld en de gitaarsolo klonk altijd verfrissend en up to date.

  1. 2112

Het vierde studioalbum van Rush, 2112 (01-09-1976), betekende de doorbraak voor de band en vooral het epische titelnummer was daar debet aan. De titelsong opent met een schitterende ouverture die gevuld is met vette riffs en hooks van Lifeson en aan het einde speelt hij een aantal noten van de 1812 Ouverture van Tschaikovsky. Verderop in 2112, tijdens het stuk The Dream, hoor je spookachtige gitaargeluiden, terwijl Lifeson in Soliloquy met een huilerige gitaarsolo op de proppen komt. Deze heerlijke song eindigt met nog meer gitaargeweld van Lifeson in The Grand Finale.

  1. Tom Sawyer

Tom Sawyer, een van de bekendste nummers van Rush, is te vinden op hun achtste studioalbum Moving Pictures (12-02-1981). De gitaarriff van dit nummer is uniek en ook de vurige gitaarsolo, die trouwens uit een aantal verschillende takes bestaat, is om van te smullen en toont maar weer eens aan dat Lifeson een supergitarist is!

  1. Natural Science

Natural Science stamt van het zevende studioalbum van Rush, Permanent Waves (14-01-1980), en dit langste nummer van het album is zeer complex, ambitieus en progressief. Natural Science is ook een favoriet nummer van de band zelf en het prachtige geluid van Lifesons twaalfsnarige gitaar geeft dit nummer zeker een extra dimensie. De gitaarsolo tijdens het Hyperspace-gedeelte is briljant en kenmerkt Lifesons unieke sologitaarstijl; melodieus met snelle bluesachtige noten en tonen!

  1. The Garden

De prachtige ballad-achtige song The Garden is te vinden op het negentiende en tevens laatste studioalbum van Rush, Clockwork Angels (08-06-2012). De geïmproviseerde gitaarsolo is uiterst gevoelig en hartgrondig en The Garden wordt ook wel beschouwd als het zwanennummer van Rush.

  1. Working Man

Working Man is het langste nummer van het debuutalbum van Rush (01-03-1974) en het betekende voor de band een kleine doorbraak want het nummer werd veel op de radio gedraaid. De gitaarsolo in Working Man is de meest technische gitaarsolo van het hele album en kun je het beste omschrijven als heavy, bluesachtig, maar ook zeer melodieus; Lifeson op zijn best dus!

  1. The Necromancer

The Necromancer is het laatste nummer van de A-kant van Caress Of Steel, het derde studioalbum van Rush (25-09-1975). Het donkere, epische nummer geïnspireerd op Tolkiens boeken, wordt gekenmerkt door fantastisch gitaarspel van Lifeson. Into Darkness (Part 1) eindigt bijvoorbeeld met een overweldigende gitaarsolo, terwijl de solo in The Return Of The Prince (Part 3) triomfantelijk klinkt en tijdens de finale gaat Lifeson nog eens even flink los met zijn overbekende sologitaarkwaliteiten.

  1. Limelight

Limelight is te vinden op Moving Pictures en de gitaarsolo van dat nummer wordt door veel fans gezien als de beste solo van Lifeson ooit. De solo is inderdaad prachtig en deze brengt het pathos van de muziek en de tekst helemaal over. De heerlijke, melodieuze gitaarsolo valt vooral ook op door zijn veerkracht en Lifeson zegt zelf dat de studioversie hem het beste bevalt, want live is het hem nog nooit gelukt om de solo zo te spelen als tijdens de opname van Moving Pictures.

  1. La Villa Strangiato

Dit exclusieve, ambitieuze, indrukwekkende instrumentale nummer is te vinden op Hemispheres, het zesde studioalbum van Rush (29-10-1978). La Villa Strangiato bestaat uit twaalf stukken en die zijn eigenlijk allemaal geïnspireerd op dromen, c.q. nachtmerries, van Lifeson. De muziek, voornamelijk gitaarstukken natuurlijk, is een mix van hardrock, progrock, jazz, big band en cartoon-muziek. Dit is het magnum gitaaropus van Alex Lifeson en hij speelt tijdens dit nummer als een ware gitaargod.