Het al weer even de tijd van de lange warme dagen en korte zwoele nachten. De tijd waarin velen van ons op vakantie gaan, of lekker ontspannen aan zee of in het park. De zomer heeft veel rockartiesten geïnspireerd tot het schrijven van songs over deze tijd van het jaar. Tijd voor een top 10! Welke is jouw zomerfavoriet?

10. Waiting For The Sun (1968) – The Doors

Waiting For The Sun is zowel de titel van het derde Doors-album uit 1968 als de titel van een track van het album Morrison Hotel uit 1970. Het gevoel van een zonnige dag, die aanbreekt na een zwoele nacht, wordt door Jim Morrison vergeleken met het verlangen naar een nieuwe start met zijn geliefde.

9. Summer Of ’69 (1984) – Bryan Adams

In de zomertijd, wanneer iedereen veel buiten is, ontmoet je sneller leuke meisjes, dacht Bryan Adams bij het schrijven van Summer Of ’69. Bryan bedoelde met ’69 geen jaartal, maar seks met je vriendinnetje. In 1969 was Bryan bovendien pas tien jaar oud!

8. School’s Out (1972) – Alice Cooper

Geen nummer dat het gevoel van de zomervakantie zo goed weergeeft als School’s Out van Alice Cooper. Wanneer de bel is gegaan, ligt er een oneindige periode zonder school voor je om alleen maar de dingen te doen waar je zelf zin in hebt: het ultieme rock & roll-gevoel.

7. California Girls (1984) – David Lee Roth

Nadat David Lee Roth Van Halen heeft verlaten, neemt hij een cover op van de legendarische hit van The Beach Boys. Het nummer is een ode aan de meisjes uit het zonnige Californië, waarbij de witte stranden, golfsurfen en cabrio-auto’s het beeld van ‘Sunny California’ natuurlijk wel helemaal afmaakt.

6. Boys Of Summer (1984) – Don Henley

Met de zomer komen ook alle beachboys en -girls weer tevoorschijn. Voor het einde van de zomer hebben ze geprobeerd jouw vriendje of vriendinnetje af te pakken. Don Henley is in Boys of Summer overtuigd dan hij zijn ex zal terugwinnen.

5. Hot In The City (1982 & 1987) – Billy Idol

De hooggeblondeerde post-punker bracht het nummer Hot In The City twee keer uit in 1982 en 1987, waar hij in beide gevallen redelijk succesvol mee was (nr. 32 in Nederland). Billy schreef het nummer over de zomernachten in New York; hij was daar net naartoe verhuisd vanuit Londen en toont zich positief en zelfverzekerd over zijn carrière in de VS. Daar blijkt hij achteraf geen ongelijk in gehad te hebben.

4. Fat Bottomed Girls (1978) – Queen

Je kent het gevoel maar al te goed: ‘Is mijn zwemkleding van vorig jaar ineens gekrompen?’ Queen steekt ons een hart onder de riem; om plezier met elkaar te maken, maakt het niet uit of je dik of dun bent. Sterker nog: ‘Fat bottomed girls, you make the rockin’ world go round!’

3. Sunny Afternoon (1966) – The Kinks

Deze nummer 1-hit in Engeland uit 1966 schreef Ray Davies over iemand met veel geld die alles kwijtraakt, behalve de zonnige middag die hij kan gebruiken om te luieren. Later legde Ray Davies uit dat de song ook als een metafoor voor het gedrag van de overheid opgevat kan worden, deze knijpt de burger uit, maar het genieten van een mooie zonnige middag neemt niemand je af.

2. All Summer Long (2008) – Kid Rock

Kid Rock vangt het gevoel dat elke 40-plusser zal herkennen perfect vast in All Summer Long: internet en mobiele telefonie bestonden nog niet, je sprak met je vrienden af om lekker te hangen op het strand of in het park, met wat koude biertjes in je koelbox en met (classic rock) muziek op je draagbare cassettespeler.

1. Summer In The City (1966) – The Lovin’ Spoonful

Mark Sebastian, het broertje van Lovin’ Spoonful-zanger John Sebastian, schreef een gedicht over het verschil tussen de dag en de nacht in een grote stad als New York. Volgens de 15-jarige Mark kon je in de avond makkelijker meisjes benaderen. Dit gedicht was de basis voor de grote hit Summer In The City.