Je herkent het vast. De radio staat aan en ineens denk je: “Dat is eigenlijk een hele lekkere gitaarsolo. Wie zou dat zijn?” Net zoals Bruce Springsteen begin jaren ’80 sleutelt aan zijn sound, waardoor meer vrouwen zijn concerten zullen bezoeken, werd het omgekeerde destijds ook gedaan: (dansbare) muziek die op de eerste plaats op het vrouwelijke publiek gericht was, werd voorzien van rockelementen, zodat ook de heren warm lopen. Verschillende soul-, pop- en danceartiesten hebben deze truc toegepast, zoals te zien in de onderstaande top 10 van de beste gitaarsolo’s in popsongs.

10. Donna Summer – Hot Stuff

Disco Queen Donna Summer nam dit nummer op voor haar zevende studioalbum Bad Girls uit 1979. Hot Stuff heeft een duidelijke rockoriëntatie en deze wordt versterkt door de solo van Jeff “Skunk” Baxter. Baxter kennen we van The Doobie Brothers en Steely Dan. Baxter heeft zelfs nog even samen met Jimi Hendrix gespeeld, kort voor deze doorbrak als soloartiest. (solo op 3.20 minuut)

9. Lionel Richie – Running With The Night

Running With The Night staat op het multi-platina album Can’t Slow Down uit 1983. De gitaarsolo wordt gespeeld door niemand minder dan Steve Lukather. Gedurende zijn gehele loopbaan is Lukather naast gitarist van Toto ook altijd een veelgevraagd studiomuzikant. Het verhaal wil dat Lukather wat dingen uitprobeerde op zijn gitaar en daarna vroeg om de opname te starten. “Maar dit hebben we al opgenomen, dit gaan we gebruiken”, zouden de technici antwoorden. (solo op 3.25 en 4.30 minuut)

8. Janet Jackson – Black Cat

Janet Jackson claimt zelf de gitaarriff geschreven te hebben voor Black Cat. Metal- en rockproducer Michael Wagener, bekend van het Master Of Puppets-album van Metallica, mixte het nummer. Er bestaan verschillende versies van de song, een waarop Vernon Reid van Living Colour speelt. Nuno Bettencourt van Extreme, speelt gitaar in de clip. Maar de solo die je in de song hoort wordt ingespeeld door David Barry, een studiomuzikant die veel voor producer Jellybean Johnson werkte. (Solo op 3.10 minuut)

7. Tears For Fears – Everybody Wants To Rule The World

In dit nummer komt eerst Roland Orzabal, de gitaarspelende helft van het duo, in actie. Verderop in het nummer is gitarist Neil Taylor te horen. Taylor heeft een indrukwekkende staat van dienst als gitarist voor Tears For Fears in de jaren ’80 en later voor Robbie Williams, Tina Turner en Peter Gabriel, om maar een paar namen te noemen. (Solo op 3.45 minuut)

6. Tina Turner – Private Dancer

Begin jaren ’80 werkt Tina Turner aan een comeback na haar scheiding van Ike Turner. Het nummer Private Dancer is geschreven door Mark Knopfler van Dire Straits. Hij bedacht zich dat Private Dancer niet echt een geschikt nummer was voor een man om te zingen, dus stelde hij het voor aan Tina Turner. Het nummer is opgenomen door de complete bezetting van Dire Straits zonder Knopfler zelf. In de subtiele gitaarsolo is de grootmeester Jeff Beck te horen. (Solo op 2.40 minuut)

5. Michael Jackson – Give In To Me

Van het album Dangerous uit 1991 komt de single Give In To Me. Voor de solo wordt Slash gevraagd. Guns N’ Roses bevindt zich op dat moment op het hoogtepunt van hun populariteit. Omdat beide artiesten veel tourverplichtingen hebben verloopt het contact wat rommelig. Slash zou later vertellen: “Hij (Michael Jackson) stuurde me een tape van het nummer dat hij in gedachten had. Ik belde hem terug en zong door de telefoon de gitaarlijn die ik in mijn hoofd had”. (Solo op 3.28 minuut)

4. Phil Collins – I Wish It Would Rain Down

Op I Wish It Would Rain Down wordt de gitaarsolo gespeeld door Eric Clapton. Phil Collins en Eric Clapton ontwikkelen in de jaren ’80 naast een vriendschap ook een professionele relatie. Collins is co-producer, drummer en toetsenist op de albums Behind The Sun en August van Clapton. Met de woorden van Collins dat hij ‘nu echt een nummer heeft geschreven dat precies bij Clapton past’, gaat Clapton overstag. Naast de mooie uithalen op de gitaar heeft hij ook nog een rolletje in de videoclip. (Solo op 2.20, 6.20 minuut)

3. Robert Palmer – Addicted To Love

Jaren ’80-icoon Robert Palmer breekt definitief door met Addicted To Love uit 1986, niet in de minste plaats vanwege de videoclip met de supermodellen. Op gitaar een ander jaren ’80-icoon, Andy Taylor van Duran Duran, die ook samen met Robert Palmer in de supergroep Powerstation zit. (Solo op 2.30 minuut)

2. David Bowie – China Girl

Van een van de meest popgeoriënteerde albums van Bowie,  Let’s Dance uit 1983, komt het nummer China Girl. Iggy Pop schreef het nummer en Bowie hoorde er wel een hit in. Hij gaf producer Nile Rodgers de opdracht om iets origineels met China Girl te doen, waarop Rodgers het Oosters klinkende gitaarriffje bedacht. De gitaarsolo is van Stevie Ray Vaughan, die op meerdere nummers van het album schittert. Luister ook eens naar Cat People (Putting Out Fire), ook met een geweldige solo van Vaughn. (Solo op 3.20 minuut)

1. Michael Jackson – Beat It

Producer Quincy Jones bedacht voor Michael Jackson dat hij een rockgeoriënteerd nummer op moest nemen om een breder publiek aan te spreken. Jones werkt veel met de leden van Toto,  gerenommeerde studiomuzikanten in die tijd. Wanneer Eddie Van Halen gebeld wordt met de vraag of hij zijn kunsten op een nummer van Michael Jackson wil laten horen, denkt hij eerst dat het om een grap gaat. Wanneer Van Halen er achter komt dat het een serieus verzoek is, is hij zo vereerd dat hij gratis speelt. Hij soleert een half uur lang in de studio, maar Quincy Jones vindt de solo te hard en te ruig. Hij vraagt Steve Lukather het werk van Eddie Van Halen met knippen en plakken terug te brengen tot de 20 seconden die we op de single horen. (Solo op 2.55 minuut)