Op 15 maart wordt Daniel ‘Dee’ Snider 65 jaar. Ondanks de pensioengerechtigde leeftijd zit de blonde zanger van de glamrockband Twisted Sister nog zeker niet achter de geraniums: Snider is te horen als stem van verschillende animatiefiguren in tv-series, hij presenteert radioprogramma’s en staat zo nu en dan op het podium met Twisted Sister. Hun Amerikaanse hits in de jaren tachtig waren regelmatig op MTV te zien, waarbij Dee Snider opviel vanwege zijn overenthousiaste gebruik van make-up. Twisted Sister heeft een stevige livereputatie en is diverse malen te bewonderen geweest in Nederland. Vandaag tijd voor een overzicht van de tien beste nummers van Twisted Sister en een bonusnummer van Dee Snider zelf.

10. Ride To Live, Live To Ride (1983)

Het tweede album You Can’t Stop Rock ‘n’ Roll betekent de aanloop naar de definitieve doorbraak voor Twisted Sister. Op dat moment proberen ze al een jaar of tien een voet tussen de deur te krijgen in de business. De band heeft een eigen sound gecreëerd en valt op vanwege de dragqueen-look van Dee Snider.

9. Love Is For Suckers (1987)

Het gehele album Love Is For Suckers was bedoeld als soloalbum van Dee Snider, maar platenmaatschappij Atlantic stak daar een stokje voor. Ze hadden het idee dat het album beter zou verkopen onder de naam Twisted Sister.

8. Sin After Sin (1982)

Na jaren van ploeteren vindt Twisted Sister het kleine Engelse label Secret Records bereid om hun debuutalbum uit te brengen. Dankzij deze start, hun formidabele liveperformance en lekkere headbanger-songs als Sin After Sin breekt Twisted Sister door voor een groot publiek.

7. Burn In Hell (1984)

Direct toen er wat meer geld te besteden was, werden de videoclips van Twisted Sister kleine filmpjes met hele verhaallijnen. De clip met een verhaal rond Pee-Wee Herman, een karakter van de Amerikaanse cabaretier Paul Reubens, werd gecensureerd voor de Amerikaanse tv vanwege overmatig geweld.

6. Leader Of The Pack (1982)

Op het album Under The Blade staat de cover van The Shangri-Las uit 1964 in een nieuw metal-jasje gestoken. Uiteraard weer voorzien van hilarische videoclip.

5. Hot Love (1987)

De enige single van Love Is For Suckers is Hot Love. De vreemde situatie doet zich voor dat de Twisted Sister-bandleden in de videoclip te zien zijn, terwijl ze geen noot op het nummer gespeeld hebben. Binnen enkele maanden na de promotietour voor het album stapt Dee Snider uit Twisted Sister.

4. Be Chrool To Your Scuel (1985)

In november 1985 komt het album Come Out And Play uit. Of het nu komt omdat de populariteit van Twisted Sister na de Senaatshoorzitting afgenomen is, of omdat MTV besluit om de video van Be Chrool To Your Scuel niet uit te zenden, maar dit duet met Alice Cooper wordt geen hit.

3. Under The Blade (1982)

De metal van de begin jaren ’80 zoals Under The Blade vertoont een schril contrast met de commerciële rock van de albums van na 1985. Er werd gedacht dat het nummer over sadomasochisme zou gaan, maar Snider legde later uit dat de song gaat over een chirurgische ingreep.

2. I Wanna Rock (1984)

Met het millionselling album Stay Hungry beleeft Twisted Sister zijn commerciële hoogtepunt. Er worden wereldwijd 142 shows gegeven ter promotie van het album. Het is nu in 2020 niet voor te stellen dat mensen serieus aanstoot namen aan de videoclip van I Wanna Rock en dachten dat jongeren hierdoor aangezet zouden worden tot gewelddadig gedrag tegen ouders en leraren.

1. We’re Not Gonna Take It (1984)

In 1985 wordt Dee Snider opgeroepen om te getuigen voor een Senaatscommissie, de Parent Music Resource Center, die jongeren wil beschermen tegen obscene muziek. Samen met Frank Zappa en John Denver beantwoordt Snider vragen van de commissie. Ondanks dat Snider geen spijt heeft van de hoorzitting, denkt hij wel dat de populariteit van Twisted Sister hier een flinke deuk van heeft opgelopen: “Fans denken dat iemand op podium hetzelfde is als in het echt. Het moet een teleurstelling voor velen zijn geweest toen ze zagen dat ik niet die domme dronken metalhead was, maar mij normaal kon gedragen en zinnige dingen zei.”

Om aandacht te vragen voor onderzoek naar kanker bij kinderen, nam Dee Snider in 2016 een akoestische pianoversie van We’re Not Gonna Take It op. Hopelijk heeft deze bijzondere versie ook kunnen bijdragen in de strijd tegen deze vreselijke ziekte.