Op 10 april mag David Lee Roth alweer 65 kaarsjes op zijn verjaardagstaart uitblazen. ‘Diamond Dave’ haalt de laatste weken regelmatig het nieuws met uitspraken over Van Halen en de kansen dat de band ooit nog eens live te zien zal zijn. Nu heeft Roth zelf ook een serie concerten in Las Vegas gepland staan, dus deze media-aandacht zal hij niet alleen gezocht hebben om zijn oprechte zorgen over Eddie Van Halen te delen. Natuurlijk heeft Roth ook een prachtige carrière naast Van Halen opgebouwd, dus hoog tijd voor de tien beste nummers uit zijn solo-oeuvre.

10. A Lil’Ain’t Enough (1991)

Van het gelijknamige album is A Lil’Ain’t Enough de openingstrack en eerste single. De videoclip bevat geheel volgens David Lee Roth-recept de nodige provocatieve elementen; schaars geklede dames en donker geschminkte lilliputters. MTV had met name met het laatste veel moeite en besloot deze video dan ook niet uit te zenden, wat in die tijd een tegenvaller van formaat betekende.

9. Slam Dunk (1998)

Na de slechte ontvangst van Your Filthy Little Mouth en de afgeketste terugkeer naar Van Halen vindt David Lee Roth dat hij iets te bewijzen heeft. Het openingsnummer Slam Dunk van DRL Band ramt ouderwets door je speakers. Op drums de dan nog onbekende Ray Luzier, later de drummer van Korn.

8. Stay While The Night Is Young (2003)

Deze cover van de legendarische Britse bluesband Savoy Brown is bijzonder smaakvol gedaan. Eigenlijk verandert David Lee Roth niet heel veel aan het origineel uit 1970 en hij weet de laidback sfeer te behouden. Roth brengt zo nieuwe generaties rockliefhebbers in aanraking met de muziek van de oude meesters.

7. She’s My Machine (1994)

Mede door de opkomst van de grungemuziek begin jaren ’90 neemt de populariteit van de metal- en hardrockacts uit de jaren ‘80 in een rap tempo af. David Lee Roth slaat op Your Filthy Little Mouth een andere weg in, met meer diverse muzikale invloeden van jazz, country en R&B. Het album, geproduceerd door Nile Rodgers van Chic, wordt echter slecht ontvangen door de fans. She’s My Machine is een lekker rocknummer, met fusion-achtige wisselingen en een geweldige baspartij van John Regan (van o.a. Peter Frampton).

6. It’s Showtime (1991)

Ter vervanging van Steve Vai trekt David Lee Roth de jonge gitaarvirtuoos Jason Becker aan. Een week na zijn aantreden bij de band krijgt Becker de diagnose ALS. Hij maakt het album af maar is niet meer in staat om mee op tournee te gaan. Samen met Roth schreef Becker It’s Showtime. Welke fijne nummers hadden ze nog meer samen kunnen schrijven als Becker niet ziek was geworden? Gelukkig leeft Jason Becker nog steeds en brengt hij met behulp van bevriende gitaristen muziek uit.

5. Skyscraper (1988)

Het gelijknamige tweede album van David Lee Roth klinkt behoorlijk anders dan zijn voorganger. Steve Vai produceerde de plaat die de fans zal verdelen; velen vinden dat de sound te veel leunt op de keyboards. Het meer experimentele Skyscraper springt er uit ten opzichte van de andere nummers.

4. Ladies Night In Buffalo? (1986)

Op Ladies Night In Buffalo? schakelt het sterrenensemble van gitarist Steve Vai, bassist Billy Sheehan en drummer Gregg Bissonette een tandje terug. Wellicht een van de beste nummers van David Lee Roth, zowel muzikaal, maar ook zeker de karakteristiek luchtige wijze waarop alleen maar Roth over eenzaamheid kan zingen.

3. Damn Good (1988)

In deze ballad blikt David Lee Roth terug op een mooie tijd met goede vrienden. Hijwenst ze geluk, maar kijkt ook met verlangen naar een nieuwe toekomst. Zou hij het over zijn oude bandmaten bij Van Halen hebben?

2. Just Like Paradise (1988)

Waarschuwing voor je dit nummer gaat beluisteren: het refrein komt de rest van de dag je hoofd niet meer uit. Misschien wel overgeproduceerd en poppy, maar ook een erg lekker nummer en een hele terechte dikke hit in de VS.

1. Yankee Rose (1986)

Veel fans dachten dat het vertrek bij Van Halen in 1985 wel eens helemaal fout uit kon pakken voor David Lee Roth. Maar niets bleek minder waar: met een topband die niet onderdeed voor Van Halen en nummers als Yankee Rose, bewees Roth prima op eigen benen te kunnen staan.