Vandaag viert Roger Taylor (de drummer van Queen) zijn 65e verjaardag. De drummer met de schorre stem mag zijn eerste AOW-zakje ophalen bij premier Cameron. Het is overigens de vraag of Taylor zijn drumstokjes aan de wilgen hangt. Momenteel toert hij met Queen-vriend Brian May en zanger Adam Lambert door Noord-Amerika – met onder meer liedjes van zijn hand. Vanwege Taylors verjaardag, volgt hier een top tien van Queen-nummers die hij geschreven heeft.

10. Action This Day

In 1982 veranderde Queen van hun muzikale koers: geen rock, maar muziek die op disco was georiënteerd. Roger Taylor schreef voor dit album het nummer Action This Day, waarbij hij de achtergrondzang doet in het refrein. Een nummer met vooral veel ritme en synthesizer.

9. Sheer Heart Attack

In 1974 verscheen al een album van Queen met deze titel, maar pas op het album News Of The World uit 1977 werd het nummer voor het eerst op de plaat gezet. Taylor is verantwoordelijk voor dit “heavy metal”-nummer. Voor het album Sheer Heart Attack was het nummer nog niet helemaal klaar, waarna het in de kluizen kwam te liggen – hoewel de langspeler wel deze titel kreeg. Enfin, ten tijde van de opkomst van de punk, werd het stof van Sheer Heart Attack afgeblazen en werd het nummer alsnog op de plaat gezet.

8. The Loser In The End

In de beginjaren van Queen was het redelijk gebruikelijk dat de schrijver van het ingebrachte lied de leadvocals deed. Voor het album Queen II kwam Taylor met The Loser In The End, waar hij de zang voor zijn rekening nam. Het is ook zijn enige bijdrage voor deze tweede lp van de band. Een triviaal detail: de handgeschreven tekst van The Loser is het oudst bewaarde handgeschreven origineel van Queen.

7. Modern Times Rock ‘n’ Roll

Op het debuutalbum van Queen, uitgebracht in 1973, staat ook maar één nummer van de zingende drummer: Modern Times Rock ‘n’ Roll. Zijn kenmerkende rauwe zangstem is goed te horen, net als zijn voorkeur voor de wat hardere rockmuziek.

6. Say It’s Not True

Een van de post-Mercury-liedjes van Queen. Geschreven voor Nelson Mandela, die zijn zoon verloor aan AIDS, een ziekte die natuurlijk ook een belangrijke rol speelde in de carrière van Queen. In deze live-versie uit 2008 verdelen de toenmalige zangers van de band (Taylor, gitarist May en zanger Paul Rodgers) de leadzang. Een soloversie van dit lied verscheen op Taylors album Fun On Earth (2013).

5. Radio Ga Ga

Misschien wel een van Queens grootste hits: Radio Ga Ga. Geschreven door Taylor nadat zijn zoontje (uit een relatie met een Franse dame) iets riep in de trant van: “Radio Ka Ka”. De uitgestoken handen uit de clip zijn legendarisch geworden. Of wat te denken van dat rode crêpe-papier om de lichamen van de bandleden? Voor de clip werd veelvuldig gebruik gemaakt van de re-release van de film Metropolis. Vanwege die radio.

4. These Are The Days Of Our Lives

Hoewel Queen na 1986 alle credits voor de nummers met elkaar deelden, is het nog redelijk helder welk bandlid voor welk Queen-nummer verantwoordelijk is. Taylor schreef These Are The Days Of Our Lives als melancholisch lied over de dagen van vroeger. Vanwege de clip (Freddie Mercury’s laatste bewegende beelden) en de zin “I still love you” aan het eind (een verwijzing naar Love Of My Life?), is ‘Days’ een van de meest indrukwekkende songs geworden.

3. Heaven For Everyone

Oorspronkelijk een liedje van Taylors hobby-project The Cross. In 1987 nam hij dit nummer al op, met Queen-zanger Freddie Mercury op de leadvocals. Voor het album Made In Heaven speelden de overgebleven leden van Queen het nummer opnieuw in, en lieten de zang van hun wijlen frontman geheel intact. Heaven For Everyone past prima in het thema van Made In Heaven.

2. A Kind Of Magic

“It’s a kind of magic”. Deze zin uit de film Highlander, waar Queen de soundtrack voor schreef, inspireerde Taylor het het schrijven van het gelijknamige nummer. In de clip zien we de bandleden in elk een specifieke rol: van een heer van stand tot zwerver. Het nummer A Kind Of Magic werd ook het titelnummer van de gelijknamige plaat. En de titel van de laatste tournee van Queen in hun originele bezetting.

1. I’m In Love With My Car

Een van de bekendste Queen-nummers van de hand van Roger Taylor is zonder meer I’m In Love With My Car uit 1975. Taylor neemt ook voor dit nummer, van het succesalbum A Night At The Opera, de leadvocals voor zijn rekening. Opgedragen aan een van de roadies van Queen, “Johnathan Harris, boy racer to the end”, die erg van zijn sportauto Triumph was gecharmeerd. Het nummer verdween in de jaren tachtig van de speellijst van Queen, maar wordt sinds de “nieuwe Queen” weer volop gespeeld. En terecht: typischer Queen-rock is bijna niet te krijgen.