Vandaag viert Francis Rossi, de zanger, gitarist en nog enig overgebleven origineel bandlid van Status Quo, zijn 69ste verjaardag. Hij werd op 29 mei 1949 als Francis Dominic Nicholas Michael Rossi in Londen geboren als enige zoon van het echtpaar Rossi, uit een geslacht van Italiaanse ijsmakers en -handelaren.

Zijn moeder was Ierse en Francis, vernoemd naar de heilige Franciscus van Assisi, kreeg dan ook een Rooms-Katholieke opvoeding. Hij werd ook vaak Mike genoemd en zijn bijnaam als Status Quo-lid (ten tijde van de hoogtijdagen) was Frame. Al op jonge leeftijd werd hij muziekliefhebber, vooral nadat hij The Everly Brothers op televisie had zien optreden. Daarop vertelde hij zijn ouders dat hij graag een gitaar wilde hebben als kerstcadeau.

Na het doorlopen van de basisschool ging hij naar de Sedgehill Comprehensive School, waar hij bevriend raakte met de latere Quo-bassist Alan Lancaster. Francis was blijkbaar niet zo’n lieverdje op die school, want uitgerekend op de laatste schooldag werd hij definitief van school gestuurd. Met hun bandje The Spectres (waarin ook de latere Quo-drummer John Coghlan zat) speelden ze in 1965 op het vakantiepark Butlins in Minehead, waar ze gitarist/zanger Rick Parfitt ontmoetten en besloten ze samen te werken in wat uiteindelijk The Status Quo zou worden, later (na de verandering van muziekstijl in boogie-rock & roll) verdween de toevoeging ‘The’ en werd het Status Quo. En de rest is geschiedenis… Ter gelegenheid van de verjaardag van Francis Rossi een top tien van (mede) door hem gezongen en meestal ook (mede) geschreven songs van Status Quo:

10. Pictures Of Matchstick Men

De grootste hit uit de psychedelische periode van The Status Quo, uit 1968, werd geschreven en gezongen door Francis. De single bereikte nummer 7 in het Verenigd Koninkrijk en nummer 12 in de Amerikaanse Billboard Hot 100… het was de enige Amerikaanse hit voor de band. In ons land werd nummer 4 in de Veronica Top 40 bereikt.

9. Break The Rules

Van het album Quo uit 1974 komt deze single, geschreven door Rossi, Parfitt, Lancaster, Coghlan en tourmanager Bob Young. Hierbij een akoestische uitvoering uit 2014.

8. Roll Over Lay Down

De live-uitvoering op de gelijknamige ep werd een grote hit in 1975 (nummer 2 in ons land). De originele versie staat op het album Hello! uit 1973. Ook geschreven door Rossi/Young/Lancaster/Parfitt/Coghlan. Deze uitvoering staat niet op een regulier album.

7. Caroline

In 1973 kwam deze single uit, die ook op het album Hello! te vinden is. Rossi en Young schreven de song op een servetje in de ontbijtkamer van een hotel. Caroline is heel vaak de opener van de Quo-concerten, ook kortgeleden op het Ribs & Blues-festival in Raalte. Zowel in het VK als in Zweden werd nummer 5 op de hitlijsten gehaald; in ons land werd Caroline geen hit.

6. Softer Ride

Deze Rossi/Young-compositie was de b-kant van de single Paper Plane uit 1972. Ook deze song stond niet op een regulier album, wel later op verschillende compilatiealbums.

5. Down The Dustpipe

In 1970 kwam deze door de Oostenrijkse singer-songwriter Carl Groszman geschreven song op single uit. Nummer 12 was de hoogste notering in de Britse hitlijst, ondanks dat popzender Radio One weigerde de plaat te draaien; de populariteit van de band dankzij de opwindende concerten was mede debet aan het hitsucces.

4. Gerdundula

Eén van de drie live opgenomen songs op de Roll Over Lay Down-ep uit 1975. Deze is geschreven door Manston/James en de studioversie (die ook op single werd uitgebracht, maar toen geen succes werd) staat op het album Dog Of Two Head uit 1971, het laatste op het Pye-label.

3. Mean Girl

Ook afkomstig van de lp Dog Of Two Head uit 1971 is deze in 1973 op single uitgebrachte door Rossi/Young geschreven song. Na het succes van Paper Plane, op het Vertigo-label, wilde Pye Records een graantje meepikken en dàt lukte, want in het VK werd nummer 20 in de hitlijst bereikt. In ons land was nummer 19 de hoogste notering in de Top 40.

2. Down Down

De enige Britse nummer 1-hit van Status Quo is deze door Rossi/Young geschreven typische Quo-song. De albumversie staat op de lp On The Level uit 1974 en duurt bijna twee minuten langer.

1. Paper Plane

Deze door Rossi/Young geschreven eerste hardrock/boogie-hitsingle van Status Quo staat op het album Piledriver uit 1972, het eerste album op Vertigo. In het VK was nummer 8 de hoogste notering, terwijl in ons land de Top 40 niet werd gehaald.