Roger Hodgson groeide in zijn tijd bij Supertramp uit tot het bekendste lid van de band. De man met de herkenbare hoge stem in magische liedjes als The Logical Song en Give A Little Bit werd op het werk na zijn vertrek dan ook erg gemist. Vandaag is Hodgson 63 jaar geworden. De hits van Supertramp kennen we allemaal, maar op de legendarische albums staat natuurlijk nog veel meer moois dat in veel gevallen onbekend is gebleven. Dit zijn volgens ons de tien beste niet-singles van Supertramp:

10. Try Again

Erg onderschat is het debuutalbum Supertramp uit 1970. Absoluut, de echte Supertramp-sound van latere jaren is hier nog volop in bloei, maar de samenwerking tussen Hodgson en  Davies (en toenmalig gitarist Richard Palmer) leverde toen al meer dan genoeg moois op. Wat te denken van een aandoenlijk lied als Words Unspoken of het twaalf minuten durende Try Again. Dit knap opgebouwde stuk is het hoogtepunt op de eerste plaat.

9. Rudy

Hoewel de jarige Roger Hodgson veel van de beste Supertramp-nummers zong, mag ook het talent van toetsenist/zanger Rick Davies niet onderschat worden. Zo is het door hem gezongen Rudy een van de beroemdste songs op Crime Of The Century, het meesterwerk uit 1974. Erg goed is ook deze uitvoering van het donkere lied op de essentiële live-dubbelaar Paris (1980):

8. Even In The Quietest Moments…

Veel Supertramp-klassiekers worden vermeld als gezamenlijke composities van Roger Hodgson en Rick Davies, maar de titelsong van het perfecte album Even In The Quietest Moments… (1977) was de enige song op de plaat die de heren daadwerkelijk samen hadden geschreven. In dit prachtige lied klinkt de welbekende stem van Hodgson. Van Supertramp is lang niet alles te vinden op YouTube, maar ook in de solouitvoering van onderstaande video komt Even In The Quietest Moments… zeer goed tot zijn recht.

7. Brother Where You Bound

Een meer dan 16 minuten durend progressief stuk van de gelijknamige lp uit 1985. Brother Where You Bound was het eerste Supertramp-album zonder Hodgson, maar ook zonder die voorname zanger en liedschrijver bewees de band in staat te zijn een prima plaat te maken. De titeltrack was behalve de enorme lengte ook opvallend dankzij de bijdragen van gitaarhelden David Gilmour en Scott Gorham, die we natuurlijk kennen van respectievelijk Pink Floyd en Thin Lizzy!

6. Lord Is It Mine

Het megasucces Breakfast In America (1979) staat natuurlijk bol van de hits, maar de albumtracks die niet werden uitverkoren voor singlereleases zijn eveneens onmisbaar. Gone Hollywood en Child Of Vision zijn bijvoorbeeld absolute parels, maar ook het minder vaak genoemde Lord Is It Mine is zeker niet veel minder indrukwekkend. Hodgson zingt hoorbaar vanuit zijn hart in dit zeer emotionele lied.

5. Child Of Vision

Een andere bijzondere albumtrack op Breakfast In America is het eerder genoemde Child Of Vision, waarmee de plaat ook afsluit. Roger Hodgson was de voornaamste componist van het lied en verzorgt dan ook de leadzang, hoewel hij gaandeweg het nummer ook in dialoog gaat met Davies. Tijdens de opnames van Breakfast In America was er dan ook nog geen vuiltje aan de lucht, in tegenstelling tot de minder gemoedelijke sessies voor opvolger Famous Last Words (1982). Schitterend aan Child Of Vision is ook de pianosolo in het tweede gedeelte.

4. Hide In Your Shell

Na twee slecht verkochte lp’s (het prima Supertramp en het matige Indelibly Stamped) lukte het de band om eindelijk door te breken met het album Crime Of The Century (1974). Nog steeds geldt dat meesterwerk als een van de hoogtepunten uit de jaren zeventig. Logisch, want ieder nummer is raak. Zo ook Hide In Your Shell, een door Hodgson gezongen lied met een enorme emotionele lading. Hoewel liveversies zelden afweken van de studio-opnames, is de uitvoering op liveklassieker Paris (1980) wellicht nog net iets beter.

3. A Soapbox Opera

De bandleden mochten achteraf dan niet heel tevreden zijn met het resultaat, toch behoort Crisis? What Crisis? (1975) tot de betere Supertramp-lp’s. Wellicht was de plaat als geheel destijds enigszins teleurstellend na het briljante Crime Of The Century, maar sommige nummers deden echt niet onder voor dat eerdere werk. Het innemende A Soapbox Opera is zelfs een hoogtepunt uit de carrière van Supertramp en een perfect bewijs van Hodgsons genialiteit als componist (al werd zoals gewoonlijk ook Davies vermeld als co-auteur).

2. Crime Of The Century

De finale van Supertramp’s meesterwerk Crime Of The Century (1974) is een sensationele track, gezongen door Rick Davies. Met zijn krachtige vocalen in het eerste gedeelte is het nummer een van zijn beste bijdragen aan het oeuvre van de band. Wat volgt is een goddelijk instrumentaal gedeelte. Aangezien er ook klassiekers als School en Dreamer op Crime Of The Century staan, is het geen wonder dat de lp de definitieve doorbraak voor Supertramp betekende.

1. Fool´s Overture

Het prijsnummer van Even In The Quietest Moments… (1977) was geen single, maar is toch legendarisch. In Nederland werd het ambitieuze stuk van ruim 10 minuten beroemd dankzij het gebruik door radiozender Veronica. Zoals bekend gebruikte de band samples van de historische speech van Winston Churchill uit 1940 (“We shall never surrender”). Fool’s Overture stond vorig jaar terecht in de top 100 van Radio 2’s Top 2000.