Gitaristen zijn vaak al snel de helden van een rockband, maar laten we vooral niet vergeten dat er genoeg andere muzikanten hun plek in de geschiedenis hebben verdiend. Vandaag viert The Doors-toetsenist Ray Manzarek zijn 74e verjaardag, en om dat te vieren zetten wij de meest begaafde, legendarische en invloedrijke classic rock-toetsenisten op een rij.

10. Rick van der Linden

We trappen meteen af met wat Hollands glorie in ons toetsenistenlijstje. Rick van der Linden studeerde aan het conservatorium en behaalde daar erecertificaten voor onder meer piano en kerkorgel. Als muzikaal leider van Ekseption wist Van der Linden als geen ander zijn invloed uit te oefenen op het door rock, klassiek en jazz gedomineerde geluid van de band. Met nummers als Air en The 5th wist de band ook buiten onze landsgrenzen enige potten te breken.

9. Elton John

Wie aan Elton John denkt, denkt in eerste instantie waarschijnlijk aan een zanger en entertainer, maar laten we ook vooral niet vergeten dat de man ook een begenadigd toetsenist is. Voor hij aan zijn solocarrière begon was hij sessiepianist op platen van o.a. Roger Hodgson en The Hollies, maar ook in zijn eigen carrière speelde het instrument een belangrijke rol. Nummers als Your Song, Candle In The Wind en Song For Guy zouden ongetwijfeld aan kracht hebben verloren als iemand anders dan Elton John zelf de pianobegeleiding had verzorgd.

8. Nicky Hopkins

De naam Nicky Hopkins zal velen minder bekend voorkomen dan de andere namen in deze lijst, maar Stones-fanaten weten wel dat hij een geweldig toetsenist was die op talloze legendarische opnames te horen is. Hij was verantwoordelijk voor het beroemde pianospel in Stones-klassiekers als She’s A Rainbow, Sympathy For The Devil en Gimme Shelter. Buiten zijn vele bijdragen aan The Rolling Stones was hij korte tijd lid van Quicksilver Messenger Service en kun je hem horen op platen van The Beatles, Jeff Beck Group, The Who, The Kinks en John Lennon.

7. Tony Banks

“Iedereen had Genesis kunnen verlaten, behalve Tony Banks”, zei Genesis-manager Tony Smith ooit in een interview. En hij had gelijk. Want gedurende het lange bestaan van de band was Banks één van de weinige constante factoren in de groep, met zijn keyboardgeluid en kenmerkende composities als Afterglow en Burning Rope. Dankzij een speeltechniek met gekruiste handen was hij in staat enorm snel te spelen. Banks’ soloplaten waren (behalve A Curious Feeling uit 1979) helaas minder indrukwekkend.

6. Richard Wright

Waar David Gilmour verantwoordelijk was voor Pink Floyd’s kenmerkende gitaargeluid en Roger Waters met zijn concepten de urgentie in de band bracht, is Richard Wright degene die zorgde voor de het dromerige, sferische element. Met zijn warme en gelaagde keyboardgeluid is hij een essentieel onderdeel van Pink Floyd, met name op de albums tot en met Wish You Were Here (1975). Want wie herinnert zich nou niet die prachtige opening van Shine On You Crazy Diamond? Wright bracht overigens ook twee erg goede -maar onderbelichte- soloplaten uit, waarvan wij er één bespraken in onze rubriek Verborgen Juwelen.

5. Jon Lord

Mede bepalend voor de legendarische sound van Deep Purple was de helaas vorig jaar overleden Jon Lord. Met zijn orgelwerk schitterde hij in klassiekers als Child In Time, Highway Star en Lazy. Lord had ook een grote liefde voor klassieke muziek, zoals bijvoorbeeld te horen is op Concerto For Group & Orchestra (1969), de eerste lp van Deep Purple in de beroemde ‘Mark II’ line-up. Aangezien Lord ook een tijd lid was van Whitesnake, mogen we spreken van een ware classic rock-legende.

4. Ray Manzarek

De jarige Ray Manzarek was mede verantwoordelijk voor het compleet unieke geluid van The Doors. Met zijn opvallende orgelspel drukte hij zijn stempel op Doors-klassiekers als Light My Fire en Riders On The Storm, en natuurlijk tijdens optredens van de band. Daarbij kregen hij en gitarist Robby Krieger uitgebreid de ruimte om lange, hypnotiserende solo’s te spelen. Aangezien The Doors geen vaste bassist had, speelde Manzarek ook baskeyboard.

3. Booker T. Jones

We weten het, je kunt de r&b- en soulformatie Booker T. & The MG’s niet echt bij classic rock rekenen. Toch heeft de invloedrijke toetsenist Booker T. Jones wel degelijk een en ander met het genre te maken. Hij werkte samen met talloze classic rockers. Vooral met Neil Young hadden Booker T. en leden van de MG’s goede banden. Ze werkten samen aan Youngs album Are You Passionate? (2002) en Young speelde weer gitaar op Jones’ recente soloalbum Potato Hole (2009). Verder vertoonde Booker T. zijn fantastische toetskunsten op platen van onder anderen Elton John, Levon Helm, Carlos Santana en Bob Dylan.

2. Keith Emerson

We zullen zijn twee eveneens bijzonder getalenteerde collega’s niet onderschatten, maar met zijn onnavolgbare toetsenwerk was Keith Emerson de hoofdattractie van Emerson, Lake & Palmer. Zijn spel in stukken als Knife Edge en de live Mussorgsky-bewerking Pictures At An Exhibition is razendknap, hoewel sommigen het als pretentieus en zielloos bestempelen. Ook in zijn podiumpresentatie wist Emerson in de jaren zeventig te verbazen. Hij martelde zijn instrumenten en raakte daarbij soms zelfs gewond. Zo zou zijn keyboard in 1973 als onderdeel van een ELP-show ontploffen. Helaas voor Emerson gebeurde dat te vroeg, waardoor hij een verwonding aan zijn hand opliep!

1. Rick Wakeman

Wie aan oude optredens van Yes denkt, herinnert zich ongetwijfeld die man die tussen de muren van keyboards nauwelijks nog zichtbaar was. Dat was natuurlijk Rick Wakeman, die door de jaren heen de band maar liefst 5 keer verlaten heeft. Naast zijn werk met Yes heeft hij ook een imposante solocarrière (ongeveer 100 albums, met The Six Wives of Henry VIII als hoogtepunt) en werkte hij met o.a. David Bowie en Cat Stevens. Wakeman staat vooral bekend om zijn imposante solo’s, en brengt veel invloeden uit de klassieke muziek mee in zijn spel. Als toetsenist weet hij bovendien altijd een duidelijke stempel te drukken op nummers waaraan hij bijdraagt.