Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat Byrds verscheen, het laatste album van The Byrds. De band staat natuurlijk bekend om de schitterende Bob Dylan-covers, waaronder Mr. Tambourine Man en Chimes Of Freedom. Ook op dat laatste studioalbum staan uitstekende covers van werk van Joni Mitchell en Neil Young. Hieronder de tien beste covers van de legendarische folkrockers:

10.  Oh! Susannah

Uitermate bekend nummer en door The Byrds min of meer als grapje opgenomen, maar juist daardoor zo charmant. Het door Stephen Foster geschreven lied stond op het tweede Byrds-album Turn! Turn! Turn! (1965), en werd in latere jaren ook op geheel eigen wijze uitgevoerd door zowel James Taylor (op Sweet Baby James, 1970) als Neil Young (Americana, 2012).

9. Turn! Turn! Turn!

Een bekend liedje van The Byrds uit 1965, maar van de hand van folklegende Pete Seeger. De tekst van Turn! Turn! Turn! komt uit het Bijbelboek Prediker: voor alles is een tijd. De single kwam in Nederland op plaats 15 van de hitlijst te staan (in Amerika betekende het lied de tweede nummer 1-hit voor de band) en werd goed gebruikt in de film Forrest Gump (1994).

8. Goin’ Back

Decennia voordat Freddie Mercury (als Larry Lurex) en Phil Collins met dit lied kwamen, speelde The Byrds in 1967 al Goin’ Back. Geschreven door het succesvolle schrijversduo Gerry Goffin en Carole King. De opnames zorgden voor het vertrek van slaggitarist David Crosby. Die was weinig enthousiast over het lied, omdat een lied van zijn hand (Triad) niet op de plaat The Notorious Byrd Brothers (1968) verscheen. De ruzie liep zo hoog op, dat Crosby het veld moest ruimen.

7. Jesus Is Just alright

Oorspronkelijk geschreven door Arthur Reynolds voor zijn gospelgroep The Art Reynolds Singers. The Byrds nam het zelf op in 1969 voor het album Ballad of Easy Rider. Die lp liftte mee op het succes van de film Easy Rider, waar The Byrds muzikaal bij betrokken was. Jesus Is Just Alright werd natuurlijk nog bekender dankzij de hitversie van The Doobie Brothers.

6. The Bells Of Rhymey

Opnieuw een tekst van Pete Seeger. The Byrds nam dit lied op voor het debuutalbum Mr. Tambourine Man (1965), uiteraard in de herkenbare stijl: harmonische zang en de twaalfsnarige gitaar van frontman Roger McGuinn. Deze versie beïnvloedde George Harrison voor zijn lied If I Needed Someone, die voor dat lied dezelfde gitaarriff gebruikte.

5. Hey Joe

In 1966 nam The Byrds Hey Joe op, na lang aandringen van gitarist David Crosby. Hij wilde het lied al in 1964 opnemen, maar de bandmaatjes vonden het maar een matig liedje. Pas nadat andere bands al een hit met Hey Joe hadden gescoord, gingen zijn collega’s overstag en namen het op voor het album Fifth Dimenson (1966), overigens in een totaal andere versie dan die van The Jimi Hendrix Experience.

4. My Back Pages  

The Byrds kreeg grote hits met songs van Bob Dylan. My Back Pages is daar een van. David Crosby (daar is hij weer) vond een nieuw Dylan-cover wel wat veel van het goede. Desondanks is het resultaat een goede cover. Deze versie werd ook gespeeld tijdens Dylan’s muziekfeest The 30th Anniversary Concert Celebration in 1992 door Roger McGuinn, George Harrison, Tom Petty, Neil Young, Eric Clapton en Dylan zelf.

3. You Ain’t Going Nowhere

Bob Dylan was hofleverancier voor de hits van The Byrds. Veel van de covers leidden tot successen van de band. Waaronder You Ain’t Goin’ Nowhere. Dylan nam het in 1967 op in Big Pink met The Band en bracht het pas in 1971 officieel uit. Drie jaar eerder verscheen de versie van The Byrds. Het in countryrockstijl opgenomen lied stond in 1968 op de eerste en enige lp met Gram Parsons als zanger. Nog steeds speelt McGuinn dit lied bij solo-optredens.

2. Cowgirl In The Sand

Een lied van Neil Young, wiens mondharmonica door The Byrds lijkt te zijn overgenomen. Het nummer stamt uit 1969 (uiteraard van Youngs klassieker Everybody Knows This Is Nowhere) en in 1973 verscheen het vervolgens op het ‘Byrds‘-reüniealbum. Daarop speelde de band nog een compositie van Young: (See The Sky) About To Rain. Dat lied zette de Canadese rocker zelf overigens pas een jaar later op plaat (On The Beach).

1. Mr. Tambourine Man

Zonder meer de meest succesvolle cover van The Byrds. Mr. Tambourine Man, ook de titel van de debuut-lp van de band, was de eerste single en betekende direct de doorbraak. In Amerika klom de zeer invloedrijke cover naar de bovenste positie van de hitlijst. Het leverde de schrijver Bob Dylan de nodige aandacht op, ook al vanwege diens overstap naar folkrock, in dezelfde periode.