Je kon er afgelopen weekend niet omheen: de Oscars werden weer uitgereikt. Het gouden beeldje voor de beste titelsong ging dit jaar naar Adele met Skyfall, geschreven voor de gelijknamige film. Heeft natuurlijk niets met classic rock te maken, maar ook helden als Springsteen, The Beatles en Dylan vielen in het verleden in de prijzen met verbluffende bijdragen aan soundtracks. Sommige van de in onderstaande lijst opgenomen nummers werden echter compleet genegeerd door de Academy. Een schande! Hieronder de tien beste filmsongs volgens ons:

10. Roger Waters & Edward Van Halen – Lost Boys Calling (uit: The Legend Of 1900)

De Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore heeft in zijn carrière slechts één absoluut meesterwerk gemaakt met Cinema Paradiso (1988). Een van zijn betere latere werken was The Legend Of 1900 (uit 1999), met Tim Roth in de hoofdrol. Zoals vaker bij Tornatore’s films componeerde grootmeester Ennio Morricone de score. Op de soundtrack stond ook het ontroerende lied Lost Boys Calling van Roger Waters en Edward Van Halen, een combinatie waar menig classic rock-fanaat zijn vingers bij aflikt. Waters schreef het lied samen met Morricone en liet Van Halen schitteren in de gitaarsolo’s. Dat klonk toch een stuk beter dan Waters’ demoversie op zijn solocompilatie Flickering Flame! (DG)

9. Queen – Princes Of The Universe (uit: Highlander)

Als we voor het gemak het uiterst matige Flash Gordon (1980) even vergeten, komen we in het geval van Queen en soundtracks al snel uit bij Highlander. Deze fantasyfilm uit 1986 bevatte een score van Michael Kamen maar ook een aantal nummers van de Britse rockband, waaronder Hammer To Fall en destijds nieuwe tracks als Who Wants To Live Forever. Queens bijdragen aan de film vormden de opmaat voor wat uiteindelijk het album A Kind Of Magic zou worden. Princes Of The Universe werd niet alleen in de film gebruikt, maar fungeerde ook als titelsong voor de Highlander-televisieserie. (SS)

8. Mick Jagger – Memo From Turner (uit: Performance)

Performance (1970) blijft een van de beste Britse films ooit gemaakt. Onder gedeelde regie van Donald Cammell (Demon Seed) en de geniale Nicolas Roeg (The Man Who Fell To Earth) schittert Mick Jagger in de hoofdrol van dit behoorlijk bizarre meesterwerk. Bovendien kun je je haast geen betere rock & roll-soundtrack wensen, met bijdragen van onder meer Ry Cooder, Randy Newman en Jagger zelf. In een van de belangrijkste momenten in de film richt Turner (Jagger) zich tot de camera met zijn Memo From Turner. Het nummer, met Cooder op gitaar, werd een redelijk succesvolle single. (DG)

7. The Byrds – Ballad Of Easy Rider (uit: Easy Rider)

Regisseur en acteur Dennis Hopper had voor zijn motorfilm Easy Rider uit 1969 filmmuziek in gedachten van Crosby, Stills & Nash. Ondanks een toezegging, zagen de drie mannen toch af van deelname aan de film. Hopper vond in Ballad Of Easy Rider van The Byrds het enige nieuwe lied voor zijn film. Een rustig nummer, waar Bob Dylan de eerste regels voor heeft geschreven. Ballad Of Easy Rider heeft geen prijs in de wacht gesleept, maar vormt wel een mooie afsluiter van de film. (FT)

6. Eric Clapton – Tears In Heaven (uit: Rush)

Het verhaal achter de tranentrekker Tears In Heaven is overbekend: Claptons tweejarige zoontje Conor overleed na een val uit het raam van een appartement in New York. De ballad leverde de meestergitarist een van zijn bekendste hits op. Oorspronkelijk stond Tears In Heaven op zijn soundtrack voor de inmiddels vergeten film Rush (1991), met Jason Patric en Jennifer Jason Leigh. Een toch niet onaardige thriller die extra interessant is voor classic rockfans vanwege de bijrol van Gregg Allman! (DG)

5. Bob Dylan – Things Have Changed (uit: Wonder Boys)

Bob Dylan en films, het blijf een merkwaardige combinatie. Een haatliefde-verhouding, kun je zeggen. Waar Dylan als acteur tegenvalt, schrijft de zanger wel de mooiste filmmuziek, waaronder Things Have Changed uit 2000. Hoewel het voor de film Wonder Boys (2000) is geschreven, lijkt het ook een lied voor de Dylan-fans te zijn. Met een subtiele verwijzing naar begin jaren zestig: I used to care, but things have changed. Dylan ontving er het beroemde Oscar-beeldje voor. (FT)

4. Survivor – Eye Of The Tiger (uit: Rocky III)

Weinig nummers zijn zo sterk verbonden geraakt met de film waarin ze gebruikt werden. En weinig films zijn zo sterk verbonden geraakt met de muziek die erin voorkwam. Maar als je denkt aan Eye Of The Tiger van Survivor, krijg je ongetwijfeld beelden van een trainende Sylvester Stallone in Rocky III op je netvlies. Het nummer werd speciaal op verzoek van Stallone geschreven, nadat het niet lukte om Queen’s Another One Bites The Dust als titelsong te krijgen. (SS)

3. David Bowie – Absolute Beginners (uit: Absolute Beginners)

Als je als regisseur bevriend bent met David Bowie en hem zelfs een rol in je film laat spelen, zou je wel gek zijn om hem niet te vragen ook het titelnummer voor zijn rekening te nemen. Bowie, die zowel met acteren (The Man Who Fell To Earth, The Hunger) en filmmuziek (Cat People) al de nodige ervaring had, schreef en zong in 1986 dan ook het nummer Absolute Beginners voor de gelijknamige film over het Londen van de jaren 50. De film werd een commerciële flop; het nummer allerminst. (SS)

2. Simon & Garfunkel – Mrs. Robinson (uit: The Graduate)

Of Mrs. Robinson ook zo’n groot success was geworden als het over Mrs. Roosevelt ging? Dat is namelijk de naam waarmee Paul Simon in 1967 aan het nummer begon te schrijven. Oorspronkelijk was de track niet voor The Graduate bedoeld, maar toen Simon een stukje aan regisseur Mike Nichols liet horen was die zo enthousiast dat het nummer al snel werd herschreven tot Mrs. Robinson, naar een personage uit de film. De versie op de soundtrack duurde slechts 1:12 minuten; een complete versie verscheen later in 1968. (SS)

1. Bruce Springsteen – Streets Of Philadelphia (uit: Philadelphia)

Regisseur Jonathan Demme (The Silence Of The Lambs) vroeg Bruce Springsteen een lied te schrijven voor de film Philadelphia (1993). De zanger kwam met het gelijknamige nummer op de proppen, over een man die aids heeft. Hoewel het lied een Oscar ontving, heeft de zanger het lied niet vaak live gespeeld. Wel voerde hij het lied uit tijdens de MTV Video Music Awards in 1994, maar dan met de gitaar in plaats van synthesizers. (FT)