Het werk van John Lee Hooker wordt gerespecteerd door een groot aantal classic rockers. Hij werkte samen met helden als Carlos Santana (hit The Healer) en Van Morrison, terwijl zijn songs uitgevoerd werden door uiteenlopende namen als AC/DC en Cuby + Blizzards. Gisteren zou de meester 96 jaar geworden zijn, reden voor ons om Hooker te eren met deze tien geweldige covers:

10. Gary Moore – Serves Me Right To Suffer

In 2002 verscheen de tributeplaat From Clarksdale To Heaven: Remembering John Lee Hooker, waarop (blues)rockhelden als Peter Green, Jeff Beck en Gary Brooker de grootmeester eren. Gary Moore bundelde zijn krachten met de legendarische bassist Jack Bruce (die met Moore en Ginger Baker al in de gelegenheidsformatie BBM zat) voor twee Hooker-songs: I’m In The Mood en een hemelse versie van Serves Me Right To Suffer.

9. AC/DC – Boom Boom

Het is goed mogelijk dat je nooit van deze AC/DC-opname gehoord hebt, tenzij je een echte diehardfan bent. De Australische rockers – dat wil zeggen: Brian Johnson en Angus Young – speelden John Lee Hookers song dan ook alleen tijdens een Franse radio-uitzending ter gelegenheid van de release van het album Ballbreaker in 1995. Een leuke uitvoering die je doet afvragen waarom AC/DC nooit meer van Hooker heeft opgenomen.

8. Pacific Gas & Electric – The Motor City’s Burning

Voor wie even vergeten is wat Pacific Gas & Electric ook alweer was: de bluesband scoorde in 1970 een dikke hit met het opzwepende singletje Are You Ready. Voor het zover was had de groep al een tweetal lp’s uitgebracht. Het debuut Get It On (1968) bevatte een piekfijne versie van The Motor City’s Burning. Dat is overigens geen eigen compositie van John Lee Hooker, maar wel bekend in zijn versie (en nog beroemder geworden dankzij de cover van MC5).

7. Cuby + Blizzards – Hobo Blues

Ook het Nederlandse Cuby + Blizzards heeft ooit een John Lee Hooker-cover opgenomen. Het zes minuten durende Hobo Blues is een hoogtepunt op de eerste lp Desolation (1966), met uiteraard een krachtige leadvocal van Harry Muskee. Hobo Blues werd ook op puike wijze gecoverd door Jeff Beck op het tributealbum From Clarksdale To Heaven: Remembering John Lee Hooker (2002).

6. The Doors – Crawling King Snake

Toegegeven, Crawling King Snake is geen eigen compositie van John Lee Hooker. Wel was hij een van de eerste artiesten die het lied beroemd maakten. Veel latere blues- en rockbands coverden het lied en de bekendste daarvan is zeer waarschijnlijk de versie van The Doors, te vinden op het laatste album met Jim Morrison: L.A. Woman (1971). Misschien niet een van de beste tracks op die lp, maar zeker een uitstekende uitvoering.

5. Jimmy Rogers, Jimmy Page, Robert Plant & Eric Clapton – Gonna Shoot You Right Down (Boom Boom)

Een onwaarschijnlijk mooie combinatie van muzieklegendes is te horen in deze prachtversie van Boom Boom, te vinden op het album Blues Blues Blues van The Jimmy Rogers All-Stars Blues Band (1999). Robert Plant en blueslegende Jimmy Rogers wisselen de leadzang af, terwijl Jimmy Page en Eric Clapton schitteren op gitaar. Dit viertal had wel een heel album mogen volspelen, maar de overige samenwerkingen van Rogers (met o.a. Mick Jagger, Keith Richards en Stephen Stills) op het album mogen er ook wezen!

4. Them – Don’t Look Back

Them kennen we natuurlijk als de sixtiesband waar Van Morrison de zanger van was. Het beste album van dit gezelschap is The Angry Young Them (1965), waarop naast originals als Gloria ook een aantal bluescovers staat. Een daarvan is deze schitterende versie van John Lee Hookers Don’t Look Back, die volgens Morrison zelf zijn beste vocale prestatie tot dan toe bevat.

3. George Thorogood & The Destroyers – House Rent Boogie / One Bourbon, One Scotch, One Whiskey

Een hoogtepunt op het debuutalbum van George Thorogood & The Destroyers (1977) is deze medley van John Lee Hooker-nummers (hoewel Hooker One Bourbon, One Scotch, One Whiskey zelf ook had gecoverd). Deze track is overigens ook te vinden op meerdere Thorogood-compilaties, waaronder The Baddest Of George Thorogood & The Destroyers (1992) en Greatest Hits: 30 Years Of Rock (2004).

2. The Spencer Davis Group – Dimples

Deze single uit 1964 is een bijzondere, want het was de eerste van The Spencer Davis Group. Die band – met o.a. Steve Winwood – brak later natuurlijk door met hits als Keep On Runnin’ en Gimme Some Lovin’, maar de cover van de John Lee Hooker-klassieker Dimples geldt als een mooi voorproefje van wat de band in huis had. Werd geen hit, maar deze single is wel een van de betere uitvoeringen.

1. The Animals – Boom Boom

Boom Boom staat drie keer in dit lijstje – in verschillende uitvoeringen – en is dan ook een van John Lee Hookers bekendste songs. De Britse sixtiesband The Animals zette in 1964 een van de mooiste versies op plaat – mede dankzij de krachtige zang van Eric Burdon – hoewel de single alleen in Amerika een mager hitje werd. De Animals-cover werd recentelijk ook gebruikt in de James Bond-film Skyfall.