Vandaag is Golden Earring-zanger Barry Hay jarig, hij is 65 jaar geworden, een kleine maand na collega Cesar Zuiderwijk (18 juli). Hij werd als Barry Andrew Hay op 16 augustus 1948 in Faizabad, India geboren als zoon van Schotse vader (kolonel Philip A. Hay) en een Nederlands-Joodse moeder. Na de scheiding van zijn ouders kwam hij op achtjarige leeftijd met zijn moeder naar Nederland. Hij woonde enige tijd in Amsterdam voordat hij zich met zijn moeder in Den Haag vestigde. Tijdens zijn jeugd zat hij op een Engelstalig internaat. Daarna volgde hij een opleiding aan de kunstacademie. In de zomer van 1967 werd hij de leadzanger van The Golden Earrings, welke naam in 1968 werd gewijzigd in Golden Earring. Ter gelegenheid van Barry’s verjaardag presenteren we een top tien van de beste Golden Earring songs, uiteraard allemaal gezongen door Barry Hay! Laat ons maar weten wat volgens jou de beste Earring songs zijn…

10. Heart Beat

De opener van het album No Promises No Debts uit juli 1979. Het album is een van de drie onfortuinlijke platen uit een van beruchtste periodes uit de geschiedenis van de Earring. De Amerikaanse tournees liepen uit op een ramp, financieel zat de groep aan de grond en zelfs een groot deel van de populariteit moest worden ingeleverd. Ondanks deze miserabele omstandigheden bevat het om bekende redenen in low budget gemaakte No Promises No Debts een lichtpuntje: de aanstekelijke top-drie-hit Weekend Love (gezongen door George Kooymans). Deze single, die niet méér is dan een veredelde demo, werd een van de grootste hits van 1979. De typische albumtrack Heart Beat wordt, evenals Don’t Stop The Show, tijdens concerten nog regelmatig gespeeld.

9. Mad Love’s Comin’

In December 1976 kwam het album Contraband uit, waar deze mooie song op staat. Het was de eerste elpee met de, algemeen als virtuoos beschouwde, ex-Cuby + Blizzards gitarist Eelco Gelling in de vaste bezetting. Het resultaat is een plaat die gedomineerd wordt door gitaren, zoals te horen is op de single Bombay en in de lange solo’s op Con Man en Mad Love’s Comin’. In de Verenigde Staten wordt Contraband met een alternatieve tracklist uitgebracht als Mad Love. De internationale promotietour leidt naar Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Uit twee concerten in Londen wordt de eerste live-dubbelelpee, simpelweg Live getiteld, samengesteld.

8. Instant Poetry

Hitsingle van de Earring uit 1974, die de derde plaats in de Top 40 behaalde en die negen weken in de hitlijst genoteerd stond. De single werd uitgegeven tussen twee albums, waarvan Moontan ook internationale verkopen haalden en Switch de band weer met beide benen op de grond zette. Instant Poetry verscheen als afsluiter van een tijdperk op het verzamelalbum The Complete Single Collection Volume 1 (1961-1974). De song doet voor wat betreft opbouw denken aan Radar Love.

7. The Devil Made Me Do It

Deze single kwam in December 1982 uit en werd een bescheiden hit, nummer 16 in de top 40. In 1998 kwam de song opnieuw op single uit, in een live-versie, maar die haalde de hitparade niet. De song staat op het album Cut uit 1982. Met die plaat beleefde Golden Earring zijn grote comeback. Met name de innovatieve productie van Shell Schellekens liet een duidelijk verschil horen met de voorgaande platen. De ongepolijste rock had plaats gemaakt voor een meer popgeluid, zoals op Baby Dynamite, Last Of The Mohicans, Lost And Found en Chargin’ Up My Batteries. Mede hierdoor en door de eigentijdse productie werd Cut de succesvolste elpee sinds Moontan uit 1973. Twilight Zone (zie 2) werd de eerste single en werd een nummer 1-hit in Nederland en een top-tien hit in de Verenigde Staten.

6. She Flies On Strange Wings

Van het album Seven Tears uit 1971. De muziek van Golden Earring kent begin jaren zeventig naast de harde rock een opvallend zachte, mystieke kant. Op Wall Of Dolls (1970) komt deze gevoeligheid naar boven in Yellow And Blue en See See. Seven Tears herbergt soortgelijke songs als Silver Ships en Hope. De rock prevaleert dan weer op de met een uitbundige riff gegraveerde The Road Swallowed Her Name en deze prachtige Earring-klassieker She Flies On Strange Wings, waarin een hoofdrol is weggelegd voor Barry op de dwarsfluit. Als single werd hiermee de vierde plaats in de Top 40 behaald. Het album Seven Tears behaalde vier keer de nummer 2 in de albumlijst en was hiermee een van de bestverkochte elpees van het jaar.

5. When The Lady Smiles

When The Lady Smiles uit 1984 is de vijfde nummer 1-hit van de Golden Earring. Het nummer kwam twee jaar na Twilight Zone uit. Opvallend zijn de gelijkenissen tussen het succes van Twilight Zone en When The Lady Smiles. Met name de (voor die tijd) sensationele videoclips van Dick Maas zijn een belangrijke factor voor de hernieuwde belangstelling van het grote publiek in de eerste helft van de jaren tachtig. Desalniettemin doen de heren met een iets te gewaagde video van When The Lady Smiles – waarin een non wordt aangerand en een hond de hersens van de dader oppeuzelt – hun buitenlandse aspiraties de das om. Het hitsucces in de Verenigde Staten valt tegen, maar in Canada wordt net als met Twilight Zone de top drie gehaald. When The Lady Smiles is terug te vinden op het experimentele, door Shell Schellekens geproduceerde album N.E.W.S. (1984).

4. Vanilla Queen

Afkomstig van het succesalbum Moontan uit 1973. Moontan is internationaal de succesvolste plaat van Golden Earring. In de Verenigde Staten kreeg de band voor het album een gouden plaat uitgereikt voor een verkoop ter waarde van 1 miljoen dollar. In Nederland en Canada wordt het album ook Goud. De aanloop naar dit succes heeft ten dele te maken met de tournee die de Earring maakte in het voorprogramma van The Who. Deze ervaring werkt muzikale volwassenwording en professionalisme in de hand. Barry ontwierp de hoes, die echter voor de Amerikanen te controversieel was, want te sexy… Moontan geldt als een mijlpaal in de Nederlandse rockgeschiedenis.

3. Candy’s Going Bad

Ook afkomstig van Moontan uit 1973. Het verschil met de voorgaande elpees – Walls Of Dolls (aka Golden Earring), Seven Tears en Together – is met name productioneel goed hoorbaar. Het prijsnummer van Moontan is de wereldwijde hit Radar Love (zie 1). De tweede Amerikaanse single van de elpee is het openingsnummer Candy’s Going Bad. Ook de twee laatste songs, Just Like Vince Taylor en Vanilla Queen, groeien uit tot Earring-klassiekers. Naast de vier Earring-leden Barry, George, Rinus en Cesar doen twee Nederlandse topmuzikanten mee op dit album: saxofonist Bertus Borgers en gitarist Eelco Gelling, die beide later (en niet tegelijkertijd) met de band meespelen tijdens Amerikaanse toernees.

2. Twilight Zone

Twilight Zone (1982) is na Radar Love (1973) de tweede internationale hit van de Earring. Componist George Kooymans wilde Twilight Zone aanvankelijk gebruiken voor een beoogd soloproject. Het succes van zijn groep was eind jaren zeventig begin jaren tachtig namelijk serieus afgenomen en de Golden Earring dacht erover de handdoek in de ring te gooien. Tijdens een vergadering met Pasen 1981 weet manager Freddy Haayen, de bandleden ervan te overtuigen om met een geslaagd slotakkoord afscheid te nemen.

Twilight Zone slaat echter in als een bom. Met behulp van de innovatieve productie van de Bredase drummer Shell Schellekens en de sensationele videoclip van Dick Maas, zorgt de single voor een nieuwe impuls in de al rijke carrière van de band. Twilight Zone slaagt er, net als de bijbehorende elpee Cut, moeiteloos in de nummer 1-positie te bereiken in de Top 40. In februari 1983 wordt Twilight Zone ook een top 10-hit in de Verenigde Staten: nummer 10 in de Billboard Hot 100 en zelfs nummer 1 in de Billboard Rock Tracks. Radar Love kwam in 1974 al tot nummer 13. De concertenreeks die volgt door de Verenigde Staten wordt in tegenstelling tot de peperdure tournees uit de jaren zeventig financieel succesvol afgesloten, vooral omdat Rinus Gerritsen nu als boekhouder fungeert.

De inspiratie kwam van de populaire televisieserie The Twilight Zone, waar Kooymans als kind liefhebber van was. De openingstune van deze serie komt hoorbaar terug in de synthesizerakkoorden aan het begin van het liedje, die daarnaast met het thema van achtervolging en verraad en duistere teksten aanhaakt bij de sfeer van de televisieserie, wat ook geldt voor de begeleidende videoclip, die een van de eerste echte videoclips was waarin ook een verhaal verteld wordt. MTV was net gestart in Amerika en heeft de clip veel gedraaid, wat duidelijk bijgedragen heeft aan het succes van Twilight Zone in de VS. Nauwelijks anderhalf jaar na Twilight Zone (in 1984) herhaalt Golden Earring dit succes met When The Lady Smiles (zie 5) en toert de band door 40 Amerikaanse staten, waaronder Hawaï.

1. Radar Love

Er kan natuurlijk maar één Earring song op nummer 1 staan en dat is Radar Love… wie kent ‘m niet!? Radar Love (geschreven door Barry en George) is de grootste internationale hit van de Golden Earring en zorgt in 1973 voor de internationale doorbraak van de band. De single bereikt de eerste plaats in Nederland, de top 10 in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de zomer van 1974 toert de Earring door de Verenigde Staten waar de groep met Radar Love de dertiende positie in de Billboard Hot 100 haalt. Tijdens concerten rekt de groep het nummer moeiteloos uit tot een kwartier en excelleren de bandleden in respectievelijk een bas-, gitaar- en drumsolo, waarbij drummer Cesar Zuiderwijk over zijn drumstel springt. Het lied wordt als gevolg van zijn thema en de groove beschouwd als de ultieme ‘carsong’. Door dit succes komt ook de elpee Moontan, waarop de song staat, hoog in de hitlijsten.

Pas negen jaar later, in 1982, wist de Golden Earring met Twilight Zone een gepast vervolg te geven aan het succes van Radar Love. Dit laatste nummer heeft dan inmiddels de status van internationale klassieker bereikt. Het nummer werd meer dan 350 keer gecoverd, o.a. door Homer Simpson en heeft een eigen website. De Nederlandse meidengroep Centerfold bracht het ten gehore in sexy lingerie. Het werd ook geparodieerd als ‘Radar Sucks’. In 1992 werd Radar Love gebruikt door Bill Clinton tijdens de presidentiële voorverkiezingen in de VS. Zijn vrouw Hillary deed in 2008 hetzelfde met When The Lady Smiles, maar zodra ze doorhad welke reacties de videoclip hiervan had gehad trok ze de song snel terug!