Natuurlijk, Steve Marriott was de leadzanger van de legendarische band Small Faces. Het meeste eigen werk van de band schreef hij echter samen met bassist Ronnie Lane, een collaboratie die bijzonder gedenkwaardige hits als Itchycoo Park, Tin Soldier en Lazy Sunday opleverde. Bovendien was het Lane die het concept van de beste langspeler van de band (Ogdens’ Nut Gone Flake) bedacht. Vandaag zou de in 1997 overleden bassist 67 jaar geworden zijn. Tijdens het samenstellen van deze lijst kwamen we er wederom achter hoeveel prachtige Small Faces-songs er zijn. Dit zijn volgens ons de tien onmisbare tracks:

10. My Mind’s Eye

Een hit die je tegenwoordig nog maar zelden hoort. In 1966 was My Mind’s Eye echter een redelijk succesvolle single in Nederland (nummer 15 in de hitlijst). Zoals we gewend waren van het team Marriott-Lane was dit lied weer een kort, maar erg aanstekelijk sixtiesjuweeltje. Opmerkelijk genoeg wilde de band My Mind’s Eye eigenlijk helemaal niet als single uitbrengen, maar gezien het succes in de charts bleek het achteraf gezien een uitstekende keus.

9. Song Of A Baker

Ronnie Lane nam in sommige Small Faces-nummers ook de leadzang voor zijn rekening. Zo ook in deze stevige klassieker van het beste album dat de band ooit uitbracht: Ogdens’ Nut Gone Flake (1968). Het idee voor Song Of A Baker ontstond nadat Lane dankzij Pete Townshend kennis nam van het Soefisme (een geloof dat ook op Townshends eigen werk met The Who van invloed was). Pure klasse.

8. Here Come The Nice

Opnieuw een hit voor de band, deze eerste single op het label Immediate. Direct na de labelswitch bracht platenmaatschapij Decca – waar de band voorheen bij zat – de compilatie From The Beginning uit om toch nog even snel en makkelijk geld te verdienen aan de eerdere successen. Here Come The Nice is een licht, pakkend lied van het vaste schrijfduo van de band: Marriott en Lane. Viel in 1967 net binnen de Nederlandse top 30.

7. Sha-La-La-La-Lee

Na Whatcha Gonna Do About It en de flop I’ve Got Mine kwam Small Faces sterk terug met het prachtige Sha-La-La-La-Lee. Het was de eerste single die niet door de band zelf geschreven werd. Het duo Kenny Lynch en Mort Shuman was verantwoordelijk voor deze top 40-hit. Volgens de band week Sha-La-La-La-Lee te veel af van de eigenlijke Small Faces-sound, maar dat weerhoudt ons er niet van om het nummer een welverdiende plaats in deze lijst te geven.

6. Whatcha Gonna Do About It

De debuutsingle van Small Faces was direct een voltreffer. Whatcha Gonna Do About It is een lekker rauwe song die vooral in eigen land hitstatus kreeg. De ster van het nummer is Steve Marriott, wiens zang even krachtig is als zijn gitaarspel. De track, geschreven door Marriott en Lane met een tekst van Ian Samwell, stond ook op het debuutalbum Small Faces (1966).

5. Afterglow Of Your Love

Rond de tijd dat Small Faces uit elkaar ging in maart 1969 bracht label Immediate nog de single Afterglow Of Your Love uit, een track van het meesterwerk Ogdens’ Nut Gone Flake (waarop het nummer gewoon Afterglow heette). Deze werkelijk verbluffende song, een kleine hit in Nederland, had een ongeveer even goede b-kant: het hardere Wham Bam Thank You Man. Steve Marriott richtte na de breuk de hardrockband Humble Pie op, terwijl de overige leden met Ron Wood en Rod Stewart het succesvolle Faces formeerden.

4. Lazy Sunday

De eerste single van de lp Ogdens’ Nut Gone Flake werd een van de grootste hits voor Small Faces. Het door Marriott in overduidelijk Cockney-dialect gezongen lied bereikte zelfs de nummer 1-positie in Nederland. Ook heel sterk was de flink rockende b-kant Rollin’ Over (eveneens van Ogdens’ Nut Gone Flake), later gecoverd door Brian May op diens eerste volwaardige soloalbum Back To The Light.

3. All Or Nothing

Een van de grootste hits van de band, uitgebracht in 1966. In Nederland bleef de single steken op nummer 2, maar in Engeland werd All Or Nothing de enige nummer 1-hit voor Small Faces. Dankzij onder meer de verslavende melodie en het schitterende basspel van Ronnie Lane behoort deze klassieker tot de allerbeste songs uit de jaren zestig. Het zegt genoeg over deze fantastische band dat All Or Nothing nog niet eens bovenaan deze lijst staat.

2. Tin Soldier

Het hemelse Tin Soldier is een van de ultieme Small Faces-songs, in 1967 uitgebracht als single. Met succes, want het nummer bereikte de Britse top 10 en de Nederlandse top 5. Het briljant opgebouwde Tin Soldier bevat misschien we krachtigste vocalen van Marriott uit zijn tijd bij deze band. Hij nam het nummer jaren later opnieuw op met zijn nieuwe band Humble Pie (te vinden op Go For The Throat uit 1981, het laatste album voor die groep uit elkaar ging).

1. Itchycoo Park

Waarschijnlijk het bekendste Small Faces-lied is deze enorme hit uit 1967, genoemd naar de het Londense Little Ilford Park. De vlotte rockklassieker Itchycoo Park, met een intro dat direct herkenbaar is, was ook het grootste succes die de band ooit in Amerika heeft gekend. Sterker nog, het was de enige track die daar ooit de top 40 bereikte. In 1975 werd het lied opnieuw uitgebracht en in eigen land werd het zowaar opnieuw een top 10-hit. Een van de essentiële tracks uit de jaren zestig.