De bekendste leden van The Yardbirds zijn natuurlijk de gitaarlegendes Eric Clapton, Jeff Beck en Jimmy Page. De zanger was de veel te jong gestorven Keith Relf, die in 1976 aan zijn einde kwam toen hij geëlektrocuteerd werd tijdens het gitaarspelen in bad. Vandaag zou hij 70 jaar geworden zijn. De onderstaande tien tracks zijn mede dankzij Relf verplicht voer voor rockliefhebbers.

10. Evil Hearted You

Na het succes van de single For Your Love wist The Yardbirds wederom een hit te scoren met een compositie van Graham Gouldman. Hem kennen we natuurlijk vooral als lid van het latere 10cc, maar in de jaren zestig schreef hij een aantal bijzonder catchy singles voor onder meer The Hollies (Bus Stop) en Herman’s Hermits (No Milk Today). Jeff Beck leverde het smaakvolle gitaarwerk in Evil Hearted You.

9. I’m A Man

Deze Bo Diddley-cover werd al in 1964 op plaat gezet door The Yardbirds (op Five Live Yardbirds), toen nog met een jonge Eric Clapton in de line-up. De bekendere studioversie ontstond toen Beck inmiddels Clapton had vervangen. Beide versies waren in 1965 te vinden op de Amerikaanse release Having A Rave Up With The Yardbirds, de beste langspeler die je van de band zult vinden.

8. Still I’m Sad

Yardbirds-bassist Paul Samwell-Smith en drummer Jim McCarty schreven dit treurig stemmende prachtlied. Still I’m Sad, uitgebracht als de b-kant van de Britse single Evil Hearted You uit 1965, was daarmee een van de eerste eigen composities van de band. Zoals de echte classic rock-fanaat weet, nam Ritchie Blackmore met zijn Rainbow een instrumentale versie op voor het debuut uit 1975. Nog beter is Rainbow’s live-versie op On Stage (1977), dit keer wel met de onovertroffen vocalen van Ronnie James Dio.

7. The Train Kept A-Rollin’

The Yardbirds maakte de definitieve versie van het opzwepende en vaak gecoverde The Train Kept A-Rollin’. Te danken aan Jeff Beck, want het was zijn idee om het te coveren. De basis van het lied werd opnieuw door de band gebruikt voor de instrumental Stroll On, die te horen is in de legendarische clubscene van Michelangelo Antonioni’s klassieke film Blow-Up (1966). In 2003 brachten de overgebleven leden als The Yardbirds het album Birdland uit, waarop nieuwe versies van oude tracks uitgevoerd werden met een aantal grote gitaristen (onder wie Jeff Beck). In het geüpdate The Train Kept A-Rollin’ speelde bijvoorbeeld Joe Satriani mee.

6. Happenings Ten Years Time Ago

Een heerlijke psychedelische rocksong die in 1966 de eerste Yardbirds-single werd met Jimmy Page op gitaar. Ook bijzonder: zijn latere Led Zeppelin-collega John Paul Jones speelde basgitaar. Beck, Page en Jones speelden opnieuw samen in de schitterende instrumental Beck’s Bolero op Truth van The Jeff Beck Group (1968). Happenings Ten Years Time Ago werd opnieuw opgenomen voor het eerder genoemde Birdland, ditmaal met Toto’s Steve Lukather op gitaar.

5. Over Under Sideways Down

Al werden de bandleden van The Yardbirds vermeld as componisten van deze hit, ze gaven openlijk toe dat deze klassieker gebaseerd was op het welbekende Rock Around The Clock van Bill Haley And The Comets. Over Under Sideways Down was een logische hit in 1966, afkomstig van het inmiddels klassieke album Yardbirds (ook bekend als “Roger The Engineer”). Slash speelde een strakke solo in de versie op Birdland.

4. Mr. You’re A Better Man Than I

Deze vaak onderschatte b-kant van de Shapes Of Things-single (zie nummer 3) werd medegeschreven door Mike Hugg, die in een andere grote sixtiesband speelde: Manfred Mann. De tekst bevat wijze woorden over vooroordelen: “Could you condemn a man/If your faith he doesn’t hold?/Say the colour of his skin/Is the colour of his soul?” Aan de Birdland-versie mocht Brian May zijn talenten verlenen.

3. Shapes Of Things

Jeff Beck nam deze Yardbirds-klassieker later opnieuw op voor zijn eerste album Truth (1968). Dat totaal andere arrangement, met de uit duizenden herkenbare stem van Rod Stewart, is misschien nog net iets beter dan het origineel. Het door zanger Keith Relf, bassist Paul Samwell-Smith en drummer Jim McCarty geschreven lied werd door David Bowie gecoverd op diens album Pin Ups (1973). Ook kwam er een nieuwe versie van The Yardbirds zelf op Birdland terecht, met virtuoos Steve Vai op gitaar.

2. For Your Love

Het beroemdste Yardbirds-lied was de eerste grote hit voor de band en de laatste met Eric Clapton als lid. For Your Love, geschreven door de eerder genoemde Graham Gouldman (zie nummer 10), was te poppy voor Slowhand. Hij verliet The Yardbirds en sloot zich aan bij John Mayall’s Bluesbreakers. Commercieel of niet, For Your Love is met recht een van de grootste sixtiesklassiekers.

1. Heart Full Of Soul

Exit Clapton, enter Beck. De allerbeste Yardbirds-song volgens ons was de eerste single met Jeff Beck, verschenen in 1965. De band heeft veel te danken aan Graham Gouldman, want veel van de beste opnames waren door hem geschreven. Liefst drie van de tien songs in deze lijst waren van zijn hand. Zo ook deze onvergetelijke hit, waarin Beck zich direct een onderscheidend megatalent bewees.