Bob Dylan leerde op 9 april 1962 een oerversie van Blowin’ In The Wind aan Gil Turner, die het lied dezelfde avond uitvoerde. Het was de eerste keer dat dit lied gezongen werd, toen nog met maar twee coupletten (met dank aan Tom Willems voor de informatie). De definitieve versie van het lied verscheen op The Freewheelin’ Bob Dylan uit hetzelfde jaar. Vanwege de 51e verjaardag van Blowin’ In The Wind, een top 10 van nummers die de wereld hebben veranderd.

10. Peter Gabriel – Biko

Volgens ons is Biko een van Peter Gabriels beste solonummers en dus krijgt het aangrijpende lied een logische plek in dit lijstje. De zanger schreef het nummer over de Zuid-Afrikaanse activist Steven Biko, die zich fel uitsprak tegen apartheid. Dat werd uiteindelijk Biko’s dood. Gabriel bleef na dit monumentale lied protesteren tegen het apartheidsregime, bijvoorbeeld in de track No More Apartheid op de lp Sun City van Artists United Against Apartheid (1985).

9. Pink Floyd – Another Brick In The Wall (pt. 2)

Eigenlijk is het hele album The Wall één groot protestlied, vooral gebaseerd op verschillende trauma’s van Roger Waters zelf. De plaat gaat in tegen overbeschermende moeders, nare ex-vrouwen, oorlogslustige regeringen en zelfs de fans van Pink Floyd. En natuurlijk tegen het onderwijssysteem en zijn gemene leraren, met Another Brick In The Wall (pt. 2) dat als single ook nog eens een grote commerciële hit voor de band werd (uiterst ongewoon voor Pink Floyd). Dat laatste lag waarschijnlijk mede aan de (eveneens voor Pink Floyd zeer ongebruikelijke) discobeat, een idee van producer Bob Ezrin.

8. Joni Mitchell – Big Yellow Taxi

De enige vrouw van het lijstje, Joni Mitchell. Big Yellow Taxi is vooral een protestlied tegen de ontbossing van Mitchells thuisland Canada. Met een licht-ironische ondertoon in zinnen als: ‘They paved paradise to put up a parking lot’ en ‘They took all the trees, and put ’em in a tree museum/And charged the people a dollar and a half just to see ’em’. De groep Counting Crows scoorde met Big Yellow Taxi eveneens een grote hit.

7. George Harrison – Bangla Desh

In 1971 was de bevolking van het toenmalige Oost-Pakistan (nu Bangladesh) er slecht aan toe. Een jaar eerder had de tropische cycloon Bhola huisgehouden in het land en ondertussen was er ook een onafhankelijkheidsstrijd gevoerd. Het leidde tot veel schade, hongersnood, grote aantallen mensen die noodgedwongen moesten vluchten en 300.000 tot 500.000 doden. In samenwerking met de Benglaase muzikant Ravi Shankar besloot George Harrison het inmiddels legendarische Concert For Bangladesh op te zetten, waarvan de opbrengst de bevolking moest helpen. Drie dagen voor dit evenement verscheen Harrisons Bangla Desh, dat als eerste ‘charity single’ in de popgeschiedenis geldt.

6. Bruce Springsteen – Born In The USA

Toen Bruce Springsteen in 1984 kwam met de elpee Born in the USA, was president Ronald Reagan blij met zo’n patriottistische plaat. Springsteen als arbeider, met een pet in zijn jeans, met de Amerikaanse vlag op de achtergrond. Reagan begreep niet dat het lied niet zoveel over vaderlandsliefde sprak, maar vooral kritiek uitte op de Vietnam-oorlog. Wat te denken van een zin als ‘Send me off to a foreign land to go and kill the yellow man’?

5. U2 – Sunday Bloody Sunday

U2 was waarschijnlijk nooit zo politiek als op het doorbraakalbum War (1983) en Sunday Bloody Sunday is daar het duidelijkste voorbeeld van. Met zijn militair klinkende beat en nogal directe songtekst was het nummer aanvankelijk wat controversieel, maar is het inmiddels uitgegroeid tot één van de allergrootste klassiekers van U2. Overigens gaat het nummer volgens de band niet alleen over de Bloody Sunday van 1972 (waar het Britse leger het vuur opende op ongewapende Noord-Ierse protestanten) maar ook over de Bloody Sunday van 1920 (een gewelddadige dag in de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog).

4. Creedence Clearwater Revival – Fortunate Son

Veel van de beste protestsongs werden geschreven over de oorlog in Vietnam. Een van de beroemdste daarvan is Fortunate Son, een fel lied waarin John Fogerty de oorlog afkeurt en tegelijkertijd de soldaten een hart onder de riem steekt. In zijn ogen kregen de naasten van toenmalig president Nixon – dochter Julie en David Eisenhower in het bijzonder – een voorkeursbehandeling en bleven zij tijdens de oorlog mooi buiten schot. Fortunate Son leverde CCR een terechte, dikke hit op.

3. Crosby, Stills, Nash & Young – Ohio

‘Tin soldiers and Nixon coming’ is de openingszin van Ohio, het lied van Crosby, Stills, Nash & Young. Het nummer werd geschreven door Neil Young en vormt een aanklacht tegen de zogenaamde ‘Kent State Shootings’. Tijdens dit bloedbad van 4 mei 1970, schoten militairen van het Ohio-staatsleger in op ongewapende studenten die demonstreerden tegen de Cambodja Campagne van toenmalig president Nixon.

2. John Lennon – Imagine

De een vindt het een “klein, onsterfelijk meesterwerk” (zoals wij in onze eerdere top 10 van John Lennon-songs), de ander een sentimentele draak. Imagine is hoe dan ook een van de beroemdste songs uit de popgeschiedenis. Veel van zijn tijdgenoten kozen een agressievere manier om te protesteren tegen oorlog en onrechtvaardigheid, maar Lennon vraagt ons simpelweg een vredige wereld voor te stellen. Zoals we in de eerder genoemde Lennon-top 10 al schreven: “Imagine heeft een enorme emotionele impact aan het einde van het onthutsende en onmisbare oorlogsdrama The Killing Fields uit 1984.”

1. Bob Dylan – Blowin’ In The Wind

In Gerde’s Folk Center zong Bob Dylan op 16 april 1962 voor het eerst Blowin’ In The Wind, een week nadat Gil Turner de allereerste versie uitvoerde. In drie coupletten stelt de 20-jarige zanger een aantal vragen, zoals ‘And how many deaths will it take till we know, that too many people have died?’ Een concreet antwoord geeft hij niet op de negen vragen. Het lied wordt opgepikt door onder meer de Burgerbeweging en groeit uit tot het alternatieve volkslied in de jaren zestig. Dylan’s naam als ‘woordvoerder van een protestgeneratie’ is eveneens gezet.