Richie Havens improviseerde tijdens het historische Woodstock-festival een schitterend lied dat uiteindelijk het nummer werd waar de meeste mensen hem om zullen herinneren: Freedom. De tekst, waarin de titel vele malen voorbijkomt, is vandaag de dag nog net zo relevant als toen in 1969. En zo zijn er door de decennia heen natuurlijk nog veel meer fantastische (rock)songs rond het thema vrijheid gemaakt. Op Bevrijdingsdag zetten wij de tien mooiste voorbeelden nog eens op een rijtje:

10. Queen – I Want To Break Free

Deze megahit van Queen is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de komische videoclip, waarin de vier bandleden als huisvrouwen verschijnen. Ook op het podium tijdens een concert in Rio de Janeiro in 1985 verkleedde Freddie Mercury zich als vrouw, wat hem niet in dank werd afgenomen door de fans in het publiek (voor hen had het lied een belangrijke betekenis gekregen). I Want To Break Free werd geschreven door bassist John Deacon en bereikte de hoogste positie in de Nederlandse hitlijst.

9. Jimi Hendrix – Freedom

Een ijzersterke Hendrix-song, opgenomen met Billy Cox op bas en Mitch Mitchell op drums, die pas na zijn dood uitkwam als single. Het nummer was nog niet helemaal klaar toen de gitaarvirtuoos overleed (hij was nog bezig met overdubs), maar is desondanks een van de beste postuum verschenen Hendrix-songs. Freedom stond in 1971 op de eerste studiorelease na zijn dood (The Cry Of Love) en is ook te vinden op First Rays Of The New Rising Sun (1997).

8. The Kinks – Set Me Free

Het korte maar krachtige Set Me Free was in 1965 de vijfde succesvolle Kinks-single op rij. Deze typische Ray Davies-compositie met een erg simpele tekst en een prachtige melodie viel in Nederland net buiten de top tien. In Groot-Brittannië was Set Me Free niet op een album te vinden, maar de single stond wel op de Amerikaanse uitgave van het album Kinda Kinks (1965).

7. Traffic – Freedom Rider

Na het avontuur met de ‘supergroep’ Blind Faith wilde Steve Winwood een soloalbum opnemen, maar uiteindelijk werd het toch weer een samenwerking met Chris Wood en Jim Capaldi van zijn oude band Traffic. Het resultaat was de formidabele plaat John Barleycorn Must Die (1970), met Freedom Rider als een van de hoogtepunten. Een uniek nummer dat wordt gedragen door de altijd aangename zang van Winwood en het sfeervolle fluitspel van Wood.

6. The Who – I’m Free

“I’m free/I’m free/And freedom tastes of reality”, zingt Roger Daltrey in een van de beroemdste songs van The Who’s legendarische rockopera Tommy. De meeste nummers van dat album komen het beste uit de verf als je ze als onderdeel van het concept beluistert, maar I’m Free blijft – net zoals o.a. Pinball Wizard – ook los met gemak overeind. De track heeft een fantastische riff en was succesvol in de Nederlandse top 40. Een logische keus voor deze lijst.

5. The Byrds – Chimes Of Freedom

Het origineel van Chimes Of Freedom is van Bob Dylan, die natuurlijk in meerdere songs over vrijheid schreef (bijvoorbeeld in I Shall Be Released). Zoals vaker bij Dylans composities zorgden de folkrockers van The Byrds met hun hemelse harmoniezang voor een definitieve uitvoering van Chimes Of Freedom, te vinden op het debuutalbum Mr. Tambourine Man (1965). Beklemmend is de live-versie van Bruce Springsteen, te vinden op de ep Chimes Of Freedom (1988).

4. Cream – I Feel Free

Een van de mooiste opnames van Cream is de tweede single I Feel Free uit 1966. De ongewone compositie van bassist/zanger Jack Bruce en tekstschrijver Pete Brown resulteerde in een psychedelisch getinte rockklassieker die een hogere positie in de Britse hitlijst bereikte dan alle andere Cream-singles. I Feel Free was daar ook niet op een album te vinden. In Amerika werd het nummer wel toegevoegd aan het eerste album Fresh Cream.

3. Tom Petty – Free Fallin’

De briljante combinatie van Tom Petty met co-producer/songwriter (en Traveling Wilburys-collega) Jeff Lynne resulteerde in een van Petty’s beste albums: Full Moon Fever (1989). Het beroemdste lied van die plaat is het heerlijke Free Fallin’, dat ontstond uit drie simpele akkoorden. Het leverde Petty zijn hoogst genoteerde hitsingle op in Amerika. De rocker speelde ook een mooie versie in het populaire programma Saturday Night Live.

2. Neil Young – Rockin’ In The Free World

Neil Young uit in de tekst van Rockin’ In The Free World felle kritiek op de toenmalige president Bush. Aangezien de plaat uitkwam rond de tijd waarin de Berlijnse Muur viel, werd deze vurige hardrocksong door velen ook gezien als een hymne voor vrijheid. Het lied staat in twee versies op Youngs album Freedom (1989): een akoestische en een elektrische. Een van de meest geliefde songs van deze levende legende.

1. Lynyrd Skynyrd – Free Bird

“I’m as free as a bird now/And this bird you can not change”, zingt Ronnie Van Zant in deze essentiële classic rock-song. Free Bird is de mannen van Lynyrd Skynyrd op de piek van hun kunnen. De majestueuze gitaarsolo´s van Allen Collins behoren tot de beste uit de rockgeschiedenis en brachten de concerten van Skynyrd tot een spectaculaire climax. Het origineel staat op klassieker (Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd) uit 1973, maar een nog net wat langere ­– en betere – versie is te vinden op livespektakel One More From The Road (1976).