Iron Maiden wordt in 1975 in Leyton (Oost-Londen) door bassist Steve Harris opgericht en evolueert in de loop der jaren tot een van de beste metalbands. Tot nu toe heeft Iron Maiden 15 studioalbums uitgebracht, de meest succesvolle daarvan zijn The Number Of The Beast, Piece Of Mind en Powerslave, allemaal uit de jaren tachtig. Tijd voor een best of.

10. Two Minutes To Midnight

Dit was de eerste single van het zeer succesvolle album Powerslave (1984). Het nummer behaalde plaats 11 in de Engelse hitparade en is live nog steeds een fantastische meezinger. De tekst refereert aan de zogenaamde Doomsday-klok.

9. Wrathchild

Een oud nummer van het tweede Maiden-album Killers uit 1981. Dit was het laatste album met zanger Paul Di’Anno en het eerste album met gitarist Adrian Smith. Killers is tevens de eerste Maiden-plaat met producer Martin Birch achter de knoppen. Wrathchild is het enige nummer van Killers dat nog veel live gespeeld wordt.

8. Wasted Years

Op het album Somewhere In Time (1986) gebruikt Iron Maiden voor het eerst gitaarsynthesizers, maar bij het nummer Wasted Years worden die – gelukkig – niet gebruikt. Wasted Years is een goede rocksong met een pakkend refrein die plaats 18 in Engeland behaalde. Het is het eerste solo geschreven nummer van Adrian Smith.

7. The Rime Of The Ancient Mariner

Dit is een van de langste Iron Maiden-songs uit het repertoire, te vinden op Powerslave. De tekst is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Samuel Taylor Coleridge en het werd geschreven in 1797. Er komt een aantal quotes uit het gedicht in het nummer voor en de live versie op Live After Death is super!

6. Run To The Hills

Run To The Hills is de eerste single van het album The Number Of The Beast (1981) en tevens het eerste album met de charismatische Bruce Dickinson als de charismatische frontman. Op Number Of The Beast horen we ook voor het eerst drummer Clive Burr. Run To The Hills is een zeer populaire Maiden-song en dat komt mede door het heerlijke uptempo-ritme, maar ook door de zeer goede vocalen van Dickinson.

5. The Number Of The Beast

De tweede single van het gelijknamige album veroorzaakte nogal wat commotie; zeker in de USA. Dat had natuurlijk te maken met de religieuze inhoud van de tekst waar bepaalde groeperingen in Amerika nogal moeite mee hadden. “Satan’s work is done/For The Devil sends The Beast with Wrath.” Het nummer staat altijd op de setlist en is ook al in videogames en films gebruikt.

4. Aces High

De tweede single van Poweslave en een all time favoriete Maiden song. De tekst gaat over een RAF pilot die tegen de Duitse Luftwaffe vecht tijdens de beruchte Battle Of Britain. Als het nummer live gespeeld wordt – en dat is vaak – wordt het meestal voorafgegaan door de Churchill-speech “We shall fight on the beaches…” De liveversie is meestal nog beter, een echte hardrockkraker.

3. Phantom Of The Opera

Het oudste Maiden-nummer in deze lijst. Phantom Of The Opera komt van het debuutalbum uit 1980 en werd, natuurlijk, gecomponeerd door Steve Harris. Het is tevens het langste nummer (7:20) van het album en wordt gezongen door de eerste zanger van Iron Maiden Paul Di’Anno. Het is een snel, bijna trashy nummer met veel heerlijke snelle gitaarriffs en hooks. De liveversie met Bruce als zanger op Live After Death is waanzinnig!

2. The Trooper

Dit was de tweede single van Piece Of Mind uit 1983. The Trooper was heel vaak te horen op de radio, vooral in de USA. Het nummer wordt gekenmerkt door de legendarische leadgitaarriff van Murray en Smith en het gallopritme van de song. Harris baseerde de tekst op een gedicht van Lord Tennyson, getiteld The Change Of The Light Brigade. Het is een zeer populair nummer bij de fans en is dan ook vaste prik tijdens Maiden-concerten.

1. Hallowed Be Thy Name

Het laatste nummer van het fantastische album The Number Of The Beast. Het is geschreven door Harris en de tekst gaat over de laatste minuten van een gevangene die zal worden opgehangen. “I’m waiting in my cold cell, when the bell begins to chime…” Het is een geweldig metalnummer met twee gitaarsolo’s en een paar bijna filosofische teksten van Harris. Het nummer staat altijd op de setlist en het is het favoriete Iron Maiden-nummer van Bruce Dickinson. In 1993 wordt het ook als single uitgebracht en wel de versie die staat op het album A Real Dead One. Hallowed Be Thy Name werd o.a. gecovered door Dream Theater en Iced Earth. Het is de ultieme Maiden-song!