Lou Gramm, die natuurlijk de popgeschiedenis ingaat als de stem van Foreigner, wordt vandaag 63. Zoals eind maart al op onze site te lezen was, gaat hij binnenkort eindelijk weer optreden met zijn oude collega Mick Jones tijdens de inhuldiging van de het duo in de Songwriters Hall Of Fame. Hopelijk blijft het niet bij slechts één optreden. Vandaag is in ieder geval alvast een goed moment op terug te blikken op de vele geweldige songs waarmee Foreigner in het verleden succes had. Dit zijn de tien beste volgens ons:

10. Waiting For A Girl Like You

We trappen af met een zoete ballad die veel rockliefhebbers waarschijnlijk liever links laten liggen. Waiting For A Girl Like You is inderdaad een wel erg commerciële single, maar verdient toch een plek in deze lijst vanwege de als altijd formidabele zang van Lou Gramm, het memorabele synthesizerdeuntje en de vakkundig opbouw van het lied. De track was de derde single van het album 4 (1981), na het voor Foreigner-begrippen wat minder succesvolle Juke Box Hero.

9. I Want To Know What Love Is

Hoe kan de grootste hit van Foreigner nu zo laag in dit lijstje staan, horen we veel van onze lezers al denken. Volgens ons heeft de band wel betere nummers gemaakt, maar I Want To Know What Love Is blijft natuurlijk wel een fijne ballad, gedragen door de prachtige zang van Lou Gramm. Voor de opname van het lied pakte Foreigner het groots aan door ondersteuning te vragen van The New Jersey Mass Choir, zangeres Jennifer Holliday en The Thompson Twins. Het lied werd recentelijk nog compleet verkracht door Mariah Carey, waardoor het origineel alleen maar beter klinkt.

8. Juke Box Hero

Deze heerlijke track werd niet zo’n groot succes als de vorige single van het album 4 (Urgent), maar geldt toch als een Foreigner-classic. Volgens gitarist Mick Jones ontstond Juke Box Hero uit twee songs die hij met frontman Lou Gramm had geschreven. Eenmaal samengevoegd kwam er een harde, catchy rocker uit voort met een verhalende tekst. Het lied gaat over een jongetje dat helemaal omver geblazen wordt door een rockconcert en vervolgens zelf een rockster wil worden.

7. Urgent

De eerste single van het hitalbum 4 (1981) was deze pakkende rocksong die ondanks het typische jaren tachtig-geluid vandaag de dag nog steeds overeind blijft als een van Foreigner’s beste tracks. De band kreeg voor Urgent ondersteuning van de beroemde Thomas Dolby op synthesizer en de saxofoonsolo in het tweede gedeelte werd ingespeeld door Junior Walker, die ten tijde van de voltooiing van het lied toevallig in de buurt optrad.

6. Say You Will

Een van de laatste grote hits voor Foreigner, deze eerste single van het aardige album Inside Information (1987). De door een synthesizer gedreven melodie uit het begin van Say You Will zit gelijk in je geheugen gegrift en de zang van Lou Gramm is weer ijzersterk. Na de tweede single van Inside Information (I Don’t Want To Live Without You) was het toch echt gedaan met de monstersuccessen van Foreigner, hoewel Gramm solo nog wel singlesuccessen kreeg.

5. That Was Yesterday

Tegen de tijd dat het album Agent Provocateur in 1984 verscheen, had Foreigner een nieuw commercieel hoogtepunt bereikt. Het zeer catchy That Was Yesterday werd van het album getrokken als opvolger van Foreigner’s grootste hitsingle: de zoete ballad I Want To Know What Love Is (zie nummer 9). Die twee hitsingles zijn overigens twee van de weinige echt goede songs op Agent Provocateur.

4. Feels Like The First Time

De debuutsingle van Foreigner was direct een dikke hit voor de band. Het lied was – net zoals Cold As Ice – al voor de oprichting van de hitmachine door gitarist Mick Jones geschreven. Jones, die in de jaren zeventig korte tijd bij zowel Spooky Tooth als The Leslie West Band zat, was hongerig naar succes en schreef een aantal songs zonder te weten wat hij er precies mee zou doen. Met de toevoeging van Lou Gramm’s krachtige zang werd Feels Like The First Time een ijzersterke song die ook 35 jaar later nog op classic rock-zenders te horen is.

3. Starrider

Een iets minder bekende song, afkomstig van het debuutalbum Foreigner (1977). Aangezien dat wellicht de beste langspeler is die de band ooit afleverde, staan er natuurlijk meer parels op dan alleen de hits Cold As Ice en Feels Like The First Time. Het minder commercieel klinkende Starrider werd overigens de tweede single van het album, maar deed – zoals misschien wel een beetje te verwachten was – helemaal niets. Het betoverende lied werd geschreven door Mick Jones in samenwerking met toetsenist Al Greenwood.

2. Hot Blooded

Het tweede Foreigner-album Double Vision (1979) was enigszins teleurstellend na het sterke debuut, maar de plaat leverde wel weer twee heerlijke megahits op: de titeltrack (die ons lijstje net niet gehaald heeft) en het verrukkelijke feestnummer Hot Blooded. Deze track werd gebouwd rondom een geweldige gitaarriff en door Gramm en Jones binnen tien minuten geschreven. Hot Blooded bereikte nummer 3 in Amerika, maar in Nederland haalde de single niet eens de top 40.

1. Cold As Ice

Van de stomende hitte van Hot Blooded naar de vrieskou van Cold As Ice. In de liner notes bij de ultieme compilatie van de band (The Definitive Foreigner) zegt Mick Jones dat hij aan actrice Joan Crawford dacht toen hij Cold As Ice schreef. Deze megahit is natuurlijk een van de ultieme Foreigner-songs en ook in Nederland bereikte het lied de top 10. Inmiddels misschien een beetje grijsgedraaid, maar het blijft een sublieme rockklassieker.