Je Kiss-favorieten in een top 10-lijstje proppen is een zware klus. Daarvoor heeft de band simpelweg te veel klassiekers gemaakt. Aangezien ‘Star Child’ Paul Stanley vandaag 61 geworden is, besloten we toch maar een poging te wagen. Welke favorieten er zoal ontbreken? Hotter Than Hell, Deuce, Cold Gin, Sure Know Something, Unholy en Psycho Circus, bijvoorbeeld, maar ook de door sommige fans gehate megahit I Was Made For Loving You. Uiteindelijk is het een mooi lijstje geworden, al zeggen we het zelf.

10. Shout It Out Loud

Deze explosieve rocksong is een van vele stampers tijdens de liveshows van Kiss. Shout It Out Loud is afkomstig van het beste studioalbum dat Kiss ooit maakte (Destroyer, 1976), maar het zal niemand verrassen dat de liveversie van Alive II (1977) nog net wat gaver is. Die uitvoering werd trouwens net als de studioversie als single uitgebracht.

9. Creatures Of The Night

Het zou niet raar zijn om deze lijst te vullen met alleen tracks uit de jaren zeventig. Toch is deze heavy titelsong van het gelijknamige album uit 1982 een van de lekkerste nummers die Kiss ooit maakte. Creatures Of The Night werd vreemd genoeg alleen in Engeland uitgebracht als single, waar het slechts een bescheiden hitje werd.

8. Calling Dr. Love

Een van de twee singles van Destroyer-opvolger Rock And Roll Over (1976) en een typische Gene Simmons-track. Met zijn sterke leadzang, een dreunende riff en strak gitaarwerk van Ace Frehley in de solo werd Calling Dr. Love een Kiss-klassieker en livefavoriet. Net zoals bij het eerder genoemde Shout It Out Loud werd deze track kort na de release verbeterd op Alive II.

7. Love Gun

Het album Love Gun (1977) behoort tot de beste studioplaten van Kiss, naast het debuut uit 1974 en Destroyer. De plaat bevat knallers als Christine Sixteen, Plaster Caster en de titeltrack, en was de eerste lp van de band waarop alle leden de leadzang voor hun rekening nemen. Love Gun werd als single geen grote hit, maar er zullen weinig Kiss-fans zijn die deze vitale rocker niet tot hun favorieten rekenen.

6. Black Diamond

Er wordt vaak gezeurd over de overdubs op doorbraakplaat Alive! (1975). Honderd procent ‘live’ is het album net zoals veel andere live-releases niet, maar wat geeft het als een track als Black Diamond (oorspronkelijk van het debuutalbum Kiss uit 1974) nog veel beter klinkt dan in de studioversie? Deze Paul Stanley-song werd grotendeels gezongen door drummer Peter Criss en is een van vele hoogtepunten op Alive!

5. Strutter

Voordat Alive! verscheen in 1975 hadden de rockgoden van Kiss al veel van hun beste songs uitgebracht op de eerste drie albums Kiss (1974), Hotter Than Hell (1974) en Dressed To Kill (1975). Strutter heeft alles wat een ongecompliceerde Kiss-classic maakt en laat gegarandeerd iedereen in het publiek uit zijn dak gaan. Voor de compilatie Double Platinum (1978) nam de band een nieuwe versie op met de titel Strutter ’78.

4. God Of Thunder

Deze machtige track van Destroyer (1976) werd geschreven door Paul Stanley, maar op aanraden van producer Bob Ezrin nam Gene Simmons de leadzang voor zijn rekening. God Of Thunder past de demonisch ogende Simmons dan ook als gegoten. “God of thunder and rock & roll/The spell you’re under will rob you of your virgin soul”, brult Simmons in het refrein van een van de allerbeste niet-hits van de band.

3. Rock & Roll All Nite

Naast het onvermijdelijke I Was Made For Loving You is dit waarschijnlijk de bekendste Kiss-track. De onweerstaanbare meezinger Rock And Roll All Nite werd in de liveversie van Alive! de eerste megahit voor Kiss. Zoals gewoonlijk bij Kiss is deze track geen lyrisch meesterwerk, maar met het verstand op nul is het heerlijk meeblèren met deze direct herkenbare rockklassieker. Hairmetalband Poison coverde het lied.

2. 100,000 Years

Ook deze voortdenderende monstertrack van het Kiss-debuutalbum uit 1974.werd op het podium overtroffen. Zo is 100,000 Years op Alive! uitgerekt tot meer dan twaalf minuten, waarin Peter Criss de ruimte kreeg om te schitteren in een lange drumsolo. Hij is uiteraard niet de enige, aangezien ook Ace Frehley flink tekeer gaat op zijn gitaar. 100,000 Years behoort zeker in deze versie tot het allerbeste uit de hardrock van de jaren zeventig.

1. Detroit Rock City

We vroegen onze volgers op Twitter naar hun favoriete Kiss-tracks, maar de reacties waren zo divers dat het onmogelijk is een ‘winnaar’ te kiezen.  Toch vermoeden we dat veel fans zich wel kunnen vinden in onze keuze voor Detroit Rock City als de ultieme Kiss-song. Jarige Paul Stanley schreef dit lied met producer Bob Ezrin (o.a. Alice Cooper) nadat een fan omgekomen was in een ongeluk toen deze onderweg was naar een Kiss-concert. Ook al is deze ‘serieuzere’ track een fantastisch rocknummer, het was de ballad Beth op de b-kant die in de Amerikaanse hitlijsten belandde.