Jeff Beck zal niet snel ontbreken in een lijstje met de beste rockgitaristen. De man heeft een volstrekt unieke sound en kan zijn gitaar laten zingen als een nachtegaal (zoals te horen is in de nummer 1 van deze top 10). Hoewel de vandaag 69 geworden gitaarlegende natuurlijk ook geweldige muziek maakte als lid van The Yardbirds, concentreren we ons hieronder op zijn solocarrière.

10. Jeff Beck – Brush With The Blues

Met Who Else! (1999) maakte de gitaarvirtuoos zijn eerste reguliere studioalbum met eigen materiaal in tien jaar. In de tussentijd bracht Beck een soundtrack (Frankie’s House, 1992) en een album met covers (Crazy Legs, 1993) uit. Het hoogtepunt van Who Else! – waarop hij overigens wordt bijgestaan door Jennifer Batten, een van ’s werelds beste vrouwelijke gitaristen – is absoluut de heftige blues-instrumental Brush With The Blues. Zie en hoor Beck helemaal losgaan tijdens zijn uitvoering in het programma van Jools Holland:

9. Jeff Beck – Led Boots

Beck’s meest geprezen soloalbum Blow By Blow (1975) kreeg een jaar later een bijna net zo goed vervolg met Wired. Deze opnieuw lekker gevarieerde lp bevat onder meer Jan Hammers avontuurlijke Blue Wind en de memorabele akoestische ballad Love Is Green. Toetsenist Max Middleton componeerde de openingstrack Led Boots, waarin de hele band zich vier minuten lang uitleeft in wilde fusion.

8. Beck, Bogert &Appice – Superstition

In 1972 formeerde Beck met bassist Tom Bogert en de geweldige drummer Carmine Appice (beiden van de sixtiesband Vanilla Fudge) een van de vele ‘supergroepen’ van de jaren zeventig: Beck, Bogert & Appice. De band bestond niet lang en bracht slechts één titelloze studio-lp uit in 1973. Deze plaat viel enigszins tegen, maar leverde wel een erg gave cover van Stevie Wonders funkklassieker Superstition op. Beck nam vaker uitmuntende versies op van Wonders composities (zie ook nummer 2).

7. Jeff Beck – Beck’s Bolero

Over supergroepen gesproken… De invloedrijke instrumental Beck’s Bolero werd opgenomen door Beck met Jimmy Page, Keith Moon, John Paul Jones en de beroemde sessiepianist Nicky Hopkins! De melodieuze track verscheen als de b-kant van Beck’s hit Hi Ho Silver Lining (1967) en later op het Jeff Beck Group-debuut Truth (1968). Beck’s Bolero werd ook gespeeld toen de meestergitarist werd ingehuldigd in de Rock & Roll Hall Of Fame (in 1999). Zoals hieronder te horen is, barstte Beck vervolgens los in een instrumentale versie van Led Zeppelin’s Immigrant Song, bijgestaan door Jimmy Page:

6. Jeff Beck Group – Going Down

Onlangs speelde Jeff Beck deze bluesklassieker van Don Nix nog met The Rolling Stones tijdens de ’50 And Counting Tour’ van die legendarische band. Beck wist wel raad met Going Down, want hij coverde het nummer in 1972 al voor het laatste album onder de naam The Jeff Beck Group (simpelweg Jeff Beck Group getiteld). Mede dankzij de prima zanger Bobby Tench en drumlegende Cozy Powell is deze uitvoering misschien wel de definitieve.

5. Jeff Beck – The Final Peace

There And Back uit 1980 is een vaak onderschatte lp uit Jeff Beck’s carrière. Het gitaarspel in composities als El Becko en The Pump is briljant als altijd, maar van zeldzame schoonheid is de afsluitende gitaarballad The Final Peace. Beck componeerde dit stuk samen met toetsenist Tony Hymas, die de bijzondere sfeer mede bepaalde met zijn subtiele keyboardklanken. The Final Peace werd een soort voorloper van het latere (nóg mooiere) Where Were You op Jeff Beck’s Guitar Shop (1989), waarop Hymas ook al te horen was.

4. Jeff Beck – Goodbye Pork Pie Hat

Van jazz moeten wij over het algemeen weinig hebben, maar hoe Jeff Beck deze legendarische Mingus-compositie onder handen neemt is werkelijk grandioos. De snarenmeester maakt het stuk helemaal eigen met zijn totaal unieke gitaarsound, maar ook de andere muzikanten schitteren (onder wie Max Middleton op zijn elektrische piano). Alleen al voor deze prestatie is de lp Wired (1976) het aanschaffen waard.

3. Jeff Beck Group – Shapes Of Things

Als lid van The Yardbirds scoorde Jeff Beck in 1966 al een hit met de single Shapes Of Things (in maart door ons gekozen als een van de beste Yardbirds-songs). Voor het eerste album van The Jeff Beck Group (klassieker Truth, 1968) nam de gitarist een alternatief, misschien nog wel beter arrangement van het lied op. Krachtig gezongen door Rod Stewart.

2. Jeff Beck – ‘Cause We’ve Ended As Lovers

Na het uiteenvallen van Beck, Bogert & Appice (zie nummer 8) nam Beck met de legendarische Beatles-producer George Martin een van de allerbeste instrumentale gitaarplaten uit de rockgeschiedenis op. Blow By Blow (verschenen in 1975) liet nog meer dan in de voorgaande jaren horen hoe virtuoos Beck was. Het prijsnummer van de lp was het door Stevie Wonder geschreven ‘Cause We’ve Ended As Lovers, opgedragen aan de onderschatte gitarist Roy Buchanan.

1. Jeff Beck – Where Were You

Een in technisch en compositorisch opzicht verbluffend stuk van het album Jeff Beck’s Guitar Shop (1989), waarin alleen de zingende gitaar van Beck en de toetsen van Tony Hymas te horen zijn. Het gevoelige en kippenvelopwekkende Where Were You werd door latere stergitaristen als Steve Lukather en Steve Vai genoemd als een van de beste instrumentale gitaarstukken, en wij kunnen het daar alleen maar mee eens zijn.