Vandaag wordt Dave Mustaine 52 jaar en dus is het tijd voor een top 10 van Megadeth songs. Dave richtte de band op in 1983 en het debuutalbum Killing Is My Business zag het licht in 1985. Vooral de periode met Nick Menza (drums) en Marty Friedman (gitaar) leverde zeer goede albums op. Dave heeft natuurlijk wel al aardig wat narcoticaproblemen gehad, maar de band bestaat nog steeds en onlangs – 4 juni –  verscheen het veertiende album getiteld Super Collider.

10. Foreclosure Of A Dream

Dit nummer werd ook als single uitgebracht en staat op het zeer goede album Symphony Of Destruction uit 1992. Het is een lekker trashy nummer met uitmuntende vocalen van Dave en het nummer piekte op 30 in de billboard top 100.

9.  Trust

Dit is de openingstrack van Cryptic Writings, het zevende studio album van de band. Het is tevens het laatste album waarop drummer Nick Menza te horen is. Met deze plaat wordt een duidelijk commerciëlere richting ingezet en het album scoort dan ook behoorlijk goed bij het hardrockpubliek. Trust, als single was behoorlijk succesvol, maar veel echte trashmetalfans haakten bij dit album af.

8. Sweating Bullets

De derde single van Symphony Of Destruction. Het nummer kent bijna rap-achtige vocalen van Dave en bevat heerlijke staccato gitaarriffs; de flitsende gitaarsolo van Friedman maakt dit nummer compleet. Sweating Bullets betekent ergens heel erg nerveus over zijn en Dave heeft toegegeven dat hij daar ook heel vaak last van had/heeft…..

7. A Tout Le Monde

Het nummer staat op het album Youthanasia uit 1994 en het is gecomponeerd door alle vier de bandleden. De titel betekent zoveel als voor de hele wereld of voor iedereen, en het is in tegenstelling tot wat veel mensen denken GEEN zelfmoordnummer. A Tout Le Monde werd in 2007 opnieuw uitgebracht met gastvocalen van zangeres Cristina Scabbia van Lacuna Coil, maar de oorspronkelijke versie is stukken beter.

6. Wake Up Dead

Dit is de allereerste single van Megadeth. Het is de openingstrack van hun tweede album Peace Sells…But Who’s Buying? Het is een thrashy track met lekkere gitaarhooks en de tekst gaat waarschijnlijk over Dave zelf, die bang is voor de wraak van zijn vriendin omdat hij haar bedrogen heeft met een ander….hij durft niet te gaan slapen omdat hij bang is in zijn slaap vermoord te worden. “I know if I wake her, I’ll wake up dead…”

5. Hangar 18

Het tweede nummer van het zeer goede en succesvolle Rust In Peace album; uitgebracht in 1990. Op dit album spelen Marty Friedman en Nick Menza voor de eerste keer bij Megadeth en het blijkt een goede zet van Dave om deze twee super muzikanten bij de band te halen. Hangar 18 is een vet nummer met een heftig gitaarintro en veel tempowisselingen. Het nummer gaat over de geheimzinnige hangaar 18 in Dayton , Ohio waar, zo men zegt, een buitenaards ruimteschip naartoe is gebracht…. De tekst is van Menza en de muziek van Mustaine en de single deed het in Ierland en Engeland zeer goed.

4. Peace Sells

De titelsong van Megadeth’s tweede studio album uitgebracht in 1986. Het nummer is vaste prik bij Megadeth-concerten en behoort tot de favoriete tracks van de diehardfans. Het is een echt trash metal nummer en het gaat over de negatieve stereotypering van liefhebbers van heavy metal. Deze zijn volgens Mustaine trouwens allemaal onzin!

3. Symphony Of Destruction

Alweer een nummer, tevens een single, van het zeer succesvolle album Countdown To Extinction. Dit is waarschijnlijk een van de bekendste Megadethsongs. Het nummer wordt gedomineerd door de heavy gitaarriff en de snelle solo’s van Friedman. De tekst geschreven door Mustaine gaat over hoe de mensheid zichzelf vernietigt door politieke leiders blind te volgen…. “We dance like marionettes, swaying to the symphony…. Of destruction.”

2. In My Darkest Hour

Dit nummer staat op het derde studio album van Megadeth getiteld So Far, So Good, So What en de “unieke” bezetting op die plaat was Mustaine, Ellefson, Jeff Young en Chuck Behler. Het album werd zeer goed ontvangen en vooral In My Darkest Hour groeide uit tot een icoon song van de band. Dave schreef het nummer n.a.v. het overlijden van de bassist van Metallica, Cliff Burton, maar de tekst gaat eigenlijk over de verbroken relatie met zijn vriendin van toen. Het nummer is vaste prik bij concerten en de single kreeg behoorlijk wat radio airplay.

1. Holy Wars…The Punishment Due

Waarschijnlijk het beste Megadeth-nummer ooit. Holy Wars is de openingstrack van het album Rust In Peace en kent een fantastisch instrumentaal intro, gevolgd door vette staccato gitaar riffs, een semi-akoestisch middenstukje en een supersnelle gitaarsolo aan het einde. Dit is echt een headbangerslied pur sang. Het nummer gaat over het Noord-Ierland-conflict en staat volgens mij bij elk concert op de setlist; trashen maar, maar dan op maximum volume!!