Vandaag mag Mötley Crüe-zanger Vince Neil 52 kaarsjes op zijn verjaardagstaart uitblazen. Gezien de geschiedenis van de blonde zanger en zijn band (vechtpartijen, drank- en drugsmisbruik, auto-ongelukken etc.) toch een hele prestatie! Speciaal daarom stelde Classic Rock Mag een lijst samen van de tien beste Crüe-songs uit de absolute hoogtijdagen van de glam metal-giganten. Enjoy! 

10. Primal Scream
Begin jaren negentig was het succes van Mötley Crüe tanende. De door haarlak en heavy metal gedomineerde jaren tachtig waren voorbij en door de opkomst van grunge werden de glambands  stuk voor stuk uit de spotlights verstoten. Net voordat Vince Neil het zinkende schip in 1992 verliet (om in 1997 weer terug te keren), bracht de band nog de compilatieplaat Decade Of Decadence uit, met hierop tevens een cover van Sex Pistols’ Anarchy In The UK en twee nieuwe songs. Primal Scream was een echo uit het voorgaande decennium en werd een van de laatste nummers van de band die nog enige rol van betekenis zou spelen in de belangrijkste Amerikaanse hitlijsten.

9. Dr. Feelgood
Waarschijnlijk een van de bekendste nummers van Mötley Crüe, afkomstig van het gelijknamige en zeer succesvolle album uit 1989. Dr. Feelgood was de eerste song van de rockers uit L.A. die de magische top 10 in de Billboard Hot 100 wist te bereiken. Toch knap voor een nummer dat handelt over de duistere zaakjes van een (bij de bandleden ongetwijfeld zéér bekende) drugsdealer. Met zijn heavy groove en scheurende gitaren behoort het echter tot het beste wat Mötley Crüe ooit voortbracht.

8. Too Fast For Love
Een van de prijsnummers van het debuutalbum uit 1981, dat origineel verscheen op het eigen Leathür-label. De openingsriff van gitarist Mick Mars zuigt je meteen de song in en het heerlijk hoge, afgeknepen stemmetje van Vince Neil doet de rest.

7. Home Sweet Home
Een goeie hairband heeft natuurlijk op zijn minst een paar powerballads op zijn repertoire, en zo ook Mötley Crüe. Home Sweet Home begint (uiteraard) op de piano, gevolgd door een akoestisch gitaartje, om daarna los te barsten en uit te monden in een onvermijdelijke gitaarsolo en een slot met enkel toetsen en zang. Een klassiekertje!

6. Looks That Kill
Looks That Kill, afkomstig van het album Shout At The Devil uit 1983, nodigt met zijn slepende tempo en repetitieve gitaarriff direct uit tot een stevig potje headbangen. Voeg daar nog een gierende gitaarsolo en een tekst over een gevaarlijk en verslavend vrouwmensch aan toe, en je hebt alle ingrediënten voor de ultieme glam metal-song.

5. Girls, Girls, Girls 

Rockers en strippers zijn altijd al onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Met Girls, Girls, Girls uit 1987 onderstreepte Mötley Crüe die relatie gretig. In het nummer bezingen de mannen hun liefde voor sleazy stripjoints én de escapades die daar blijkbaar plaatsvinden. ‘Crazy Horse, Paris, France/Forgot the names, remember romance/I got the photos, a ménage a tròis/Musta broke those Frenchies laws…’.

4. Live Wire

Op de uptempo openingssong van het debuut Too Fast For Love zingt Vince Neil misschien nog niet overal even zuiver, maar de energie van het nummer is onweerstaanbaar en zodoende is het nog altijd een publieksfavoriet. Voor Decade Of Decadence werd Live Wire opnieuw gemixt.

3. Wild Side
Als we de tekst van Wild Side mogen geloven is het ‘s nachts bepaald geen pretje op de straten van Los Angeles. Het nummer zelf is dat daarentegen zeer zeker wel! De verslavende gitaarriff, het pompende ritme en het luid mee te brullen refrein maakte van het nummer een instant classic en een van de beste songs uit het oeuvre van de band.

2. Shout At The Devil
Dit nummer én het gelijknamige tweede album van Mötley Crüe hadden eigenlijk Shout With The Devil moeten heten, naar een idee van bassist Nikki Sixx. In de Mötley Crüe-bio The Dirt vertelt labelmedewerker Tom Zutaut waarom daar uiteindelijk toch vanaf gezien werd. Volgens hem experimenteerde Sixx indertijd namelijk met het satanisme, waardoor er steeds vaker ‘rare’ dingen gebeurde in het huis van de bassist. Zutaut beweert zelfs gezien te hebben hoe een vork en een mes op mysterieuze wijze uit zichzelf van tafel opstegen, om zich vervolgens in het plafond te boren. ‘I truly believe that Nikki had unknowingly tapped into something evil, something more dangerous than he could control that was on the verge of seriously hurting him’, aldus Zutaut. Waar of niet, het leverde wel een geweldige song op. Met dank aan de duivel dus!

1. Kickstart My Heart
Kan het verhaal achter een song nog meer rock & roll zijn dan bij Kickstart My Heart het geval is? Nikki Sixx schreef het beruchte nummer nadat hij na een overdosis heroïne twee minuten klinisch dood was, om daarna door ambulancemedewerkers (waarvan eentje nota bene een Mötley Crüe-fan bleek te zijn) door middel van twee adrelineshots weer tot leven te worden gewekt. Het had dus weinig gescheeld of het nummer had het daglicht nooit gezien. Gelukkig liep het anders, want de song behoort met zijn uptempo killer riffs en heerlijk mee te brullen ‘Whooo’s’ en ‘Yeah’s’ tot het absolute beste van Mötley Crüe.