De 64e verjaardag van gitaarheld Mark Knopfler laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan op Classic Rock Mag. We krijgen nog steeds genoeg van de vele, tijdloze hits van Dire Straits, maar op de zes studioalbums van de band zijn verder nog genoeg prachtige nummers te ontdekken die nooit als singles uitkwamen. Hieronder de tien allermooiste:

10. Where Do You Think You’re Going?

In de tekst van deze onheilspellende track van het tweede album Communiqué laat Mark Knopfler een hoop vragen onbeantwoord. De luisteraar weet immers niet precies in welke situatie de protagonist zich bevindt als hij vraagt: “Where do you think you’re going/Don’t you know it’s dark outside?” Het mysterieuze lied geldt hoe dan ook als een hoogtepunt op Communiqué en verscheen ook als de B-kant van Lady Writer.

9. Setting Me Up

Het nog steeds geweldig klinkende debuutalbum van Dire Straits uit 1978 bevat naast de singles Sultans Of Swing en Water Of Love allemaal tracks die in dit lijstje met geweldige minder bekende tracks passen, zoals Six Blade Knife en Wild West End. Een die volgens ons niet mag ontbreken is het catchy Setting Me Up, dat het waarschijnlijk uitstekend had gedaan als single. Eric Clapton was zo onder de indruk van het lied dat hij het – bijgestaan door de vocalen van Albert Lee – coverde op zijn liveplaat Just One Night (1980).

8. The Man’s Too Strong

Vijf van de negen nummers op het monstersucces Brothers In Arms verschenen als singles, waardoor er weinig albumtracks overblijven voor dit lijstje. Het sfeervolle The Man’s Too Strong doet niet onder voor de singles van de plaat dankzij een sterke verhalende tekst en een opmerkelijke, spannende opbouw. Dit lied bewijst dat het niet alleen te danken is aan de hitsingles dat Brothers In Arms tot de meest geliefde albums van de jaren tachtig behoort: het is gewoon een plaat van een constant hoog niveau.

7. Expresso Love

Expresso Love is een bekend Dire Straits-lied, maar was vreemd genoeg niet een van de singles van het album Making Movies (1980). Het lied verscheen wel in een liveversie als de B-kant van Two Young Lovers, afkomstig van de live-dubbelaar Alchemy (1984). Een opvallende regel in Expresso Love is de verwijzing naar het lied Wild West End van Dire Straits’ debuutalbum: “She says hey mister you wanna take a walk in the wild west end sometime.”

6. Solid Rock

Nog een track van Making Movies die makkelijk als single had kunnen scoren, is het opzwepende Solid Rock. De band had op die lp – en dus ook in dit nummer – enorm veel voordeel van de bijdragen van Roy Bittan, die we natuurlijk vooral kennen van de E-Street Band van Bruce Springsteen. Solid Rock kwam ook op de B-kant van de single Romeo And Juliet terecht.

5. Once Upon A Time In The West

Nee, deze magistrale openingstrack van het tweede album Communiqué verwijst niet naar de gelijknamige spaghettiwesternklassieker van Sergio Leone. Mark Knopfler zingt in dit lied onder meer over autobestuurders die zich weinig aantrekken van de regels (“Some people get a cheap laugh breaking up the speed limit/Scaring the pedestrians for a minute”). Once Upon A Time In The West is, samen met de hit Lady Writer, het meest memorabele nummer op Communiqué.

4. Love Over Gold

Een verbluffend mooi lied van de gelijknamige nummer 1-plaat uit 1982. Mark Knopfler gebruikte voor deze track dezelfde gitaar als in de beroemdste track van het album: Private Investigations. In tekstueel (“It takes love over gold and mind over matter to do what you do that you must”) en instrumentaal opzicht behoort Love Over Gold tot Knopflers meest schitterende werk, solo of met Dire Straits.

3. Down To The Waterline

Het legendarische debuutalbum van Dire Straits opent met deze fantastisch gespeelde rocksong, die in stilistisch opzicht verwant is aan die megahit Sultans Of Swing (van hetzelfde album). Knopflers vingervlugge gitaarspel in Down To The Waterline is een van de hoogtepunten van de lp. Het lied verscheen ook als de B-kant van de tweede single van het debuut: Water Of Love.

2. Why Worry

“There should be laughter after pain/There should be sunshine after rain/These things have always been the same/So why worry now?”, luiden de optimistische regels uit het refrein van het kippenvellied Why Worry, een hoogtepunt op Brothers In Arms (1985). Deze albumtrack zou ook zonder enige twijfel onze top 10 van Dire Straits-songs halen als we de singles zouden meerekenen.

1. Telegraph Road

Dit epische lied van veertien minuten is razend populair bij Dire Straits-fans en andere muziekliefhebbers in Nederland, getuige de hoge posities die het stuk al jaren in de Top 2000 van Radio 2 weet te bemachtigen (de afgelopen vier jaar zelfs in de top 100!). Geen wonder, want Telegraph Road heeft een briljante opbouw, magistraal gitaarwerk en een verhalende tekst (die zich afspeelt langs de echte Telegraph Road, oftewel Route 24 in Michigan) waar Bob Dylan zich niet voor zou schamen. Een van de beste openingstracks ooit op plaat (in dit geval Love Over Gold) gezet.