Marc Bolan, een van de grootste rockiconen uit de jaren zeventig, zou vandaag 66 jaar geworden zijn. Op 16 september 1977, kort voor zijn dertigste verjaardag, kwam hij tragisch genoeg om het leven bij een auto-ongeluk. Maar sindsdien leeft Bolans niet te imiteren, nog steeds verbluffend klinkende muziek voort. Dit zijn volgens ons de tien ultieme songs van T. Rex:

10. Ride A White Swan

Na een reeks releases onder de naam Tyrannosaurus Rex (waaronder de prachtplaat Unicorn) ging Marc Bolan verder onder de nieuwe bandnaam T. Rex. Toen Ride A White Swan in 1970 naar de nummer 2-postitie in Engeland klom, werd de single de eerste grote hit voor de band. De track klonk als een geslaagde combinatie van Bolans eerdere psychedelische werk en de rock van de reeks volgende singles die van hem een glamicoon maakte.

9. 20th Century Boy

Deze T. Rex-knaller verscheen als single na het eveneens succesvolle Solid Gold Easy Action (met Jeff Lynne op gitaar). 20th Century Boy was de eerste single die de band in 1973 uitbracht en werd in 1991 zelfs nog een keer een hit nadat het lied gebruikt werd in een Levi’s-reclame. Vreemd genoeg werd besloten om 20th Century Boy niet op het eerstvolgende album Tanx (1973) te zetten. In commercieel opzicht maakte het weinig uit, want ook die plaat werd een succes.

8. Telegram Sam

“Telegram Sam, you’re my main man”, luidt het refrein van de derde nummer 1-hit voor T. Rex in Engeland. Het is goed mogelijk dat de Bobby uit de tekst slaat op Bob Dylan, aangezien dit personage door Bolan wordt omschreven als ‘a natural born poet, he’s just out of sight’. De term ‘main man’ (dat uiteraard zoiets betekent als beste vriend) keert aan het einde van het album The Slider (1972) terug, in de afsluiter Main Man.

7. Cosmic Dancer

Een absoluut hoogtepunt op Electric Warrior (1971) – vaak genoemd als het beste T. Rex-album – is Cosmic Dancer, een van de weinige albumtracks (dus: niet-singles) in deze lijst. De eigen sfeer van deze song is mede te danken aan de bijzondere begeleiding en de hemelse achtergrondzang. Het nummer is ook de openingstrack op de soundtrack van de succesvolle Britse film Billy Elliot, waar overigens nog meer werk van T. Rex op te vinden is.

6. Jeepster

Bij veel fans een favoriet op het klassiek geworden album Electric Warrior (1971). Deze typische Bolan-song verscheen ook als single. Met succes: in Engeland belandde Jeepster op nummer 2 en in Nederland kwam T. Rex voor de derde – en laatste – keer in de top 40 te staan. Opmerkelijke covers zijn er van onder meer Fish (op zijn coversalbum Songs From The Mirror, 1993) en Living Colour-gitarist Vernon Reid (op de tributeplaat Great Jewish Music: Marc Bolan, 1998). Beide halen het echter niet bij het origineel.

5. Children Of The Revolution

Een van meerdere singles die je niet op een regulier studioalbum van T. Rex kon vinden. Na de nummer 1-hit Metal Guru wist het in 1972 verschenen Children Of The Universe niet dezelfde positie te bereiken in Engeland, maar een nummer 2-notering voor deze glamrock-klassieker is natuurlijk ook niet slecht. Uiteraard kwam dit lied later op verschillende T. Rex-compilaties te staan.

4. Metal Guru

De vierde nummer 1-hit van T. Rex in Engeland, en ook de laatste. Metal Guru is een onweerstaanbaar catchy lied – zoals vaker met Mark Volman en Howard Kaylan (Flo & Eddie) van The Turtles als achtergrondzangers – dat vreemd genoeg in Nederland niet verder kwam dan de tipparade. Net zoals de vorige single, Telegram Sam, kwam de track later in het jaar 1972 op het briljante album The Slider terecht.

3. Hot Love

In 1971 de eerste nummer 1-hit in Engeland voor T. Rex en de hoogst genoteerde single van de band in Nederland. Hot Love kwam later in het jaar niet op het legendarische album Electric Warrior terecht en is daarmee een van meerdere non-album singles van T. Rex. De populariteit van het opbeurende lied is mede te danken aan het beroemde optreden in Top Of The Pops, hieronder te bekijken:

2. Get It On

Hier in Nederland is Get It On ongetwijfeld het beroemdste nummer van T. Rex, hoewel Hot Love (zie nummer 3) een hogere positie bereikte in de hitlijst. Met deze single maakte Bolan een ware ‘glam-anthem’. In Engeland werd Get It On na Hot Love de tweede nummer 1-hit voor T. Rex, en in Amerika betekende de track (overigens onder de titel Bang A Gong) de enige grote hit voor de band. Een liveversie van Blondie is te vinden als bonustrack op de geremasterde versie van albumklassieker Parallel Lines.

1. Ballrooms Of Mars

In een van Bolans beste teksten, Ballrooms Of Mars (afkomstig van The Slider), noemt hij twee andere grote rockiconen bij naam: Dylan en Lennon. Zo zingt hij: “Bob Dylan knows and I bet Alan Freed did/There are things in night that are better not to behold” en: “John Lennon knows your name and I’ve seen his”, waarna een heerlijke gelaagde gitaarsolo volgt. Ballrooms Of Mars werd ook gebruikt voor de soundtrack van de hitkomedie School Of Rock. Misschien wel Bolans allerbeste song.