Ook dit jaar staat Bohemian Rhapsody van Queen weer op nummer 1 in de top 2000 van Radio 2. Het meesterstuk blijft dan ook een ideaal lied om het nieuwe jaar mee in te luiden. Het is goed om te zien dat de Britse rockers nog steeds mateloos populair zijn in Nederland. Toch wordt de band te vaak gezien als een singlesband, terwijl Queen minstens vier meesterlijke albums uitbracht en op iedere plaat wel een schitterende track te vinden die niet als single verscheen. Een selectie maken van tien albumtracks is al lastig. Prachtwerk als Great King Rat, Ogre Battle, ’39, Is This The World We Created? en Don’t Try So Hard haalde de lijst net niet. Hieronder de tien aller-, aller-, allerbeste!

10. The Millionaire Waltz

Het meest complexe stuk op A Day At The Races (1976), gecomponeerd door Freddie Mercury. Het lied begint met Freddie’s knappe pianowerk, maar loopt over in stevige hardrock en een bijna gefluisterd rustpunt halverwege de track. Indrukwekkend, zoals altijd, is ook Brian May’s kenmerkende, gelaagde gitaarwerk. Behalve The Millionaire Waltz bevat A Day At The Races meesterlijke niet-singles als You Take My Breath Away, White Man en Teo Torriatte (Let Us Cling Together).

9. Brighton Rock

Deze track van het derde album Sheer Heart Attack vormde tijdens concerten de basis voor de uitgebreide gitaarsolo van Brian May. Een vroege versie van de solo is te horen in het lied Blag van de sixtiesband Smile, waar May en Roger Taylor in de jaren zestig deel van uitmaakten. May wist deze verder uit te werken tot een van de allerbeste gitaarsolo’s uit de rockgeschiedenis. Een grandioze liveversie van Brighton Rock is bijvoorbeeld deze, opgenomen tijdens het legendarische concert in Hammersmith Odeon, 1975:

8. I’m In Love With My Car

De beste Queen-song met Roger Taylor als leadzanger. Op de vroegere albums zongen Taylor en May ieder een of twee van hun songs, maar later werd dat steeds vaker aan Mercury overgelaten. Taylor kon ondertussen zijn zangkunsten laten horen op zijn soloalbums, waaronder het uitstekende, maar destijds slecht ontvangen debuut Fun In Space (1981). De snoeiharde gitaar in de opening van I’m In Love With My Car, de ultieme liefdesverklaring aan een voertuig, volgt op A Night At The Opera na het vrolijke Lazing On A Sunday Afternoon.

7. Bijou

Een kippenveltrack op Innuendo (1991), het laatste Queen-album dat verscheen voor Freddie’s dood. Zijn stem is alleen kort in het midden van Bijou te horen, de rest van de track wordt gedomineerd door het betoverende gitaarspel van Brian May. Een even ontroerende versie is te vinden op de dvd Live In Ukraine van de overgebleven leden van Queen met Paul Rodgers:

6. It’s Late

News Of The World uit 1977 was misschien een iets mindere plaat na vier meesterwerken op rij, maar dit zesde Queen-album behoort toch tot de beste langspelers van de band. Er staan ijzersterke tracks op die geen singles werden, zoals Sheer Heart Attack, Get Down Make Love en het ruim zes minuten durende It’s Late. Een rauwe rocksong met fantastisch gitaarwerk van Brian May en heftige uitbarstingen aan het einde. Voor de videoband Queen Rocks werd een videoclip gemaakt bij It’s Late:

5. Death On Two Legs

De grootste albumklassieker van Queen opent met deze felle uithaal naar voormalig manager Norman Sheffield. Hij moet het bloed behoorlijk onder de nagels hebben gehaald bij Mercury, want hij wordt onder meer een ‘misguided old mule’, een ‘sewer rat decaying in a cess pool of pride’ en een ‘hot air balloon’ genoemd in de songtekst. Mercury’s introductie voorafgaand aan een liveuitvoering van Death On Two Legs werd gecensureerd op dubbelaar Live Killers (1979).

4. In The Lap Of The Gods… Revisited

Er staan twee totaal verschillende nummers met de titel In The Lap Of The Gods op Sheer Heart Attack, beide geschreven door Freddie Mercury. De ‘Revisited’-versie is een ware anthem en een triomfantelijke afsluiter van het album. Ook later in de glorieuze carrière van Queen werd dit lied live gespeeld, zoals tijdens een van de beroemde concerten in Wembley Stadium in 1986:

3. Stone Cold Crazy

Een razendsnelle metalsong – later gecoverd door Metallica – en de eerste track waarbij Mercury, May, Deacon en Taylor alle vier vermeld worden als auteurs. Hoewel Stone Cold Crazy geen single was, staat het nummer nu alsnog bekend als een Queen-klassieker, te vinden op compilaties als Queen Rocks (1997) en het in Amerika uitgebrachte Classic Queen (1992). Een geweldige versie werd gespeeld in het Rainbow theater in 1974, misschien wel het beste Queen-concert dat ooit officieel is uitgebracht. De vhs-band – onderdeel van de box set Box Of Tricks (1992) – is inmiddels wel een collector’s item geworden:

2. The Prophet’s Song

Een van vele hoogtepunten op A Night At The Opera (1975), vaak genoemd als het beste album dat Queen ooit opnam, is het ruim acht minuten durende epos The Prophet’s Song. Sommigen, inclusief ondergetekende, verkiezen deze door Brian May geschreven track boven het legendarische Bohemian Rhapsody. Het a capella-middenstuk in The Prophet’s Song is een briljant staaltje studiomagie!

1. The March Of The Black Queen

Dit complexe, progrock-achtige meesterstuk blijft een van Freddie Mercury’s meest avontuurlijke composities. Slechts een klein gedeelte hiervan werd tijdens liveshows uit de jaren zeventig verwerkt in een medley, samen met onder meer Killer Queen en Bring Back That Leroy Brown. De vaak als Bohemian Rhapsody-voorloper omschreven albumtrack afkomstig van Queen II (1974) wisselt breekbare momenten af met bombastische en is misschien wel de beste niet-single die de band ooit uitbracht. Wie durft nu nog te beweren dat Queen alleen een singlesband was?