Vandaag wordt Kate Bush 59 jaar. Ter gelegenheid daarvan hebben wij de beste covers geselecteerd die andere artiesten hebben opgenomen van haar nummers.

10. Within Temptation – Running Up That Hill

Een Nederlandse cover op nummer 10, want in 2003 nam Within Temptation een versie op van Running Up That Hill. Een nummer dat ze perfect konden vertalen naar hun bombastische geluid.

9. Chromatics – Running Up That Hill

Hetzelfde nummer vinden we op nummer 9, maar dan in een totaal andere versie van de synthpopband Chromatics uit 2007. Maar het klinkt alsof de cover al twintig jaar eerder was gemaakt.

8. Maxwell – This Womans’s Work

Kate Bush wordt door de meest uiteenlopende artiesten gewaardeerd. Dat bleek wel toen r&b-zanger Maxwell in 1997 This Woman’s Work coverde. Hij nam het eerst op voor MTV Unplugged, en in 2001 opnieuw voor zijn album Now. Hij scoorde er in de Verenigde Staten een bescheiden hit mee.

7. Neil Halstead – Cloudbusting

Een cover wordt interessant als een artiest er zijn eigen draai aan geeft. Dat deed de Britse singer-songwriter Neil Halstead met Cloudbusting. Hij nam het in 2011 op voor het verzamelalbum Sing Me To Sleep: Indie Lullabies en maakte er een intieme folksong van.

6. Nada Surf – Love And Anger

In 2010 bracht de Amerikaanse band Nada Surf een album uit met covers van andere artiesten, getiteld If I Had A Hi-Fi. Eén van de nummers die ze onder handen namen was een minder bekend nummer van Kate Bush: Love And Anger. Het origineel van Bush is afkomstig van haar album The Sensual World.

5. Moddi – Army Dreamers

Opnieuw een singer-songwriter die een nummer van Kate Bush een folksausje gaf. De Noorse singer-songwriter coverde vorig jaar voor zijn album Unsongs het nummer Army Dreamers en zette het volledig naar zijn hand.

4. Pat Benatar – Wuthering Heights

Pat Benatar zou pas in 1983 doorbreken met de hit Love Is A Battlefield. Drie jaar eerder nam ze voor haar album Crimes of Passion een cover op van Bush d’r eerste hit Wuthering Heights.

3. Placebo – Running Up That Hill

Placebo nam in 2003 een nogal claustrofobische cover op van Running Up That Hill. Deze versie heeft veel aan bekendheid gewonnen doordat het werd gebruikt in series als CSI, Bones en The Vampires Diaries.

2. Wende Snijders – The Man With The Child In His Eyes

Een andere Nederlandse cover op de tweede plaats. Want voor de DWDD Recordings, waarin Nederlandse artiesten op Johnny Cash-achtige wijze een nummer van iemand anders akoestisch uitvoerden, deed Wende Snijders een intieme cover van The Man With The Child In His Eyes.

1. The Futureheads – Hounds of Love

In 2005 namen de Britse punkrockband The Futureheads voor hun debuutalbum een cover op van Hounds of Love. De cover was vrij succesvol en haalde top 10 in de Britse hitlijsten. Het Britse muzikmagazine NME riep het aan het einde van het jaar zelfs uit tot beste nummer van 2005.